Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η αρπαγή της Ευρώπης» ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη

«Η αρπαγή της Ευρώπης» ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη

...

Η συστηµατική άρνηση των πραγµατικών αιτίων της ευρωπαϊκής κρίσης γέννησε µια τιτάνια µάχη µε θύµατα την ακεραιότητα και την ψυχή της Ευρώπης. Στη µάχη αυτή ηττώνται καθηµερινά οι δυνάµεις της λογικής και του ανθρωπισµού και θριαµβεύουν ο αυταρχισµός, η ανισότητα, µία µορφή δήθεν λιτότητας που υπονοµεύει την ίδια της τη λογική. Ως αποτέλεσµα, οι φυγόκεντρες δυνάµεις που αποδοµούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύονται – µε το Brexit να δίνει απλά πρόγευση του τι θα ακολουθήσει. Το αποτέλεσµα αυτής της τιτάνιας σύγκρουσης όχι µόνο θα κρίνει το µέλλον της ηπείρου µας, αλλά και θα αποδειχθεί κρίσιµο για την υφήλιο. Η νίκη του ορθολογισµού, της ελευθερίας, της δηµοκρατίας και του ανθρωπισµού στην Ευρώπη είναι, άλλη µια φορά, διακύβευµα για όλον τον κόσµο.

Στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, ο Γιάνης Βαρουφάκης αφηγείται τη δηµιουργία της ευρωζώνης πάνω στα ερείπια του εντυπωσιακού µεταπολεµικού οικονοµικού συστήµατος που έστησαν, ως επέκταση του Νιου Ντηλ, οι επίγονοι του προέδρου Ρούσβελτ. Αντίθετα µε εκείνη τη νοµισµατική και οικονοµική ένωση (το Μπρέτον Γουντς), η ευρωζώνη οικοδοµήθηκε σαθρά, µε τρόπο που τη µετέτρεψε γρήγορα σε πυραµιδικό σχήµα (ιδιωτικού και δηµόσιου) χρέους, µε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία στον ρόλο του µονίµως αφερέγγυου δανειολήπτη.

Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη Η αρπαγή της Ευρώπης σκύβει προσεκτικά και µεθοδικά πάνω στην πρόσφατη ευρωπαϊκή µας ιστορία, παραθέτοντας εφικτές λύσεις και αναδεικνύοντας τη µεταµοντέρνα έκδοση της δεκαετίας του 1930 που καραδοκεί εάν κάνουµε το λάθος να πιστέψουµε πως οι µόνες µας επιλογές είναι είτε η υποταγή στις διάφορες τρόικες είτε η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε µαθηµατικά και οικονοµικά στη Βρετανία, όπου και δίδαξε στα πανεπιστήµια του Έσσεξ, της Ιστ Άνγκλια, της Γλασκόβης και του Κέµπριτζ, πριν «µεταναστεύσει» στην Αυστραλία, όπου δίδαξε στο Πανεπιστήµιο του Σύδνεϋ. To 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε θέση καθηγητή οικονοµικής θεωρίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Από το 2005 συνεργάζεται µε τη Δανάη Στράτου σε καλλιτεχνικά projects και αρθρογραφεί σε περιοδικά τέχνης, όπως τα Witte de With Review και Brooklyn Rail, ενώ την περίοδο 2012-2014 δίδαξε στο Πανεπιστήµιο του Τέξας, στο Όστιν. Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄Αθηνών, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους σταυρούς στη χώρα, και ανέλαβε υπουργός Οικονοµικών. Μετά από πεντέµισι µήνες σκληρών αντιπαραθέσεων µε την τρόικα, το βράδυ του δηµοψηφίσµατος της 5ης Ιουλίου 2015 παραιτήθηκε από υπουργός και συνέχισε την αντιπαράθεσή του µε τις πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Την 9η Φεβρουαρίου 2016 στο Βερολίνο, µε πλειάδα Ευρωπαίων πολιτικών και διανοούµενων, συνίδρυσε το κίνηµα εκδηµοκρατισµού της Ευρώπης DiEM25. Μεταξύ των βιβλίων του στα ελληνικά περιλαµβάνονται τα Η γένεση της µνηµονιακής Ελλάδας (Gutenberg, 2014), Μιλώντας στην κόρη µου για την οικονοµία (Εκδόσεις Πατάκη, 2014, µεταφράστηκε σε 16 γλώσσες), Μια Μετριοπαθής Πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ (Ποταµός, 2014, µε τους Stuart Holland και James Galbraith), Παγκόσµιος Μινώταυρος (Λιβάνης, 2012), Κρίσης λεξιλόγιο (Ποταµός, 2011). Τα βιβλία του στα αγγλικά περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, τα Game Theory: Critical Texts (σ ετέσσερις τόµους, Routledge, 2000), Foundations of Economics (Routledge, 1998), Rational Conflict (1991).

entertainment.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024