Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι μετανοεί, η Microsoft ανακοίνωσε ότι στο εξής όποιος χρήστης κάνει κλικ στο X στο παράθυρο διαλόγου που τον προτρέπει να αναβαθμίσει στα Windows 10 θα αναβάλλει την αναβάθμιση.

Επί μήνες, η επαναλαμβανόμενη αυτή ειδοποίηση προκαλούσε την ενόχληση των χρηστών που δεν έβλεπαν το λόγο να ταράξουν την ακεραιότητα ενός σταθερού συστήματος με Windows 7. Ο θυμός τους ξεπέρασε τα όρια, όταν διαπίστωσαν ότι η Microsoft τους είχε ξεγελάσει: όταν έκαναν κλικ στο Χ που παραδοσιακά κλείνει το παράθυρο διαλόγου, ενέκριναν άθελά τους την αναβάθμιση στα Windows 10.

Τώρα, η τακτική της Microsoft -η οποία θεωρείται παρόμοια με αυτή που ακολουθούν επί χρόνια οι επίδοξοι εισβολείς με malware- αλλάζει, όπως φανερώνει η ανακοίνωση που αποδίδεται στον επικεφαλής της ομάδας για τα Windows, Τέρι Μάγιερσον.

Ο Μάγιερσον μιλά για «καθαρές επιλογές» είτε για την άμεση αναβάθμιση, για την επιλογή του χρόνου αναβάθμισης ή, την απόρριψη της προσφοράς για δωρεάν αναβάθμιση εξ ολοκλήρου. Εάν το κόκκινο X επιλεγεί στο νέο αυτό παράθυρο διαλόγου, θα το κλείνει και η συσκευή θα λαμβάνει ξανά ειδοποίηση σε μερικές ημέρες, ξεκαθάρισε ο Μάγιερσον. Πάντως, δεν θα εγκρίνει στο εξής την αναβάθμιση.

Το διαδικτυακό Computerworld μεταφέρει επίσης ότι θα αλλάξει και το περιεχόμενο του διαβόητου παραθύρου διαλόγου GWX που προωθεί την αναβάθμιση στα Windows. Εκεί, θα εμφανίζονται στο εξής δύο επιλογές: Choose time (επιλέξτε πότε να γίνει η αναβάθμιση) και Decline free offer (απορρίψτε τη προσφορά δωρεάν αναβάθμισης). Ο προγραμματισμός για την αναβάθμιση δεν θα είναι προεπιλεγμένος όπως συνέβαινε ως τώρα. Μόνο με το κλικ στο Decline free offer ο χρήστης θα απαλλάσσεται από την ειδοποίηση του νέου GWX.

Η αλλαγή αυτή θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ωστόσο οι χρήστες καλό θα ήταν να ελέγξουν ότι όντως το περιεχόμενο της προτροπής έχει αλλάξει.

H περίοδος δωρεάν διάθεσης της αναβάθμισης συστημάτων με Windows 7 και Windows 8/8.1 ολοκληρώνεται στις 29 Ιουλίου 2016. Η Microsoft δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα απογίνει το GWX app των ειδοποιήσεων στα συστήματα που δεν έχουν αποδεχτεί την προσφορά της.

Ο Σάτια Ναντέλλα είχε πει ότι στόχος της εταιρείας που ηγείται είναι «να περάσουμε από την ανάγκη για τα Windows, στην συνειδητή επιλογή ακόμα και την αγάπη για τα Windows». Εντούτοις, από την ημέρα της κυκλοφορίας τους, οι αντιδράσεις των χρηστών που εξωθούνται στην αναβάθμιση στα Windows 10 κάθε άλλο παρά αγάπη εκφράζουν.

Πριν από ένα περίπου μήνα, όπως έγινε μόλις πρόσφατα γνωστό, η Microsoft αναγκάστηκε να αποζημιώσει με 10.000 δολάρια χρήστρια η οποία είδε τους υπολογιστές της τουριστικής επιχείρησής της να καταρρέουν μετά την ακούσια αναβάθμισή τους στα Win10, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.

Η απόφαση για κατάργηση των χαρακτηρισμένων και τακτικών malware από την εταιρεία δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την δικαστική αυτή υπόθεση, εκτός εάν αποκαλυφθεί ήταν αυτοί που οδήγησαν στην καταδίκη της και στην συνακόλουθη απόφασή της να μην εφεσιβάλλει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr