Μηνύσεις για καταπάτηση πνευματικών ιδιοκτησίας υπέβαλλε η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics εναντίον της κινέζικης Huawei. H Samsung ισχυρίζεται ότι η Huawei, ένας ταχέως ανερχόμενος αντίπαλός της, χρησιμοποίησε χωρίς άδεια έξι κατοχυρωμένες μεθόδους της. Ζητά δε, να σταματήσει η Huawei την παραγωγή και εμπορία των smartphone όπου αξιοποιούνται οι πατέντες της, όπως στη μεσαία σειρά Honor και το υψηλών προδιαγραφών Mate 8.

Στην ανακοίνωσή της, η Samsung Electronics αναφέρεται σε πολλαπλές μηνύσεις εναντίον της Huawei στην Κίνα ως το μόνο μέσο για την προστασία της πνευματικής της ιδιοκτησίας, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για εξωδικαστική συμφωνία. Στο Πεκίνο υποβλήθηκε μήνυση για έξι πατέντες πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο η εταιρεία δεν αποσαφήνισε σε ποιες ακριβώς λειτουργίες των smartphone της Huawei αφορούν. Πάντως, στη μήνυση στην οποία περιλαμβάνεται και αλυσίδα καταστημάτων στο Πεκίνο η Samsung Electronics αξιώνει αποζημίωση 161 εκατομμυρίων γουάν (περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ), ποσό σχετικά μικρό.

Οι μηνύσεις κλιμακώνουν την κόντρα των δύο εταιρειών, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες και στα αμερικανικά δικαστήρια. Το Μάιο η Huawei ήταν εκείνη που μήνυσε τoν Νο1 κατασκευαστή smartphone στον κόσμο, με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύεται πατέντες της για την επικοινωνία μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς, στο λειτουργικό σύστημα και το περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη. Η Huawei είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.

Σχολιάζοντας στο Reuters, ο αναλυτής της CIMB Λι Ντο Χουν ερμηνεύει τη διαμάχη ως μια προσπάθεια από την πλευρά της Huawei να αυξήσει το γόητρό της, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης στην αγορά smartphone των 332 δισ. δολαρίων. Η Samsung από την πλευρά της, μάλλον επιδιώκει να κλείσει μια αμοιβαία συμφωνία χορήγησης αδειών.

Η Huawei έγινε ο πρώτος κατασκευαστής από την Κίνα που διέθεσε 100 εκατομμύρια smartphone σε ένα χρόνο, το 2015, αυξάνοντας κατά 44% τις πωλήσεις της αψηφώντας την συνολικά πτωτική τάση της αγοράς.

«Αν κοιτάξουμε την πολυετή δικαστική διαμάχη της Samsung με την Apple, θα διακρίνουμε ότι λειτούργησε θετικά για την Samsung,  σαν διαφήμιση», σχολιάζει ο αναλυτής.

Reuters,tech.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr