Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νικήτας Κανάκης: Όταν «έγινα» άστεγος για δέκα λεπτά

Νικήτας Κανάκης: Όταν «έγινα» άστεγος για δέκα λεπτά

«Στρώθηκα στο πεζούλι πίσω από το χαρτόκουτο. Τα δέκα λεπτά που έκανε μου φάνηκαν αιώνας. Τρόμαξα. Δεν το κρύβω. Οι περαστικοί από εκεί χαμηλά στο ύψος των ποδιών τους δείχνουν ένας κόσμος εχθρικός, άγριος, αφιλόξενος. Κατάλαβα τι σημαίνει αόρατος άνθρωπος». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Νικήτα Κανάκη, πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, που βρέθηκε για δέκα λεπτά στη θέση ενός άστεγου, πίσω από το χαρτόκουτό του, πουλώντας στυλό και αναπτήρες. Η ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook συγκλονίζει....

«Στρώθηκα στο πεζούλι πίσω από το χαρτόκουτο. Τα δέκα λεπτά που έκανε μου φάνηκαν αιώνας. Τρόμαξα. Δεν το κρύβω. Οι περαστικοί από εκεί χαμηλά στο ύψος των ποδιών τους δείχνουν ένας κόσμος εχθρικός, άγριος, αφιλόξενος. Κατάλαβα τι σημαίνει αόρατος άνθρωπος». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Νικήτα Κανάκη, πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, που βρέθηκε για δέκα λεπτά στη θέση ενός άστεγου.

Μέσα από μια γεμάτη συναισθήματα ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Κανάκης περιγράφει την συνάντησή του με έναν φίλο του, άστεγο που είχε γνωρίσει πριν δύο χρόνια σε ένα υπνωτήριο αστέγων.

Σήμερα τον συνάντησε στο δρόμο. Είχε στήσει ένα χαρτόκουτο και πουλούσε στυλό, μολύβια, αναπτήρες και πλαστικές θήκες για διπλώματα. Τα βλέμματά τους συναντήθηκαν και αμέσως αναγνώρισε ο ένας τον άλλο.

Ο άστεγος προσφέρθηκε να τον κεράσει έναν καφέ και εκείνος δέχτηκε. «Δεν είπα όχι αν και ήξερα ότι θα τον δυσκόλευε. Οι άνθρωποι στον δρόμο έχουν την δική τους, έστω και πληγωμένη, αξιοπρέπεια. Και το να σε κεράσουν είναι είναι η δική τους μικρή νίκη. Αν θέλεις να σε σέβονται πρέπει να τους σέβεσαι» γράφει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.

Μόνο που για δέκα λεπτά, μέχρι ο φίλος του να του φέρει τον καφέ, ο κ. Κανάκης θα έπρεπε να πάρει θέση πίσω από το χαρτόκουτο, να γίνει μικροπωλητής για λίγη ώρα, να νιώσει τα αδιάφορα βλέμματα των βιαστικών περαστικών και να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί «τι κάνεις όταν οι δρόμοι αδειάζουν και εσύ μένεις πίσω μόνος σου…».

«Τα δέκα λεπτά που έκανε μου φάνηκαν αιώνας. Τρόμαξα. Δεν το κρύβω. Οι περαστικοί από εκεί χαμηλά στο ύψος των ποδιών τους δείχνουν ένας κόσμος εχθρικός, άγριος, αφιλόξενος. Κατάλαβα τι σημαίνει αόρατος άνθρωπος. Να περνάν να σε κοιτάν και να μην σε βλέπουν. Σαν να μην υπάρχεις. Σαν τρέιλερ πέρασαν από το μυαλό σκηνές από ένα φανταστικό προσεχώς. Αν τα πράγματα στράβωναν και μένα στη ζωή πως θα επιβίωνα. Τι κάνεις όταν οι δρόμοι αδειάζουν και εσύ μένεις πίσω μόνος σου; Πως άραγε περνάει η νύχτα αν δεν έχεις κάπου να κρυφτείς; Και τι μπορεί να ελπίζεις».

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο Facebook

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024