Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά, η Google δεν θα κατασκευάσει συναρμολογούμενα smartphone

Τελικά, η Google δεν θα κατασκευάσει συναρμολογούμενα smartphone

Τέλος στα σχέδια για τη διάθεση του πρώτου αρθρωτού, αναβαθμίσιμου smartphone στην αγορά βάζει η Google, χωρίς ωστόσο να αποκλείει να δώσει άδειες αξιοποίησης της τεχνολογίας που έχει ήδη αναπτυχθεί σε πιθανούς συνεργάτες. Το πρώτο modular smartphone του Project Ara αναμενόταν να φτάσει στα χέρια των developer λογισμικού το φθινόπωρο και η κυκλοφορία του είχε τοποθετηθεί στο 2017.

Τέλος στα σχέδια για τη διάθεση του πρώτου αρθρωτού, αναβαθμίσιμου smartphone στην αγορά βάζει η Google, χωρίς ωστόσο να αποκλείει να δώσει άδειες αξιοποίησης της τεχνολογίας που έχει ήδη αναπτυχθεί σε πιθανούς συνεργάτες. Το πρώτο modular smartphone αναμενόταν να φτάσει στα χέρια των developer λογισμικού το φθινόπωρο και η κυκλοφορία του είχε τοποθετηθεί στο 2017.

Η Google επανεξετάζει τη δραστηριότητά της στο τομέα του υλικού (hardware) -που περιλαμβάνει τα smartphone Nexus που φέρουν την υπογραφή της, τα laptop Chromebooks και άλλα. Η Motorola Mobility περιήλθε στα χέρια της αλλά γρήγορα πουλήθηκε στην Lenovo το 2014.

H ιδέα της κατασκευής ενός smartphone που αναβαθμίζεται είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς εξυπηρετούσε μεταξύ άλλων την ανάγκη για μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Τον Μάιο το επονομαζόμενο Project Ara είχε αποφοιτήσει από το τμήμα Προηγμένης Τεχνολογίας και Έργων της Google και 30 Googler είχαν ήδη στα χέρια τους τα πρότυπα των αρθρωτών smartphone για δοκιμές.

Στο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών η Google είχε μεν περιορίσει τις δυνατότητες αναβάθμισης, εντούτοις το πρότζεκτ είχε τότε θεωρηθεί επιτυχημένο και προχωρούσε με σχέδια για πρώτη επίσημη διάθεση στο Πουέρτο Ρίκο.

Εντούτοις, απογοητευτικό ήταν ότι στο νέο πρότυπο Ara δεν υπήρχε η δυνατότητα αναβάθμισης του SoC, της RAM, ή της οθόνης (στάνταρτ 5,3»). Επεξεργαστής εφαρμογών, γραφικών, κεραίες, αισθητήρες, μπαταρία και οθόνη θα ήταν προεπιλεγμένα και το modular smartphone θα μπορούσε να αναβαθμιστεί μόνο ως προς την κάμερα, τα ηχεία, το μικρόφωνο και το στιλ.

Η αρχική ιδέα για τη συναρμολόγηση smartphone κομμάτι-κομμάτι ήταν πολύ διαφορετική.

Η ιδέα των λεγόμενων Phoneblocks ανήκει στον Ολλανδό Ντέιβ Χάκενς το 2013 και την ασπάστηκε η Motorola, θυγατρική πλέον της Google.

Στο βίντεο, ο Dave Hakkens μιλάει για την συμβολή των smartphone στα συσσωρευμένα ηλεκτρονικά απόβλητα, και στο γεγονός ότι αποβάλλονται ενώ μόλις ένα από τα πολλά μέρη τους έχει ανεπανόρθωτη βλάβη. Ο Hakkens είχε απευθύνει πρόσκληση σε όλους όσοι ασπάζονται την ιδέα ενός συναρμολογούμενου smartphone να συμμετέχουν σε μια καμπάνια στις 29 Οκτωβρίου με hashtag #phoneblocks για να κερδίσουν την προσοχή των κατασκευαστών και να υλοποιηθεί η ιδέα για «ένα τηλέφωνο που αξίζει να κρατήσεις». Ένα εκατομμύριο άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση.

Reuters,tech.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024