Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι πτηνοτρόφοι θα σταματήσουν να σκοτώνουν τους αρσενικούς νεοσσούς

ΗΠΑ: Οι πτηνοτρόφοι θα σταματήσουν να σκοτώνουν τους αρσενικούς νεοσσούς

Λίγοι γνωρίζουν τη μακάβρια πρακτική στην οποία βασίζεται η βιομηχανία πτηνοτροφίας: μόλις γεννηθούν, τα «άχρηστα» αρσενικά κοτοπουλάκια οδηγούνται ζωντανά στον πολτοποιητή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει στις ΗΠΑ όταν τελειοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι, υπόσχεται ο μεγαλύτερος σύνδεσμος ωοπαραγωγών.

Λίγοι γνωρίζουν τη μακάβρια πρακτική στην οποία βασίζεται η βιομηχανία πτηνοτροφίας: μόλις γεννηθούν, τα «άχρηστα» αρσενικά κοτοπουλάκια οδηγούνται ζωντανά στον πολτοποιητή.

Αυτό, όμως, θα αλλάξει στις ΗΠΑ όταν τελειοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι, υπόσχεται τώρα ο μεγαλύτερος σύνδεσμος ωοπαραγωγών.

Όπως αναφέρει η Washington Post, ο σύνδεσμος United Egg Producers, ο οποίος εκπροσωπεί εκκολαπτήρια που παράγουν το 95% των αβγών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα έχει σταματήσει τη μαζική θανάτωση των αρσενικών νεοσσών μέχρι το 2020, ή και νωρίτερα αν αυτό είναι «οικονομικά εφικτό» και υπάρχουν «εμπορικά διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις».

Το ίδιο έχει υποσχεθεί να κάνει κάποια στιγμή η μεγάλη εταιρεία Unilever, στην οποία ανήκει η μαγιονέζα Hellman’s και άλλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αβγά.

Οι κόκορες είναι γενικά ανεπιθύμητοι στην πτηνοτροφία επειδή δεν δίνουν αβγά και το κρέας τους έχει περιορισμένη ζήτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρσενικά κοτόπουλα συνθλίβονται, θανατώνονται με ασφυξία, ή οδηγούνται σε περιστρεφόμενους βιομηχανικούς καταστροφείς, με τα ματωμένα υπολείμματα να χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως ζωοτροφή.

Στη Γερμανία, η αμφιλεγόμενη και κατά πολλούς βάρβαρη πρακτική θα σταματήσει να εφαρμόζεται από το 2017. Το θέμα είχε εξάλλου απασχολήσει και γάλλους βουλευτές έπειτα από τη διαρροή ενός φρικτού βίντεο από γαλλικό πτηνοτροφείο.

Η εναλλακτική λύση είναι ο προσδιορισμός του φύλου των νεοσσών in ovo, δηλαδή μέσα στο αβγό, πριν ακόμα αναπτυχθεί το νευρικό σύστημα που επιτρέπει στο νεοσσό να αισθάνεται πόνο.

Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε επαφές με το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης για την τελειοποίηση μιας νέας τεχνικής που βασίζεται στη μέθοδο της φασματοσκοπίας: Το αβγό βγαίνει προσωρινά από τον επωαστήρα και οι ερευνητές χρησιμοποιούν λέιζερ για να ανοίξουν μια μικρή οπή στο κέλυφος και να φωτίσουν το εσωτερικό του αβγού. Μέσα από αυτήν την τρύπα, το φασματοσκόπιο μπορεί να εξετάσει τα αγγεία που αναπτύσσονται στον κρόκο και να μεταδώσει τις μετρήσεις σε έναν υπολογιστή, εκπαιδευμένο να μαντεύει το φύλο του εμβρύου.

Τα αρσενικά έμβρυα απορρίπτονται και καταλήγουν σε ζωοτροφές, ενώ τα θηλυκά μεταφέρονται πίσω στο εκκολαπτήριο, αφού πρώτα καλυφθεί με γύψο η τρύπα στο κέλυφος.

Μια νεοσύστατη εταιρεία στη Δρέσδη ήδη αναπτύσσει μηχανές που θα μπορούν να αναλάβουν τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Όπως ανέφερε στη Washington Post o Πολ Σαπίρο της Humane Society, μιας οργάνωσης για την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων που μεσολάβησε στη συμφωνία με τους αμερικανούς πτηνοτρόφους, μια άλλη ιδέα είναι η ανάπτυξη τεχνικών που θα έδιναν διαφορετικό χρώμα στα αβγά με αρσενικά έμβρυα.

Για τον Σαπίρο, πάντως, οι αρσενικοί νεοσσοί είναι σήμερα πιο «τυχεροί» από τα θηλυκά κοτόπουλα ωοπαραγωγής, τα οποία περνούν τον ενάμισι χρόνο της ζωής τους μέσα σε κλουβιά με διαστάσεις χαρτιού A4.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις στενάχωρες κλωβοστοιχίες το 2012, ενώ αρκετές αμερικανικές εταιρείες, ανάμεσά τους η McDonald’s και η Walmart, υποχώρησαν στις πιέσεις και δεσμεύτηκαν να στραφούν στις ωοπαραγωγές κότες ελευθέρας βοσκής.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024