Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάσος: Απελπιστικές ελλείψεις, χωρίς κανέναν υπάλληλο ο δήμος

Κάσος: Απελπιστικές ελλείψεις, χωρίς κανέναν υπάλληλο ο δήμος

Μια «βάρβαρη καθημερινότητα» με σημαντικές ελλείψεις περιγράφει η δήμαρχος της Κάσου, Μαίρη Σορώτου – Τσανάκη, που αναφέρει στο in.gr πως ο δήμος Κάσου είναι ο μοναδικός που λειτουργεί χωρίς κανέναν υπάλληλο. Αναρωτιέται μέχρι πού «θα φτάσει ο εθελοντισμός» σε ένα νησί όπου η υγειονομική περίθαλψη βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και ο κίνδυνος να μείνει χωρίς ρεύμα είναι μεγάλος.

Μια «βάρβαρη καθημερινότητα» με σημαντικές ελλείψεις περιγράφει η δήμαρχος της Κάσου, Μαίρη Σορώτου – Τσανάκη, που αναφέρει στο in.gr πως ο δήμος Κάσου είναι ο μοναδικός που λειτουργεί χωρίς κανέναν υπάλληλο. Αναρωτιέται μέχρι πού «θα φτάσει ο εθελοντισμός» σε ένα νησί όπου η υγειονομική περίθαλψη βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και ο κίνδυνος να μείνει χωρίς ρεύμα είναι μεγάλος. Χωρίς σημαντική αρωγή από την πολιτεία, διακυβεύεται το μέλλον του ίδιου του δήμου, με τον φόβο του λουκέτου να μοιάζει αναπόφευκτος, σύμφωνα με την κ. Σορώτου – Τσανάκη.

«Στον δήμο Κάσου υπήρχε μόνο μια διοικητική υπάλληλος που πήρε άδεια κύησης και έφυγε. Λειτουργούμε με τον εθελοντισμό και με την προσπάθεια που καταβάλλουμε λίγοι αιρετοί. Αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να κάνουμε την αλληλογραφία με τα υπουργεία, και την ίδια στιγμή δεν έχουμε οικονομική και τεχνική υπηρεσία . Μιλάμε για απελπιστική κατάσταση. Αφήνουμε λίγο χρόνο στην κυβέρνηση να μας δώσει κάποιες λύσεις, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση», δηλώνει η κ. Σορώτου – Τσανάκη εκπέμποντας σήμα κινδύνου για το μέλλον του νησιού για το οποίο δίνεται καθημερινά μάχη ώστε να μην ερημώσει.

«Μας έχουν οδηγήσει στην αθλιότητα», αναφέρει η δήμαρχος του νησιού μιλώντας για την υγειονομική περίθαλψη και το ρεύμα. Στο πολυϊατρείο που λειτουργεί στην Κάσο εργάζεται ένας γιατρός, δεν υπάρχει όμως καμία νοσηλεύτρια. Το ασθενοφόρο έχει παρουσιάσει σημαντικές βλάβες, με αποτέλεσμα συχνά να μην χρησιμοποιείται κι εθελοντές να λαμβάνουν την πρωτοβουλία μεταφοράς ασθενών.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει συμπαράσταση, μακάρι να ακουστεί η φωνή μας. Οι δυνατότητές μας εξαντλούνται. Εάν δεν βρεθεί λύση, αναγκαστικά ο δήμος θα κλείσει. Συνδεόμαστε με δύο δίκτυα από την Κάρπαθο για να έχουμε ρεύμα στην Κάσο. Τα καλώδια που συνδέουν την Κάσο με την Κάρπαθο είναι υποθαλάσσια. Το ένας όμως καλώδιο έχει κοπεί. Εάν και το άλλο πάθει βλάβη, δεν θα υπάρχει φως και θα καταστραφούν επαγγελματίες. Τον χειμώνα με τις θαλασσοταραχές, τότε που η προσέγγιση στο νησί δυσχεραίνεται, οι τελευταίοι κάνουν περισσότερες προμήθειες αποθηκεύοντας στα ψυγεία τρόφιμα», αναφέρει η κ. Σορώτου – Τσανάκη.

Στην Κάσο, ένα από τα λίγα νησιά του Αιγαίου με δικό του νερό, έγιναν πρόσφατα γεωτρήσεις μέσα από τις οποίες ανακαλύφθηκε κι άλλο νερό που είναι δυνατόν να προστεθεί στο υπάρχον δίκτυο. Απουσιάζουν όμως οι μόνιμοι υδραυλικοί και εργάτες που μπορούν να συμβάλλουν στην διεκπεραίωση των εργασιών.

Στον τομέα του τουρισμού, η προσέλευση στο νησί κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα την θερινή περίοδο, το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στη διαμονή αφού τα καταλύματα είναι λιγοστά.

Κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, η πληρότητα άγγιξε το 100% , η ακρίβεια ωστόσο των εισιτηρίων για την άφιξη στο νησί είναι μεγάλη. «Αεροπορικώς, δε, είναι πιο ακριβό να ταξιδέψει κανείς στην Κάσο παρά στο Παρίσι», αναφέρει η δήμαρχος του νησιού που ζητά να συνδεθεί η Κάσος με την Κρήτη, ώστε να «κινηθεί περισσότερο το εμπόριο από εκεί».

Στο παρελθόν η Κάσος είχε επωφεληθεί από την Κρήτη ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς πλήθος κόσμου μεταφερόταν στα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας, που πλέον έχουν υποβαθμιστεί.

Οι δυσκολίες είναι μεγάλες τον χειμώνα για τους κατοίκους που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας με τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει από την κίνηση της καλοκαιρινής σεζόν.

Περί τους χιλίους κατοίκους αριθμεί το νησί τους χειμερινούς μήνες, ο πληθυσμός όμως τριπλασιάζεται, σχεδόν, το καλοκαίρι αφού επιστρέφουν για τις διακοπές τους και όσοι έφυγαν από την Κάσο για να ζήσουν σε χώρες του εξωτερικού.

Κοινότητα Γάλλων, που έχουν αγοράσει ερειπωμένα σπίτια αναπαλαιώνοντάς τα, σεβόμενοι την κασιακή αρχιτεκτονική, έχει δημιουργηθεί ακόμη στο νησί.

Η εικόνα είναι πιο αισιόδοξη στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Το σχολείο της Κάσου λειτουργεί πλέον χωρίς ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων και με 180 μαθητές. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δημιουργηθεί πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Αθλητικά Μονοπάτια», ξεκίνησε πέρσι και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να διδάσκονται δέκα αθλήματα από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 25 Ιουλίου.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό τον αιγαιοπελαγίτικο πολιτισμό μας», επισημαίνει η κ. Σορώτου – Τσανάκη μιλώντας για το «μοναδικό πλεόνασμα του νησιού». Με τη βοήθεια πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διδάσκονται ξένοι φοιτητές Αριστοτέλη και Θουκυδίδη στον βράχο της Κάσου. Οι καθηγητές είναι Έλληνες, στο πρόγραμμα που ξεκίνησε χάρη σε καθηγητή του συγκεκριμένου πανεπιστημίου που κατάγεται από την Κάσο.

Εκδηλώσεις από το θεατρικό εργαστήρι του νησιού προγραμματίζονται για το φετινό καλοκαίρι, στις 16 Αυγούστου ο Μάριος Φραγκούλης με τον Γιώργο Περρή θα παραχωρήσουν συναυλία και στις 17 του μήνα ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024