Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ericsson ανακοίνωσε την άμεση αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της σουηδικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού δικτύων, πέντε μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Ο Vans Vestberg, επικεφαλής της εταιρείας επί επτά χρόνια, καλείται να παραμείνει στη διάθεση της Ericsson επί έξι μήνες, ενώ ξεκινά η αναζήτηση για το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει μόνιμα.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως η συμβολή του Vestberg στην δημιουργία πιο στενών σχέσεων με κρίσιμους πελάτες, εντούτοις «στο σημερινό περιβάλλον και υπό την απαίτηση για ταχύτερη εκτέλεση του στρατηγικού σχεδίου, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να αντικατασταθεί».

Ο Vans Vestberg δούλεψε στην Ericsson όλη του τη ζωή: από την αποφοίτησή του και επί 25 χρόνια, από τα οποία, τα τελευταία επτά στη θέση του CEO. 

Η Ericsson ανακοίνωσε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2016 στις 19 Ιουλίου –πτώση πωλήσεων κατά 11% από χρόνο σε χρόνο, μειωμένο περιθώριο κέρδους και άλλα αρνητικά μεγέθη.

Εκτός από την απομάκρυνση του Vestberg, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης ένα πλάνο σημαντικής μείωσης του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης κατά 10 δισ. σουηδικές κορώνες μέσα σε ένα χρόνο (μειωμένο λειτουργικό κόστος κατά 1 δισ. ευρώ), η οποία αντιμετωπίζει τον έντονο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα από την Huawei. Το έργο που θα αναλάβει ο νέος CEO θα αφορά την επόμενη φάση της βιομηχανίας επικοινωνιών, δηλαδή τα δίκτυα 5G, το Internet of Things ή IoT και το Cloud.

Προσωρινά τη θέση του Vestberg αναλαμβάνει ο οικονομικός διευθυντής Jan Frykhammar, μέχρι να βρεθεί -είτε εσωτερικά από την εταιρεία, ή από την αγορά εργασίας- νέος CEO.

tech.in.gr