Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τρομακτικοί κλόουν» εξαπολύουν επιθέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

«Τρομακτικοί κλόουν» εξαπολύουν επιθέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Μία νέα τάση έχει κάνει την εμφάνισή της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη: Άνθρωποι ντυμένοι κλόουν τρομοκρατούν τους πολίτες και συχνά εξαπολύουν επιθέσεις. Οι τρομακτικοί κλόουν «πέρασαν» από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και κρούσματα επιθέσεων έχουν καταγραφεί σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους στην Βρετανία και πιο πρόσφατα στη Γερμανία.

Μία νέα τάση έχει κάνει την εμφάνισή της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη: Άνθρωποι ντυμένοι κλόουν τρομοκρατούν τους πολίτες και συχνά εξαπολύουν επιθέσεις.

Οι τρομακτικοί κλόουν «πέρασαν» από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και κρούσματα επιθέσεων έχουν καταγραφεί σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους στην Βρετανία, την Ολλανδία και πιο πρόσφατα στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, το πρώτο άτομο που είδε έναν κλόουν «ο ασθενής μηδέν στην επιδημία» φέρεται να ήταν ένα μικρό αγόρι στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνα. Το αγόρι έτρεξε στη μητέρα του και της είπε ότι είχε δει δύο κλόουν στο δάσος. Κανείς δεν ξέρει εάν οι κλόουν αυτοί ήταν πραγματικοί -αν και η μητέρα του αγοριού επιμένει ότι ήταν.

Περιστατικά εμφάνισης κλόουν έχουν καταγραφεί σε πολλά σημεία των ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νέα Υόρκη. Στην Αλαμπάμα, σχολεία έκλεισαν όταν κάποιος ανέβασε σε προφίλ ενός τρομακτικού κλόουν στο Facebook απειλές κατά της πόλης Φλόματον. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο κλόουν ήταν μία 22χρονη κοπέλα.

Δεν είναι όμως όλες οι απειλές ψεύτικες. Στο Κεντάκι η αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο που κρυβόταν σε ένα χαντάκι φορώντας στολή κλόουν, ενώ στη Βιρτζίνια συνελήφθησαν δύο άτομα που φορούσαν στολές κλόουν και κυνηγούσαν παιδιά.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ένας άνθρωπος ντυμένος κλόουν προσπάθησε να εμποδίσει τους επιβάτες να επιβιβαστούν στο μετρό της Νέας Υόρκης, ενώ κυνήγησε με μαχαίρι έναν νεαρό.

Την υπόθεση σχολίασε μέχρι και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Εάν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο ή κάποιον που κινείται απειλητικά, ό,τι κοστούμι και να φοράει, ειδοποιείστε αμέσως την αστυνομία» είπε ο Τζος Έρνεστ.

Σύντομα, περιστατικά εμφάνισης επιθετικών κλόουν άρχισαν να καταγράφονται και στη Βρετανία. Σε ένα από τα πιο τρομακτικά περιστατικά, ένας μασκοφόρος άνδρας που κρατούσε μαχαίρι πετάχτηκε μπροστά σε μια παρέα 11χρονων και 12χρονων παιδιών και τα ακολούθησε μέχρι το σχολείο τους στην κομητεία Ντέρχαμ -χωρίς ευτυχώς να τα πειράξει.

Τρομακτικοί κλόουν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ολλανδία, ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στη Γερμανία. Ένας 19χρονος άνδρας δέχθηκε επίθεση στην πόλη Ρόστοκ στη βόρεια Γερμανία από άτομο που είχε μεταμφιεστεί σε κλόουν. Ο 19χρονος υπέστη πολλαπλές θλάσεις, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε με ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Τέσσερα κρούσματα ψεύτικων κλόουν που προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν εφήβους και μία γυναίκα έχουν καταγγελθεί στο Ρόστοκ και στο Γκράιφσβαλντ, χωρίς σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρξουν τραυματίες, όπως επισήμανε η αστυνομία.

Καθώς το Χάλογουιν πλησιάζει, πολλοί ανησυχούν ότι οι εμφανίσεις των «τρομακτικών κλόουν» θα αυξηθούν.

«Φοβόμαστε ότι οι επιθέσεις των κλόουν θα γίνουν μόδα, μια μόδα πραγματικά θλιβερή που θα καταγράψει εκρηκτική άνοδο κατά τη διάρκεια του Χάλογουιν» την 31 Οκτωβρίου, επισήμανε ο πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ενώσεις αστυνομικών της Γερμανίας, Ράινερ Βεντ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ειδοποιούν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης και να καταγγέλλουν τις επιθέσεις: «Αυτοί οι κλόουν δεν είναι μονάχα ηλίθιοι, είναι και κακοποιοί».

Ο Βεντ τάχθηκε υπέρ της επιβολής αυστηρών ποινών εις βάρος των τρομακτικών κλόουν ζητώντας ακόμα και «κάθειρξη πολλών ετών. Με διώξεις σε λογικά πλαίσια και αυστηρές ποινές, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στον εφιάλτη» τόνισε.

Μιλώντας στον Guardian, ο κοινωνιολόγος Ρόμπερτ Μπαρθόλομιου σημειώνει ότι η υστερία με τους κλόουν τροφοδοτείται από τα social media, καθώς και με τον φόβο του άλλου.

Πολλά καταστήματα έχουν αποφασίσει να αποσύρουν τις μάσκες τρομακτικών κλόουν από τα ράφια τους, ενώ λούνα παρκ στη Βρετανία αποφάσισε να αφαιρέσει τους κλόουν από «το τρενάκι του τρόμου», επειδή θεώρησε ότι είναι υπερβολικά τρομακτικοί.

Παράλληλα, στα μέσα Οκτωβρίου τα Mc Donald’s ανακοίνωσαν ότι το έμβλημά τους, ο κλόουν Ρόναλντ Μακντόναλντ, θα περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του «προς το παρόν».

Αναφορά στο θέμα έκανε μέχρι και ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, ο οποίος μας σύστησε έναν από τους πιο τρομακτικούς μυθιστορηματικούς κλόουν: Τον Πενιγουάιζ στο μυθιστόρημά του «Το Αυτό».

«Κι εγώ θα φοβόμουν» είπε ο διάσημος συγγραφέας για τα κρούσματα επιθέσεων, σημειώνοντας: «Η υστερία θα περάσει -όπως γίνεται πάντα με αυτά τα πράγματα-, αλλά θα επιστρέψει γιατί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, οι κλόουν μπορούν να είναι πραγματικά τρομακτικοί».

Την ίδια ώρα, αρθρογράφος του New Yorker γράφει σε σχόλιό της: «Είναι λογικό ότι το 2016, τη χρονιά που ένας «πορτοκαλόχρωμος» άνδρας διεκδικεί την προεδρία (των ΗΠΑ), σταμάτησαν οι κλόουν να είναι αστείοι».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024