Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίρκο στο δρόμο: Μας έχουν διώξει, μας έχουν βρίσει, μας έχουν απειλήσει

Τσίρκο στο δρόμο: Μας έχουν διώξει, μας έχουν βρίσει, μας έχουν απειλήσει

...

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Γνώρισε τη βία και την περιφρόνηση, οι δυσκολίες όμως δεν έθεσαν τους κανόνες του «παιχνιδιού». Προχωρά και δημιουργεί με βασικό σύμμαχο το πλατύ χαμόγελο. «Στο δρόμο μαθαίνεις να πιστεύεις στον εαυτό σου. Χρειάζεται σθένος και κουράγιο για να εμφανιστείς αναπάντεχα στη μέση του δρόμου. Εάν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, κανείς δεν θα σε κοιτάξει», τονίζει στο in.gr ο Μανώλης Καρυωτάκης που για περισσότερο από πέντε χρόνια παρουσιάζει θεάματα με ακροβατικά όχι μόνο σε θεατρικούς χώρους, αλλά και σε πλατείες και δρόμους.

Με την ομάδα του, η οποία απαρτίζεται πλέον από 13 καλλιτέχνες, δεν έχει αποσπάσει μόνο χειροκροτήματα και επιβραβεύσεις, αλλά έχει συναντήσει και δυσάρεστες καταστάσεις. Καταστάσεις που δεν πάτησαν όμως φρένο στη διαδρομή του καλλιτέχνη.

Στο δρόμο ο κ. Καρυωτάκης έχει γνωρίσει εμπειρίες που δεν θα αποκόμιζε σε ένα επιβλητικό θέατρο. Πρωτοβουλίες του έχουν φιλοξενηθεί σε μέρη όπου όσο κι αν φαίνονταν ψυχρά, απέκτησαν ένα πιο ζεστό χρώμα μέσα από τα χαμόγελα που προσέφεραν οι ακροβάτες της ομάδας.

«Το κύριο στοιχείο που μαθαίνει κανείς στο δρόμο είναι να πιστεύει στον εαυτό του. Χρειάζεται σθένος και κουράγιο για να εμφανιστείς αναπάντεχα στη μέση του δρόμου. Εάν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, κανείς δεν θα σε κοιτάξει», αναφέρει ο κ. Καρυωτάκης υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυτοπεποίθησης η οποία αποτελεί το βασικότερο εργαλείο προσέλκυσης των θεατών.

«Στο δρόμο μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε», τονίζει ο καλλιτέχνης θέλοντας να επισημάνει το στοιχείο του απρόσμενου με το οποίο καλείται να συνεργαστεί χωρίς όμως να αφεθεί στην κυριαρχία του φόβου.

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ευχάριστα και δυσάρεστα, το θέμα είναι εμείς πώς θα τα χειριστούμε», αναφέρει περιγράφοντας τα περιστατικά που προκύπτουν κατά την παρουσίαση θεαμάτων στο δρόμο.

«Το κοινό στο δρόμο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και αυτό αποτελεί πρόκληση για έναν καλλιτέχνη. Τα έχουμε καταφέρει και με δύσκολο κοινό, πράγμα που έχει χαραχθεί στη μνήμη μου. Όταν ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που του δείχνεις και στο τέλος καταλήγει να σε επιβραβεύει, τότε είναι που αντλείς τη μεγαλύτερη ικανοποίηση», δηλώνει ο κ. Καρυωτάκης μιλώντας για τους δικούς του αγώνες και για τη βία με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος στο δρόμο.

«Μας έχουν διώξει, μας έχουν βρίσει, μας έχουν απειλήσει. Έχουν συμβεί διάφορα», λέει συγκεκριμένα δίνοντας, παράλληλα, τη δική του απάντηση στις μορφές εκφοβισμού: «Προσπαθούμε όλα αυτά να τα βλέπουμε με μια χιουμοριστική ματιά».

«Παρόλο που μπορεί να αισθανθώ πολύ άσχημα, θα προσπαθήσω να απαντήσω με κάποιο αστείο. Θα υποχωρήσω. Προσπαθώ να μην απαντήσω με θυμό και εγωισμό. Αυτό είναι κανόνας. Εκείνη τη στιγμή δεν είμαι ο εαυτός μου, εκπροσωπώ κάτι, τους καλλιτέχνες που δουλεύουν στο δρόμο. Εάν προβώ σε απρεπή πράξη, ενδέχεται να εκθέσω και τους άλλους καλλιτέχνες του δρόμου», αναφέρει συνδέοντας το χαμόγελο με γενναιότητα και όχι με αδυναμία.

Συγκρίνοντας την παρουσίαση θεαμάτων στο δρόμο με την παρουσίαση σε θεατρικούς χώρους, μιλά για μια εμπειρία τόσο διαφορετική, αλλά και τόσο ίδια. «Στο δρόμο πηγαίνεις εσύ στον κόσμο, στο θέατρο όμως ο κόσμος έρχεται σε εσένα. Αυτό είναι η μεγάλη διαφορά», επισημαίνει.

Η παράσταση που παρουσιάζει αυτή την περίοδο στο θέατρο Παλλάς αφορά στην ιστορία ενός κοριτσιού που μεγαλώνει σε ένα ορφανοτροφείο και όνειρό του είναι να παίξει στο τσίρκο. Όταν ο μοχθηρός διευθυντής του ορφανοτροφείου το τιμωρεί, αποφασίζει να το σκάσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Το πρώτο βράδυ που θα περάσει μακριά από το ορφανοτροφείο, θα δει ένα απίθανο όνειρο.

Το όνειρο της Μόλυ που ανεβαίνει με το Τσίρκο Cachivache, κινείται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Διερευνώντας τα δύο αυτά πεδία, ο σκηνοθέτης Μανώλης Καρυωτάκης επιθυμεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών τα οποία όπως αναφέρει, τον συγκινούν ιδιαίτερα.

Πληροφορίες για την παράσταση
Σάββατο στις 15:00, Κυριακή στις 11:30
Διάρκεια Παράστασης:
2 ώρες με διάλειμμα
Εισιτήρια: 12 ευρώ

Σενάριο: Μανώλης Καρυωτάκης
Σκηνοθεσία: Μανώλης Καρυωτάκης – Esther Andre Gonzalez
Σύνθεση: η μπάντα του τσίρκο Cachivache
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Στεφανίδης
Στίχοι: Μανώλης Καρυωτάκης – Ερμιόνη Δόβα
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Μακαρούνη
Σκηνικά: Χρήστος Κωνσταντέλος
Βοηθός Ενδυματολόγου & Φροντιστήριο: Μύρα Μεϊμάρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γαλήνη Θεοδώρα Μπενετάτου

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Άγγελος Αργυρόπουλος: τρομπέτα, νέϋ, τσαμπούνα, ηθοποιός
Ερμιόνη Δόβα: τραγούδι, ηθοποιός
Μανώλης Καρυωτάκης: τραγούδι, ακροβατικά, ζογκλερικά, ηθοποιός
Βαγγέλης Κρητικός: κρουστά, ηθοποιός
Σπύρος Μάστορας: κοντραμπάσο, τρομπόνι, ζογκλερικά, ηθοποιός
Αγγελική Μερεντίτη: ακροβατικά, ζογκλερικά, ηθοποιός
Δημήτρης Μπακόπουλος: κιθάρα, κοντραμπάσο, ηθοποιός
Νίκος Μπακόπουλος: σαξόφωνο
Alvaro Ramirez Marquez: ακροβατικά, ζογκλερικά, ηθοποιός
Μιχάλης Στεφανίδης: κιθάρα, τρομπέτα, μεταλλόφωνο, ηθοποιός
Αντωνία Σωτηροπούλου: ακροβατικά, ηθοποιός
Πολυχρόνης Τόμπορης: ακροβατικά, ζογκλερικά, ηθοποιός
Χρύσα Τραϊκοπούλου: ακροβατικά, ηθοποιός

entertainment.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024