Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πρώτα σύννεφα νερού εκτός του Ηλιακού Συστήματος

Τα πρώτα σύννεφα νερού εκτός του Ηλιακού Συστήματος

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις για σύννεφα που περιέχουν νερό, σε ένα ουράνιο σώμα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.  Πρόκειται για έναν καφέ νάνο σε απόσταση μόνο 7,2 ετών φωτός από τη Γη.

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις για σύννεφα που περιέχουν νερό, σε ένα ουράνιο σώμα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Πρόκειται για το «αποτυχημένο» κρύο άστρο WISE 0855, έναν καφέ νάνο που βρίσκεται σε απόσταση μόνο 7,2 ετών φωτός από τη Γη, στην ατμόσφαιρα του οποίου φαίνεται πως έχουν σχηματισθεί νέφη που περιέχουν παγωμένα σταγονίδια νερού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας ‘Άντριου Σκέμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters».

Ένας σκοτεινός, καφέ νάνος

Το εν λόγω (παρ’ ολίγον) άστρο, που έχει πενταπλάσια μάζα από τον Δία, είναι πολύ μεγάλο για πλανήτης, αλλά και πολύ μικρό για άστρο, έτσι ποτέ δεν μπόρεσε να πυροδοτήσει τις διεργασίες πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό του, ώστε να λάμψει.

Ο καφέ «νάνος» είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2014 από το διαστημικό υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE της NASA. Η νέα ανακάλυψη των νεφών με υδρατμούς έγινε με τη βοήθεια του επίγειου τηλεσκοπίου Gemini North στο όρος Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν φασματοσκοπική ανάλυση στο φως του άστρου, στην ατμόσφαιρα του οποίου η θερμοκρασία είναι μόλις μείον 23 βαθμοί Κελσίου (πρόκειται για το ψυχρότερο γνωστό αντικείμενο εκτός του ηλιακού μας συστήματος).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024