Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το εργοστάσιο της «Λίστας του Σίντλερ» εξακολουθεί να διχάζει την Τσεχία

Το εργοστάσιο της «Λίστας του Σίντλερ» εξακολουθεί να διχάζει την Τσεχία

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Όσκαρ Σίντλερ εξακολουθεί, 40 χρόνια μετά τον θάνατο του, να στοιχειώνει την γενέτειρα πόλη του. Οι αρχές της πόλης Μπρνένετς στην Τσεχία διαφωνούν σχετικά με την μετατροπή του εργοστασίου του Σίντλερ σε μουσείο καθώς δεν είναι πεπεισμένοι πως ο ίδιος είχε όντως «μετανοήσει», έχοντας αποκόψει εντελώς τους δεσμούς του με τα υψηλότερα κλιμάκια της ναζιστικής ιεραρχίας.

Αποτελεί ένα από τα άτυπα σημεία «προσκυνήματος» πολλών Εβραίων της Πολωνίας και της πρώην Τσεχοσλοβακίας καθώς μέσα από τις σκοτεινές του αίθουσες βγήκαν ζωντανοί πάνω από 1.100 άνθρωποι χάρη στις επίμονες προσπάθειες ενός Γερμανού επιχειρηματία.

Κι όμως η τύχη του εργοστασίου του Όσκαρ Σίντλερ στο σημερινό Μπρνένετς της Τσεχίας, 200 χλμ. βορειοανατολικά της Πράγας, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, καθώς πολλοί Τσέχοι δεν έχουν σχηματίσει ακόμη σαφή άποψη για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του πάλαι ποτέ ιδιοκτήτη του: τελικά ο Σίντλερ ήταν όντως ένας «μετανοημένος» Γερμανός που θεώρησε σκοπό της ζωής του να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Εβραίους μπορούσε από την ναζιστική θηριωδία ή μήπως ένας ακόμη επιχειρηματίας που έκανε απρόσκοπτα τις βρομοδουλειές του υπό την σκέπη της ιδιότητας του ως μέλος του ναζιστικού κόμματος;

Όπως πάντως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian, τουλάχιστον ένας Τσέχος επιθυμεί να μετατρέψει το έρημο και μισοκατεστραμμένο σήμερα εργοστάσιο σε μουσείο ανάμνησης.

Ο συγγραφέας Γιάροσλαβ Νόβακ, ως επικεφαλής του Ιδρύματος Όσκαρ Σίντλερ, θα ήθελε μέσα στα επόμενα χρόνια να αναγερθεί μέσα στον χώρο του εργοστασίου ένα μουσείο για τον Γερμανό βιομήχανο και τις 1.100 ψυχές που βγήκαν ζωντανές μέσα από εκεί, αντί να καταλήξουν στα κρεματόρια του Άουσβιτς.

«Δεν γίνεται να αφήσεις να χαθεί η ιστορία του Σίντλερ. Παλεύω γι’ αυτό το σκοπό πάνω από είκοσι χρόνια, αλλά βλέπω πως πολλοί συμπολίτες μου δεν ενδιαφέρονται και τόσο [για την πιθανότητα ανέγερσης ενός Μουσείου]», σημειώνει στην εφημερίδα ο 49χρονος συγγραφέας.

Δυο είναι οι λόγοι της τοπικής απροθυμίας: ο ένας είναι οικονομικός, καθώς ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο πρότζεκτ θα στοίχιζε στο κράτος σχεδόν 140 εκατομμύρια κορόνες (πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ).

Η δεύτερη αιτία, που είναι και η σημαντικότερη, είναι το γεγονός πως οι αρχές του Μπρνένετς αλλά και πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν είναι πεπεισμένοι πως ο Σίντλερ είχε «μετανοήσει», έχοντας αποκόψει εντελώς τους δεσμούς του με τα υψηλότερα κλιμάκια της ναζιστικής ιεραρχίας. Άρα φοβούνται πως η πόλη τους θα αμαυρωθεί από τον «λεκέ» ενός πιθανού ναζιστή.

«Ο Σίντλερ ήταν ένας προδότης και εγκληματίας πολέμου», τονίζει η Γίτκα Γκρούντοβα, βουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχίας και συγγραφέας και η ίδια ενός βιβλίου που απομυθοποιεί τον ρόλο του Σίντλερ.

«Η φήμη του ως δήθεν σωτήρα 1.100 Εβραίων είναι ψεύτικη. Δεν βρήκα πουθενά καμία απολύτως απόδειξη πως ο άνθρωπος αυτός έσωσε κανέναν Εβραίο. Το μόνο που έκανε ήταν να σώσει τον εαυτό του και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Όσες μαρτυρίες υπάρχουν υπέρ του προέρχονται κυρίως από συγγενείς ατόμων που βρίσκονταν στον πολύ στενό κύκλο γνωριμιών του», προσθέτει η Γκρούντοβα.

«Πρόκειται για μια περίπλοκη ιστορία: ο Σίντλερ στην αρχή ήταν ένας αφοσιωμένος ναζιστής, στην πορεία όμως μετατράπηκε σε σωτήρα και ήρωα. Δεν ήταν ο μόνος –πολλοί ακόμη τέως ναζιστές έκαναν το ίδιο. Έγινε όμως η πιο γνωστή και προβεβλημένη περίπτωση», καταλήγει με νόημα ο Τόμας Κράους, διευθυντής της Συνομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας.

Για την ιστορια, να πούμε πως οι 1.100 Εβραίοι της «Λίστας του Σίντλερ» μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο του Μπρνένετς στα τέλη του 1944.

Ο ίδιος ο Σίντλερ δωροδόκησε πολλούς υψηλά ιστάμενους Ναζί προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι «1.100 πολύτιμοι για τον ίδιο υπάλληλοι» με σκοπό να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Τρίτο Ράιχ κατασκευάζοντας πολεμικό υλικό όπως σφαίρες και κάλυκες.

Κατά τους επόμενους μήνες και μέχρι την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το εργοστάσιο δεν παρήγαγε ούτε ένα κάλυκα προβάλλοντας πάντα ως δικαιολογία το γεγονός των «δυσκολιών της μετάβασης και της προσαρμογής σε νέες συνθήκες εργασίας».

Ο Σίντλερ πέθανε το 1974 και μετά από επιθυμία του ετάφη στο Καθολικό Κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024