Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
2008: Όταν η Χίλαρι αντιστεκόταν στο «κλειδωμένο» χρίσμα του Ομπάμα

2008: Όταν η Χίλαρι αντιστεκόταν στο «κλειδωμένο» χρίσμα του Ομπάμα

Ιούνιος 2016. Η Χίλαρι γράφει ιστορία διεκδικώντας με αξιώσεις το χρίσμα ενός μεγάλου κόμματος για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο αντίπαλός της αντιστέκεται. Πώς είχαν τα γεγονότα το 2008, όταν ο Ομπάμα ήθελε να γράψει τη δική του ιστορία και η Χίλαρι αντιστεκόταν;

Ήταν 4 Ιουνίου 2008, όταν ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα «κλείδωνε» τον μαγικό αριθμό των εκλεκτόρων για να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Είχε κερδίσει την Χίλαρι Κλίντον, επίσης γερουσιαστή, στη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα, χάνοντας με σημαντική διαφορά στην Καλιφόρνια.

Όλα αυτά ελάχιστη σημασία είχαν, αφού το βασικότερο ήταν ο αριθμός: 2.118 εκλέκτορες σε μια εσωκομματική μάχη πολύ σκληρή, ενδεχομένως σκληρότερη από τη μάχη Κλίντον – Σάντερς το 2016.

«Σήμερα σφραγίζουμε το τέλος ενός ιστορικού ταξιδιού και την αρχή ενός νέου. Ενός ταξιδιού που θα φέρει μια νέα και καλύτερη μέρα για την Αμερική» είχε πει ο Ομπάμα εκείνο το βράδυ του Ιουνίου, θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αντίπαλό του ότι το παιχνίδι τελείωσε.
Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον, απευθυνόμενη στους οπαδούς της στη Νέα Υόρκη, μιλούσε με θερμά λόγια για τον Ομπάμα, αλλά δεν έδειχνε διάθεση να ρίξει λευκή πετσέτα. Αντίθετα, εξηγούσε πώς εκείνη είχε κερδίσει τη λαϊκή ψήφο και έπρεπε να είναι η υποψήφια.

Οι αριθμοί την δικαίωναν: μέχρι το τέλος των προκριματικών, η Κλίντον είχε κερδίσει 17,8 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 17,6 εκατομμυρίων για τον Ομπάμα. Είχε βέβαια επικρατήσει σε λιγότερες πολιτείες – συνελεύσεις (caucuses): εκείνη σε 23, εκείνος σε 33.

«Θέλω η ψήφος των σχεδόν 18 εκατομμυρίων αμερικανών που με τίμησαν να γίνει σεβαστή. Αλλά θέλω επίσης να πω ότι ήταν τιμή μου να δώσω τη μάχη με τον Ομπάμα, όπως επίσης είναι τιμή μου να τον αποκαλώ φίλο» είπε εκείνη τη βραδιά.

O Ομπάμα τηλεφώνησε στην Χίλαρι για να την συγχαρεί, αλλά με ξεκάθαρο αέρα νικητή. Όπως είχε πει τότε στα Μέσα Ενημέρωσης ο σύμβουλος του Ομπάμα, «της είπε ότι μπορούν να συναντηθούν, όποτε εκείνη κρίνει σκόπιμο».

Σύμφωνα πάντοτε με τον σύμβουλο του μετέπειτα προέδρου, η Χίλαρι απάντησε θετικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για συνάντηση.

Τελικά, ένα 24ωρο αργότερα Ομπάμα και Χίλαρι είχαν μια έντονη, αλλά παραγωγική συνάντηση – συζήτηση.

Θα περνούσαν άλλα δύο 24ωρα μέχρι η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον να ευχαριστήσει τους οπαδούς της, καλώντας τους να συσπειρωθούν γύρω από τον Ομπάμα, ώστε οι Δημοκρατικοί να επιστρέψουν στον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2008 και η Χίλαρι ανέλαβε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ιστορία έχει ενδιαφέρον, καθώς ο Μπέρνι Σάντερς εξακολουθεί να αντιστέκεται απέναντι στο μαγικό αριθμό των εκλεκτόρων που τελικά συγκέντρωσε η Χίλαρι Κλίντον και ενώ είναι γνωστή η αντιπάθεια αρκετών οπαδών του (ιδίως νεαρής ηλικίας) απέναντι στην τέως υπουργό Εξωτερικών, πρώην γερουσιαστή και πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Μένει να φανεί πότε θα συναντηθούν, αν τελικά συναντηθούν και τι δηλώσεις θα γίνουν, αν και εφόσον γίνουν.
Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024