Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και 180, περίπου, μαθητές πέρασαν την πύλη ενός σχολείου που διατηρεί τη δική του ιστορία. Στον «πρόλογο» της ιστορίας αναγράφεται η χρονολογία 1862 οπότε και πρωτολειτούργησε το σχολείο.

Εκτός από φυτώριο σημαντικών προσωπικοτήτων, αποτέλεσε και πεδίο συγκρούσεων μεταξύ καταληψιών και αστυνομικών ως «Βίλα Αμαλίας». Τη «Βίλα Αμαλίας» «κατέλαβαν» μαθητές που θα φοιτήσουν στο πλήρως ανακαινισμένο 2ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, ή αλλιώς στο «2ο Λύκειο Θόδωρος Αγγελόπουλος», όπως ονόμασε το σχολείο ο Δήμος Αθηναίων αποτίνοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη που υπήρξε μαθητής του σχολείου.

Αναφερόμενος στο κτιριακό νεοκλασικό συγκρότημα της Αχαρνών και Χέυδεν, ο Γιώργος Αδαμόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Κατασκευών Διεύθυνσης Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Αθηναίων και ένας από τους επιβλέποντες του έργου ανακατασκευής της «Βίλας Αμαλίας», δηλώνει στο in.gr:

«Η κατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος ήταν κακή γιατί και τα δύο κτίρια είχαν υποστεί πυρκαγιές. Είχαν απαλλοτριωθεί το 1974 από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για να γκρεμιστούν και να αντικατασταθούν από ένα μοντέρνο διδακτήριο. Αυτό όμως δεν έγινε και το 1987 κηρύχθηκαν διατηρητέα μαζί με άλλα κτίρια της πλατείας Βικτωρίας».

Δυόμισι χρόνια χρειάστηκε να περάσουν ώστε ο χώρος να φέρει και πάλι την «επιγραφή» του σχολείου. «Κατεδαφίστηκε πλήρως το εσωτερικό σύμφωνα με μια μελέτη που είχε εκπονήσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων από το 2005. Το 2006 έγινε αυτή η μελέτη Ειδικό Διάταγμα και προέβλεπε κατεδάφιση του εσωτερικού και των δύο κτιρίων, κατασκευή νέου κτιρίου συνδεδεμένου με τις περιμετρικές λιθοδομές, που να πληροί τις προδιαγραφές των σύγχρονων σχολείων, και αποκατάσταση των διατηρητέων όψεων και των δύο κτιρίων», επισημαίνει ο κ. Αδαμόπουλος.

Μιλώντας για το κόστος του έργου, αναφέρει ότι ανήλθε στα τρία, περίπου, εκατομμύρια, από τα οποία τα 2, περίπου, εκατομμύρια προήλθαν από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΠΕΠ Αττικής, και τα 461.000 από πόρους του δήμου Αθηναίων.

Περιγράφοντας το χώρο που διαμορφώθηκε, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει πως και τα δύο κτίρια του συγκροτήματος ήταν τριώροφα και έχουν ενοποιηθεί εσωτερικά. Στο υπόγειο στεγάζονται, μεταξύ άλλων, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήριο υπολογιστών και το αρχείο του σχολείου . Στο υπερυψωμένο ισόγειο βρίσκονται πέντε αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία των καθηγητών, χώροι υποδοχής και υγιεινής. Τον πρώτο όροφο κοσμούν πέντε αίθουσες διδασκαλίας και δύο μεγάλες αίθουσες εργαστηρίων.

«Μιλάμε για ένα συνολικό εμβαδόν περίπου 2.300 τετραγωνικών. Ο κήπος είναι 750 τετραγωνικά κα το οικόπεδο γύρω στα 1600 τετραγωνικά», δηλώνει ο κ.Αδαμόπουλος για να προσθέσει ότι το κτίριο μπολιάζει το νεοκλασικό με το σύγχρονο.

«Από τη δουλειά μας έχουμε μάθει ότι οι άνθρωποι είναι σαν τους χαμαιλέοντες, παίρνουν τα χρώματα του περιβάλλοντος», αναφέρει στο in.gr η διευθύντρια του σχολείου Ελένη Πυρρή που βασίζει την πρόοδο του 2ου Γενικού Λυκείου στην μακρόχρονη ιστορία του.

Προγράμματα πολιτισμού, εγχειρήματα που αναδεικνύουν τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό της εκπαίδευσης πρόκειται να γνωρίσουν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ.

«Θα φροντίσουμε να δουλέψουμε με πολλά προγράμματα πολιτισμού. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη ώστε τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση σε σπάνια βιβλία», αναφέρει η κ. Πυρρή για να δηλώσει ότι θα επιχειρηθεί κάποιου είδους συνεργασία με ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Με τα τμήματα που είχαν σχηματιστεί πέρσι και με τον ίδιο αριθμό μαθητών και καθηγητών με την περασμένη χρονιά θα λειτουργήσει το 2ο Γενικό Λύκειο.

«Τρέφουμε πολλές φιλοδοξίες για το 2ο ΓΕΛ. Οποιοσδήποτε μαθητής μπαίνοντας στο σχολείο αυτό θα φερθεί, πιστεύουμε, αναλόγως. Θα εντείνει τις προσπάθειές του. Συνεχίζουμε την ιστορία του σχολείου ώστε στις νέες συνθήκες να διατηρήσει την παράδοση του 2ου ΓΕΛ. Θέλουμε το Λύκειο αυτό να αποτελέσει το κεντρικό σχολείο της Αθήνας», καταλήγει.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ