Η γεωργία εφευρέθηκε ανεξάρτητα σε τουλάχιστον δύο περιοχές της Μέσης Ανατολής, μία στα δυτικά και μία στα ανατολικά, υποδεικνύουν γενετικές αναλύσεις σε προϊστορικούς σκελετούς.

Η μελέτη, η οποία συγκρίνει τα γονιδιώματα 44 ανθρώπων που ζούσαν πριν από 14.000 έως 3.500 χρόνια στη σημερινή Τουρκία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Ιράν και άλλες περιοχές, δείχνει ότι η γεωργική επανάσταση ξεφύτρωσε σε διαφορετικά σημεία της λεγόμενης Εύφορης Ημισελήνου, από την ανατολική ακτή της Μεσογείου έως τη Μεσοποταμία.

Διαβάστε επίσης:

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον παλαιογενετιστή Ιωσήφ Λαζαρίδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναφέρει στην υπηρεσία προδημοσίευσης bioRxiv ότι εντόπισαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των νεολιθικών γεωργών της δυτικής Μέσης Ανατολής και αυτών της ανατολικής.

Το συμπέρασμα που προτείνεται είναι ότι η γεωργία αναπτύχθηκε κοντά στις ακτές Μεσογείου (Ισραήλ, Ιορδανία κ.α.) και ξεχωριστά στη Μεσοποταμία (Ιράν-Ιράκ), χωρίς να φαίνεται να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πληθυσμούς. Και στις δύο περιπτώσεις οι πρώτοι αγρότες προήλθαν από ντόπιους νομάδες κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.

Στην ορεινή περιοχή του Ζάγρου στο Ιράν, νομάδες κτηνοτρόφοι άρχισαν να εξημερώνουν κατσίκες και αγριόχοιρους και τελικά ανακάλυψαν πώς να καλλιεργούν δημητριακά, ανεξάρτητα από τις ανάλογες καινοτομίες πιο δυτικά. Πριν περίπου 9.500 χρόνια, αυτή η γεωργοκτηνοτροφική τεχνογνωσία άρχισε να εξαπλώνεται ευρύτερα στην Εύφορη Ημισέληνο.

Οι δύο ανεξάρτητοι πληθυσμοί είναι πάντως πιθανό να συναντήθηκαν στα εδάφη της σημερινής ανατολικής Τουρκίας. Κάποια στιγμή, πριν από περίπου 8.000 χρόνια, ένα μέρος των αγροτικών πληθυσμών από την Ανατολία άρχισαν να μεταναστεύουν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, μεταφέροντας μαζί τους τις πολύτιμες γνώσεις τους για τη γεωργία, καθώς και τα εξημερωμένα ζώα τους.

Μεταναστεύσεις όμως έγιναν και προς άλλες κατευθύνσεις, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Γεωργικοί πληθυσμοί από το σημερινό Ιράν κινήθηκαν βόρεια προς την ευρασιατική στέπα και μετά ανατολικά προς τη σημερινή Ινδία και το Πακιστάν. Ενώ από την περιοχή του νότιου Λεβάντε (Ισραήλ-Ιορδανία) έγιναν άλλες μεταναστεύσεις προς την ανατολική Αφρική, όπου επίσης μεταφέρθηκε η γεωργία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr