Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος»

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος»

Η θεαματική διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Βρετανία φαίνεται ότι αύξησε τις επιτυχείς προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, καταλήγει μελέτη στο British Medical Journal.

Η θεαματική διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Βρετανία φαίνεται ότι αύξησε τις επιτυχείς προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, καταλήγει μελέτη στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές παραδέχονται πάντως ότι η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, η αύξηση των Βρετανών που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο μπορεί θεωρητικά να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι αντικαπνιστικές εκστρατείες.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και του οργανισμού Cancer Research UK ανέλυσε δεδομένα για το διάστημα 2006-2015, τα οποία προήλθαν από τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος που προσφέρει το βρετανικό ΕΣΥ, καθώς και από προηγούμενη μεγάλη μελέτη για το κάπνισμα.

Στο διάστημα που καλύπτει η μελέτη, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Βρετανοί δήλωσαν ότι είχαν αποφασίσει ημερομηνία για να σταματήσουν να καπνίζουν.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν φαίνεται να έχει επίδραση στο ποσοστό των καπνιστών που αποφασίζουν να σταματήσουν.

Δείχνει όμως να προσφέρει οφέλη ως προς την πιθανότητα επιτυχίας: για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρο, ο αριθμός των καπνιστών που καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα αυξάνεται κατά 1%.

Σε συνοδευτικό άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη, ο Τζον Μπρίτον του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ σχολιάζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως ευθύνεται για τη μείωση του ποσοστού καπνιστών στη Βρετανία, το οποίο έπεσε κατά 1% από το 2014 στο 2015.

«Αυτή η σημαντική μείωση σε ετήσια βάση υποδεικνύει ότι κάτι στην αντικαπνιστική πολιτική της Βρετανίας φέρνει αποτέλεσμα, και ότι η επιτυχής διακοπή του καπνίσματος μέσω της υποκατάστασής του με ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιθανώς μείζον παράγοντας σε αυτή τη μείωση» γράφει ο ερευνητής.

Αν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο απελευθερώνει πολύ λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με το συμβατικό, η νέα τεχνολογία συνεχίζει να διχάζει επιστήμονες και κυβερνήσεις: άλλοι πιστεύουν ότι διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος, άλλοι ότι ενθαρρύνει τον εθισμό στη νικοτίνη και ειδικά στους νέους.

Στη Βρετανία υπάρχει πάντως η σκέψη να καλύπτεται η χορήγηση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε καπνιστές από το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024