Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες δισεκατομμύρια selfies ανέβηκαν πέρυσι στο Διαδίκτυο

Δεκάδες δισεκατομμύρια selfies ανέβηκαν πέρυσι στο Διαδίκτυο

Η ματαιοδοξία όπως φαίνεται είναι κολλητική και οι selfies έχουν έρθει για να μείνουν. Μόνο πέρυσι, σύμφωνα με μετρήσεις, τα «αυτοπορτρέτα» που ανέβηκαν στο Google Photos ξεπέρασαν τα 24 δισεκατομμύρια.

Η ματαιοδοξία όπως φαίνεται είναι κολλητική και οι selfies έχουν έρθει για να μείνουν. Μόνο πέρυσι, σύμφωνα με μετρήσεις, τα «αυτοπορτρέτα» που ανέβηκαν στο Google ξεπέρασαν τα 24 δισεκατομμύρια.

Ο τεχνολογικός κολοσσός χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για την προσθήκη ετικετών στις δημοσιευμένες φωτογραφίες μέσω της εφαρμογής του Google Photos, γεγονός που του επέτρεψε να προχωρήσει στην εν λόγω καταγραφή.

Σύμφωνα με την Google, κατά τη διάρκεια του 2015 περισσότεροι από 200 εκατομμύρια χρήστες ανέβαζαν κάθε μήνα φωτογραφίες τους στο φωτογραφικό app, με αποτέλεσμα οι selfies να χτυπήσουν «κόκκινο» ξεπερνώντας τα 24 δισεκατομμύρια. Κατά τους ειδικούς, πρόκειται μόνο για ένα «δείγμα» του πραγματικού αριθμού των selfies που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο από smartphones, καθώς στην καταμέτρηση δεν συμπεριελήφθησαν τα social media ή άλλες υπηρεσίες στο ψηφιακό «σύννεφο», όπως π.χ. το Apple iCloud.

Tα social media ξεχειλίζουν από selfies

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2014 περισσότερες από 17 εκατομμύρια selfies αναρτώνταν στα social media κάθε εβδομάδα. Από την πλευρά της η Google υποστηρίζει ότι η τάση των selfies από τότε μέχρι σήμερα έχει φουντώσει ακόμα περισσότερο.

«Πριν από έναν χρόνο εισαγάγαμε το Google Photos με μια αποστολή – για να παίξει τον ρόλο της «κατοικίας» όλων των φωτογραφιών και των βίντεο των χρηστών, όπου θα οργανώνονται και θα ζωντανεύουν, ώστε οι ίδιοι να μπορούν να μοιράζονται και να αποθηκεύουν τα αρχεία τους» εξηγεί η Google στο blog της.

«Υπολογίζουμε ότι μέσα από τη δυνατότητα αυτή οι χρήστες έχουν συνολικά απελευθερώσει περί τα 13,7 petabytes (δηλαδή περίπου 13.700 terabytes) μνήμης από τις συσκευές τους – όγκος που θα απαιτούσε 424 χρόνια προκειμένου να δει κάποιος όλες αυτές τις φωτογραφίες».

Την τρέλα των selfies την πυροδοτούν, μεταξύ άλλων, διάσημοι αλλά και γνωστά πρόσωπα της πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της δημοτικότητάς τους. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις απλών χρηστών που από τη λύσσα τους να προσελκύσουν περισσότερα likes στη φωτογραφία τους δεν διστάζουν να κινδυνεύσουν ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους στον βωμό του ναρκισσισμού τους.

Πορτρέτα και ναρκισσισμός

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο είχε δείξει ότι τα άτομα που βγάζουν πολλές selfies έχουν εμμονή με την εμφάνισή τους, σε σημείο μάλιστα που αδυνατούν να αντιληφθούν πώς φαίνονται στους γύρω τους.

«Ο κόσμος βγάζει πια τόσο πολλές selfies που ξεγελιέται και πιστεύει ότι το κάνει καλά» δηλώνει ο επικεφαλής της καναδικής μελέτης, Δρ Ντάνιελ Ρε. «Η ειρωνεία είναι ότι, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη τακτική, οι λάτρεις των selfies καταλήγουν τελικά να φαίνονται ναρκισσιστές στα μάτια των άλλων και όχι γοητευτικοί. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι χρήστες οι οποίοι βγάζουν 20, 50 ή ακόμα και 100 selfies την εβδομάδα» καταλήγει ο ειδικός.

Ειρήνη Βενιού
Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024