Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Επικίνδυνο το Allo, μην το χρησιμοποιείτε», λέει ο Σνόουντεν

«Επικίνδυνο το Allo, μην το χρησιμοποιείτε», λέει ο Σνόουντεν

Τι δική του, κατηγορηματική, απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι το Allo;» δίνει ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο άνθρωπος που αποκάλυψε την μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» το νέο app ιντερνετικής επικοινωνίας, αφού καταγράφει κάθε συζήτηση που διεξάγεται με αυτό και η Google είναι υποχρεωμένη να την παραδώσει στις αστυνομικές Αρχές εάν της ζητηθεί.

Τι δική του, κατηγορηματική, απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι το Allo;» δίνει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, μέσω Twitter. Ο άνθρωπος που αποκάλυψε την μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» το νέο app ιντερνετικής επικοινωνίας της Google, με το επιχείρημα ότι το Allo θα καταγράφει κάθε συζήτηση που διεξάγεται με αυτό και η Google θα είναι υποχρεωμένη να την αποκαλύψει στις αστυνομικές Αρχές εάν της ζητηθεί. Ο Σνόουντεν αντιπροτείνει το Tor, το Signal ή ακόμα και το WhatsApp.

Το Allo είναι το app επικοινωνίας με το οποίο η Google επιχειρεί να κλέψει τη δόξα από το WhatsApp και τον Messenger του Facebook. Διαθέτει λειτουργίες που βασίζονται στο λεγόμενο machine learning, μια μέθοδο με την οποία οι μηχανές (στην προκειμένη περίπτωση, το Allo) μαθαίνουν από τη χρήση τους (ό,τι συζητούν, αναζητούν κ.λπ.).

Διαβάστε: Τι μπορείτε να κάνετε με το Allo, την υπηρεσία μηνυμάτων της Google

Ο Σνόουντεν δίνει τη δική του απάντηση, εστιάζοντας στην ανεκπλήρωτη υπόσχεση για κρυπτογράφηση από άκρο σ’άκρο αλλά και στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που ενδεχομένως θα διευκολύνει τον χρήστη, εντούτοις σε μα εφαρμογή επικοινωνίας μπορεί να απειλήσει το απόρρητο, εκτός εάν ο χρήστης επιλέξει συνειδητά το ινγκόγκνιτο mode.

  • Ενημέρωση: H Google απαντά στην κριτική που δέχεται με την ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση: «Μπορείτε να διαγράψετε μηνύματα ή και ολόκληρες συνομιλίες στο Allo. Επίσης, σας παρέχουμε τη δυνατότητα να συνομιλείτε σε incognito mode, όπου τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα end-to-end, και να θέτετε ένα χρονοδιακόπτη για αυτόματη διαγραφή μηνυμάτων στη συσκευή σας και στη συσκευή του ατόμου με το οποίο συνομιλείτε σε μία προκαθορισμένη χρονική στιγμή».

    Πράγματι, παρά τις προγενέστερες αναφορές, μόνο στην κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, οι συζητήσεις σας είναι κρυπτογραφημένες με κρυπτογράφηση τύπου «end-to-end» (από τον έναν χρήστη μέχρι τον άλλο) και τότε μπορείτε να τις βλέπετε μόνο εσείς και το άτομο με το οποίο συζητάτε. Τότε μόνο, η Google δεν θα μπορεί να διαβάσει κανένα σας μήνυμα, οπότε δεν θα δείτε τυχόν λειτουργίες της Έξυπνης Απάντησης ή του Βοηθού Google.

    Απόρρητο και Machine Learning/ΑΙ δεν πάνε μαζί

    Η κρυπτογράφηση από άκρο σ’άκρο δεν αφορά τις συζητήσεις που δεν διεξάγονται σε κατάσταση ινκόγκνιτο και η τεχνολογία machine learning που υιοθετεί η Google στο Allo επιβάλλει την πρόσβαση σε ό,τι λέγεται μέσω Allo. Κι αυτό καθώς, ο χρήστης περιμένει «έξυπνες» προτάσεις απαντήσεων (Smart Reply) και βοήθεια από τον Google Assistant ο οποίος, με τη συναίνεση του χρήστη, μπορεί να αξιοποιήσει στοιχεία για τον χρήστη που εξυπηρετεί από όλες τις υπηρεσίες της Google που χρησιμοποιεί (σύνδεση του Λογαριασμού στο Allo με τον Λογαριασμό στο Google που καλύπτει το σύνολο των διαδικτυακών υπηρεσιών της Google).

    • Ξέρετε ότι… Κατά την ανώνυμη περιήγηση με το Allo, μπορείτε να ορίσετε ώστε το μήνυμα να εξαφανίζεται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Το προεπιλεγμένο χρονικό διάστημα είναι 1 ώρα, αλλά μπορείτε να το αλλάξετε. Βέβαια, οι χρήστες του Allo που λαμβάνουν τα μηνύματά σας μπορούν να χρησιμοποιούν άλλους τρόπους να τα αποθηκεύουν, π.χ. να δημιουργούν ένα στιγμιότυπο (screenshot) ή να βγάζουν φωτογραφία.

    Εν τω μεταξύ, ήδη από το καλοκαίρι στο ανταγωνιστικό Messenger δοκιμάζεται η δυνατότητα μυστικών συζητήσεων. Οτιδήποτε συζητείται θα μεταδίδεται κρυπτογραφημένο από άκρο σε άκρο και θα είναι δυνατό να εμφανιστεί μόνο σε μια από τις συσκευές κάθε μέλους της συζήτησης. Πάντως, δεν θα είναι εκ προοιμίου μυστικές όλες οι συζητήσεις στο Messenger.

    Τι είναι το WhatsΑpp; Το WhatsApp είναι μια συνδρομητική υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες smartphone να ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω Διαδικτύου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στο smartphone τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να ορίσει ένα ακόμα username, αλλά να εμφανίζεται με τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. Στην υπηρεσία αυτή, υπάρχει κρυπτογράφηση και… την εγκρίνει ο Σνόουντεν.

    Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

    tech.in.gr

    Sports in

    O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

    Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024