Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δραματική αύξηση της ζήτησης για αμβλώσεις» λόγω του ιού Ζίκα

«Δραματική αύξηση της ζήτησης για αμβλώσεις» λόγω του ιού Ζίκα

Ο φόβος για τις νευρολογικές ανωμαλίες που προκαλεί ο ιός Ζίκα στα μωρά έχει οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό των αμβλώσεων στη Βραζιλία και αύξηση κατά το ένα τρίτο σε άλλες πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο φόβος για τις νευρολογικές ανωμαλίες που προκαλεί ο ιός Ζίκα στα μωρά έχει οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό των αμβλώσεων στη Βραζιλία και αύξηση κατά το ένα τρίτο σε άλλες πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, η αύξηση είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπου η κυβέρνηση συνέστησε στις γυναίκες να μην μείνουν έγκυες εν μέσω της πρωτοφανούς επιδημίας.

Ο ιός μεταδίδεται από τσιμπήματα κουνουπιών και μέσω του σεξ και έχει συνδεθεί με μικροκεφαλία και άλλα νευρολογικά προβλήματα σε μωρά που είχαν προσβληθεί κατά την εμβρυακή ανάπτυξης.

Οι αμβλώσεις παραμένουν απαγορευμένες σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι όμως διαθέσιμες ανεπίσημα ή παράνομα. Οι ερευνητές μπόρεσαν να αντλήσουν στοιχεία από την οργάνωση Women on the Web, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου και αποστέλλει στις ενδιαφερόμενες γυναίκες χάπια τερματισμού της εγκυμοσύνης.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα χιλιάδες αιτήματα που είχε δεχθεί η οργάνωση πριν από τις πρώτες επίσημες προειδοποιήσεις για τον Ζίκα. Με βάση τα στοιχεία αυτά υπολόγισε κατά προσέγγιση πόσα αιτήματα θα είχαν καταχωρηθεί μετά τις προειδοποιήσεις και μέχρι την 1η Μαρτίου 2016. Η εκτίμηση συγκρίθηκε τελικά με τα πραγματικά στοιχεία για να υπολογιστεί κατά προσέγγιση η μεταβολή.

Στο Εκουαδόρ και τη Βραζιλία, η οποία είναι το επίκεντρο της επιδημίας, η αύξηση ξεπερνά το 100%, ενώ ακολουθούν η Βενεζουέλα (93%), η Ονδούρα (76%), η Κολομβία (39%), η Κόστα Ρίκα (36%) και το Ελ Σαλβαδόρ (επίσης 36%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα στο BBC, η Δρ Κάθριν Άικε του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, επέκρινε τη σύσταση αποφυγής της εγκυμοσύνης που εξέδωσαν αρκετές χώρες, λέγοντας ότι το μήνυμα αυτό προκάλεσε «φόβο, άγχος και πανικό, χωρίς τρόπο αντιμετώπισης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024