Για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει έγκριση για την πρώτη ιδιωτική αποστολή πέρα από την τροχιά της Γης, αναφέρει η Wall Street Journal. To σχέδιο της εταιρείας Moon Express να προσεδαφιστεί στο φεγγάρι θα δημιουργήσει το νομικό και διπλωματικό προηγούμενο για την ανάπτυξη μιας νέας αγοράς, εκτιμούν αναλυτές.

Η εξέλιξη έρχεται λίγους μήνες αφότου το Κογκρέσο ψήφισε το νομοσχέδιο Space Act για την ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα, το οποίο μεταξύ άλλων δίνει σε ιδιωτικές εταιρείες δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που εξορύσσονται από αστεροειδείς.

Η προοπτική της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Διάστημα προσελκύει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και χωρών όπως το μικρό Λουξεμβούργο, το οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και συνεργάζεται με αμερικανική εταιρεία για διαστημικές μπίζνες.

Ανώνυμες πηγές αναφέρουν τώρα στη Wall Street Journal ότι η περίπτωση της Moon Express θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει ότι οι ιδιωτικές εμπορικές δραστηριότητες στο Διάστημα συμμορφώνονται με τις διεθνείς συνθήκες.

Οι συνθήκες αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να επιβλέπουν τις εμπορικές δραστηριότητες στο Διάστημα και να αποτρέπουν μεταξύ άλλων τη ρύπανση των ουράνιων σωμάτων.

Η επίσημη άδεια αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες με τη μεσολάβηση του γραφείου Επιστήμης του Λευκού Οίκου και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, η οποία επιβλέπει τις εκτοξεύσεις αμερικανικών πυραύλων και τα σχέδια των φορτίων.

Πάντως η άδεια για την ίδια την εκτόξευση απέχει ακόμα μήνες, και η Moon Express θα πρέπει πρώτα να λύσει μια σειρά από σημαντικά τεχνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο πύραυλος που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει δεν έχει πετάξει μέχρι σήμερα.

Η ελάχιστα γνωστή Moon Express είναι μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό Google Lunar X Prize, ο οποίος προσφέρει 20 εκατομμύρια δολάρια για το πρώτο σκάφος που θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη, θα κινηθεί στην επιφάνειά της και θα μεταδώσει εικόνες και βίντεο.

Η μικρή σεληνάκατος της εταιρείας, βάρους περίπου δέκα κιλών, θα μεταφέρει μόνο επιστημονικά όργανα. Προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2017 από τη Νέα Ζηλανδία με πύραυλο Electron της εταιρείας Rocket Lab.

Στην επόμενη φάση η εταιρεία σχεδιάζει εμπορικές δραστηριότητες στην επιφάνεια της Σελήνης.

H διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Space X, η οποία σχεδιάζει μια μη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2018.

Η εταιρεία έχει επίσης συμβόλαιο με τη NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού -ιδιωτικές εταιρείες εκτοξεύουν εδώ και χρόνια δορυφόρους και άλλα φορτία σε γήινη τροχιά.

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας FAA δήλωσε πως η υπηρεσία εργάζεται σε έναν μηχανισμό που «επιτρέπει τις αναδυόμενες εμπορικές δραστηριότητες στο διάστημα», όπως η περίπτωση της Moon Express. Αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr