Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OHE: Ανησυχητική η κατάσταση για τα ψάρια της Μεσογείου

OHE: Ανησυχητική η κατάσταση για τα ψάρια της Μεσογείου

Η κατανάλωση ψαριών σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20 κιλά ανά άτομο ανά χρόνο, ωστόσο μεγάλο μέρος των ιχθυαποθεμάτων αλιεύεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Η κατανάλωση ψαριών σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20 κιλά ανά άτομο ανά χρόνο, ωστόσο μεγάλο μέρος των ιχθυαποθεμάτων αλιεύεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Η αύξηση στην κατανάλωση είναι καλή είδηση, δεδομένου ότι τα ψάρια είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας απαιτούν πολύ λιγότερη τροφή για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος σε σχέση άλλα εκτρεφόμενα ζώα όπως οι χοίροι και τα βοοειδή.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, σχεδόν η μισή ποσότητα ψαριών που καταναλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχεται πλέον από ιχθυοκαλλιέργειες: η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε το 2014 στους 73,8 εκατομμύρια τόνους, με το ήμισυ της ποσότητας αυτής να αντιστοιχεί σε είδη που δεν χρειάζονται παροχή επιπλέον τροφής, όπως για παράδειγμα τα όστρακα και τα γατόψαρα του γλυκού νερού.

Διαβάστε επίσης:

Η συνολική παραγωγή άγριων ψαριών έφτασε το 2014 τους 93,4 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας σε γλυκά νερά.

Θεαματική αύξηση παρουσιάζει η αξία των εξαγωγών, οι οποίες έφτασαν το
2014 τα 148 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά με 8 δισ. δολάρια το
1976.

Περίπου 57 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σήμερα στην πρωτογενή παραγωγή ψαριών, από τους οποίους το ένα τρίτο στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Το θετικό είναι ότι πρόβλημα της απόρριψης «άχρηστων» ψαριών έχει περιοριστεί, ενώ το ποσοστό των αλιευμάτων που διατίθενται για ανθρώπινη κατανάλωση έχει αυξηθεί στο 87% το 2014, από περίπου 67% τη δεκαετία του 1960, με παράλληλη μείωση των αλιευμάτων που μετατρέπονται σε ζωοτροφές ή μη διατροφικά προϊόντα.

Ωστόσο παρά τη βελτίωση σε επιμέρους τομείς, σχεδόν το ένα τρίτο των ιχθυαποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο (3,14%) αλιευόταν το 2013 σε «μη βιώσιμα επίπεδα» (για να θεωρηθεί ότι ένας πληθυσμός υπεραλιεύεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, η αφθονία του είδους πρέπει να είναι μικρότερη από το επίπεδο που θα προσέφερε την «μέγιστη βιώσιμη παραγωγή»).

Η έκθεση περιγράφει ως «ανησυχητική» την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, καθώς το ποσοστό των ιχθυαποθεμάτων που υπεραλιεύονται φτάνει το 59%. To πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για μεγαλόσωμα είδη όπως ο μπακαλιάρος.

«Ανησυχία» προκαλεί επίσης η άφιξη ξενόφερτων ειδών στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της Διώρυγας του Σουέζ.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024