Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Βράχο βράχο τον καημό μου» στο Γιβραλτάρ μετά το Brexit

«Βράχο βράχο τον καημό μου» στο Γιβραλτάρ μετά το Brexit

Οι πολίτες του Γιβραλτάρ έπραξαν το αυτονόητο στο δημοψήφισμα της Βρετανίας: πήγαν και στήριξαν με πάθος την παραμονή στην ΕΕ. Το τελικό αποτέλεσμα όμως δεν τους δικαίωσε και τώρα ανησυχούν για το μέλλον τους. Άρχισαν μάλιστα να τσακώνονται με τους Ισπανούς.

Οι πολίτες του Γιβραλτάρ έπραξαν το αυτονόητο στο δημοψήφισμα της Βρετανίας: πήγαν και στήριξαν με πάθος την παραμονή στην ΕΕ. Το τελικό αποτέλεσμα όμως δεν τους δικαίωσε και τώρα ανησυχούν για το μέλλον τους. Άρχισαν μάλιστα να τσακώνονται με τους Ισπανούς.
{{{ map }}}
Η αγγλική κτήση ήταν η πρώτη που έδωσε αποτελέσματα την εκλογική βραδιά της ιστορικής -όπως αποδείχθηκε- 23ης Ιουνίου: το 95,5% ψήφισε Remain (19.322 ψήφοι), έναντι μόλις 4,1% (823 ψήφοι) που δήλωσε ότι προτιμά την έξοδο από την ΕΕ.

Στον «Βράχο» ζουν περίπου 23 χιλιάδες άνθρωποι με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Κάποτε μοναδική πηγή πλούτου για το Γιβραλτάρ ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας, όμως αυτό έχει αλλάξει. Πλέον το Γιβραλτάρ ζει από τον τουρισμό, τις οικονομικές υπηρεσίες και το online στοίχημα.

Μετά το σοκαριστικό για την ΕΕ αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, δήλωσε περιχαρής ότι η ισπανική σημαία είναι πιο κοντά στο να κυματίσει στον Βράχο.

Είναι γνωστό ότι το Γιβραλτάρ αποτελεί μήλον της Έριδος μεταξύ Μαδρίτης και Λονδίνου εδώ και 3 αιώνες.

Πριν το δημοψήφισμα, ο ίδιος υπουργός είχε πει ότι σε περίπτωση που η Βρετανία βγει από την Ένωση και το Γιβραλτάρ θέλει να διατηρήσει τα «προνόμια» της εντός ΕΕ ζωής, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η συγκυριαρχία με την Μαδρίτη.

Φυσικά, η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στον «Βράχο»: ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Φαμπιάν Πικάρντο, είχε απαντήσει με μάλλον άκομψο τρόπο στον υπουργό: «Να πάρει την πρόταση της συγκυριαρχίας και να την βάλει εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος»…

Ο Πικάρντο επανήλθε, απαντώντας στον υπουργό που ετοιμάζει την ισπανική σημαία, λέγοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους εργαζόμενους (από την Ισπανία) που διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα για να εργαστούν στο Γιβραλτάρ.

H ισπανίδα Έμι Καραβάκα είναι μία από αυτές και τώρα ανησυχεί για τη δουλειά της. «Από τη μία το περίμενα, από την άλλη όχι. Μπορεί να μην μας αφήσουν ξανά να δουλέψουμε, ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα» λέει στην El Pais για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Απογοητευμένη δηλώνει και μια κάτοικος του Γιβραλτάρ που μίλησε στην ίδια εφημερίδα. «Ψήφισα Remain, γιατί αυτό είναι καλό για τις δουλειές, γιατί η ΕΕ είναι η μόνη που έδωσε στη Μαδρίτη να καταλάβει ότι εδώ είναι ένα μέρος, όπου οι πολίτες και των δύο χωρών μπορούν να συνυπάρχουν.»

Στο Γιβραλτάρ επικρατεί απογοήτευση για το αποτέλεσμα της κάλπης. Οι ντόπιοι ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν για τη νίκη του Leave και πολλοί είναι αυτοί που δείχνουν τις βρετανικές ταμπλόιντ για τον τρόπο που πολέμησαν την ΕΕ.

Ανησυχούν οι πάντες. Οι Ισπανοί εργαζόμενοι στον «Βράχο» περιμένουν να τους βοηθήσει η Μαδρίτη να μην χάσουν τις δουλειές τους.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ραχόι έχει ήδη υποσχεθεί να μην εγκαταλείψει τους συμπατριώτες του που εργάζονται στη Βρετανία, ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ συνιστά ψυχραιμία.

«Έχουμε αντιμετωπίσει και χειρότερους κινδύνους» λέει.

Άλλοι βέβαια στρέφονται αλλού: «Είμαστε στα χέρια του θεού, αλλά έχουμε περάσει και πιο δύσκολα» λέει μια κάτοικος του Γιβραλτάρ, που πουλά σουβενίρ απέναντι από τον Καθεδρικό.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024