Μια συσκευή σε μορφή θήκης που θα επιθεωρεί εάν μεταδίδεται οτιδήποτε από το smartphone παρά την απενεργοποίηση των συστημάτων επικοινωνιών που εμπεριέχει, συνυπογράφει ο πληροφοριοδότης Έντουαρτ Σνόουντεν. Δεν αρκεί να θέσει κανείς το τηλέφωνό του σε λειτουργία πτήσης, επισημαίνει ο Σνόουντεν που το 2013 είχε ζητήσει από τους δικηγόρους του να βάλουν τα smartphone τους στο ψυγείο για να μην παρακολουθείται η συζήτησή τους.

Η θήκη «ενδοσκόπησης» εξετάζει τη λειτουργία των τσιπ επικοινωνίας που εμπεριέχουν όλα τα smartphone -δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ασύρματης επικοινωνίας πολύ μικρής (NFC), μικρής (Bluetooth) ή μεγαλύτερης εμβέλειας (Wi-Fi) και γεωγραφικός εντοπισμός μέσω GPS.

Σχεδιάστηκε από τον Άντριου Χουάνγκ, γνωστό hardware χάκερ με το όνομα Bunnie, ο οποίος κατέχει διδακτορικό από το ΜΙΤ. Σε εκδήλωση του τεχνολογικού ινστιτούτου, με τίτλο «απαγορευμένη έρευνα», Forbitten Research, bunnie και Σνόουντεν εμφανίστηκαν σε ζωντανή σύνδεση από απόσταση και παρουσίασαν μια μη λειτουργική εκδοχή της θήκης ενδοσκόπησης.

Η συσκευή θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε δημοσιογράφους που πρέπει να εγγυώνται απόλυτη εχεμύθεια σε κρίσιμες πηγές πληροφοριών. Όπως επεσήμανε ο Σνόουντεν, το smartphone είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, εντούτοις συνιστά και το καλύτερο μέσο χάκινγκ. Εξήγησε ότι το να θεωρεί κανείς αρκετή την απενεργοποίηση των τσιπ επικοινωνίας με τον τρόπο που γίνεται σήμερα -από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού- είναι σαν να εμπιστεύεται την απόφαση ενός μεθυσμένου να οδηγήσει, αφού πρόκειται για μεθόδους που ενεργοποιούνται από λογισμικό και εύκολα μπορούν να παρακαμφθούν.

Η θήκη που περιγράφουν με τεχνικές λεπτομέρειες οι συνυπογράφοντες το έργο δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Αναφέρεται όμως σε μια συσκευή με οθόνη που θα επιθεωρεί τη λειτουργία των κεραιών του τηλεφώνου μέσω της υποδοχής για την κάρτα SIM. Στην οθόνη προβάλλεται η κατάσταση του τηλεφώνου (Dark, όταν δεν μεταδίδεται τίποτα) καθώς και η λειτουργία GPS, Cellular, WiFi και Bluetooth. Προς το παρόν, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει «πλήκτρο θανάτου», με το οποίο θα απενεργοποιείται η ύποπτη μετάδοση από smartphone που έχουν υποστεί χάκινγκ για παρακολούθηση.

Μια άλλη συνηθισμένη -απαγορευμένη- μέθοδος είναι η χρήση jammer.

tech.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας