Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλώνοι Φίλων ζητούν να γίνετε Facebook friends -για να σας εξαπατήσουν

Κλώνοι Φίλων ζητούν να γίνετε Facebook friends -για να σας εξαπατήσουν

Μια νέα τακτική εξαπάτησης των μελών του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου online βασίζεται στη βεβαιότητά σας ότι το αίτημα φιλίας προέρχεται από το γνωστό πρόσωπο με το ονοματεπώνυμο που βλέπετε. Μπορεί όμως, να μην είναι έτσι.

Μια νέα τακτική εξαπάτησης στο Facebook βασίζεται στη βεβαιότητά σας ότι κάθε αίτημα φιλίας προέρχεται από το γνωστό πρόσωπο της φωτογραφίας με το ονοματεπώνυμο (υποκοριστικό ή πατρώνυμο) που βλέπετε στο αντίστοιχο αίτημα. Μπορεί όμως, να μην είναι έτσι.

Κι αυτό καθώς η τεχνική της «κλωνοποίησης σελίδων» στο Facebook είναι μάλλον μια εύκολη και απλή μέθοδος εξαπάτησης.

Κλέβοντας τη φωτογραφία του εξωφύλλου, και όσα από τα προσωπικά στοιχεία είναι δυνατόν να δει οποιοσδήποτε δημόσια, οι άγνωστοι, επίδοξοι νέοι σας φίλοι, κρύβονται πίσω από ένα προφίλ-κλώνο του φίλου σας. Τα πραγματικά ονοματεπώνυμα μπορεί να απαιτούνται στο Facebook, όμως δεν αποκλείονται οι συνωνυμίες ή οι παραλλαγές που θα είναι ικανές να σας πείσουν ότι το αίτημα αναφέρονται σε γνωστό σας.

Αρχίζουν τότε να στέλνουν αιτήματα φιλίας και υφαρπάζουν την φιλία σας. Όσο περισσότεροι εξαπατηθούν, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το «facebook cloning». Το αίτημα φιλίας γίνεται ακόμα πιο πειστικό όταν άλλοι, κοινοί γνωστοί και φίλοι, το έχουν αποδεχτεί και βρίσκονται στη σελίδα των φίλων στο προφίλ του κλώνου.

Τελικά, όσοι αποδεχτούν το αίτημα φιλίας από το προφίλ-κλώνο αποκαλύπτουν στοιχεία από την προσωπική τους ζωή στο άγνωστο πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της σελίδας-κλώνου. Όπως επίσης αναφέρεται σε σχετικές καταγγελίες, οι φίλοι που εξαπατήθηκαν αρχίζουν να δέχονται πλήθος μηνυμάτων από τον κλώνο του φίλου τους, πολλά από τα οποία αφορούν σε προσπάθειες εξαπάτησης με σκοπό το ψάρεμα στοιχείων που θα οδηγήσουν σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς.
{{{related}}}
Η Julie Beam γράφει χαρακτηριστικά στην κοινότητα αλληλοβοήθειας στο Facebook: Έχω μια φίλη στο Facebook, η σελίδα της οποίας κλωνοποιείται αλλεπάλληλα. Όποιος κρύβεται πίσω από τις σελίδες κλώνους, στέλνει αιτήματα φιλίας στους φίλους της κι εκείνοι νομίζουν ότι είναι πράγματι εκείνη. Τώρα, οι δέχονται προσωπικά μηνύματα που είναι απάτες για λεφτά. Η ίδια, τους έχει προειδοποιήσει ξανά και ξανά, γίνεται αναφορά στην υπηρεσία για την κλωνοποιημένη σελίδα και κατεβαίνει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά η εκ νέου κλωνοποίηση της σελίδας της. Μάλιστα, μια από τις φορές που έγινε αυτό, συνέβη την επομένη του θανάτου της μητέρας της -λες και δεν είχε ήδη αρκετά προβλήματα να ασχοληθεί. Οι ρυθμίσεις της για τις δημοσιεύσεις της είναι μόνο προς φίλους, αν και αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. Πώς όμως μπορεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα; καταλήγει το ερώτημα της Beam.

  • Μια ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση πάντως θα ήταν να αποκρύψετε τη λίστα των φίλων σας. Από υπολογιστή, πρέπει να μεταβείτε στη σελίδα των φίλων σας («Φίλοι») στη διεύθυνση που σας αντιστοιχεί https://www.facebook.com/[loginname στο facebook]/friends και να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις του απορρήτου της σχετικής λίστας. Εκ προοιμίου, η λίστα των φίλων σας θεωρείται δημόσια και όλοι μπορούν να τη δουν. Επιλέξτε λοιπόν Φίλοι, Επεξεργασία Απορρήτου και περιορίστε ποιοι μπορούν να δουν με ποιους διατηρείτε δεσμούς διαδικτυακής φιλίας μέσω Facebook.
  • Εάν περιορίσετε την ορατότητα της λίστας των φίλων σας στον εαυτό σας, το facebook cloning δεν έχει τον ίδιο βαθμό επιτυχίας: δεν θα μπορεί να βρει σε ποιους να στείλει αιτήματα φιλίας, δεν θα εμφανίζεστε πλέον ως κοινός φίλος κάποιου τρίτου δίνοντας εγκυρότητα στο ψεύτικο αίτημα φιλίας από τον κλώνο.

Τέλος, πριν αποδεχτείτε ένα αίτημα φιλίας ελέγξτε εάν είστε ήδη φίλοι στο Facebook. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να δεχτείτε ξανά αίτημα φιλίας από έναν φίλο, όπως το να σας διέγραψε κάποτε, χωρίς φυσικά να ενημερωθείτε για αυτό, δεν βλάπτει όμως να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται πράγματι για κάποιον που γνωρίζετε με άλλους, μη διαδικτυακούς, τρόπους (τηλεφωνήστε).

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024