Συνελήφθη το 1998 ως ιδιοκτήτης ενός από τα καταστήματα Kannabishop για διαφήμιση ναρκωτικών με σκοπό το κέρδος. Δύο, σχεδόν, δεκαετίες αργότερα ο Σεραφείμ Κανδύλας καλλιεργεί στα Χανιά κλωστική βιομηχανική κάνναβη, ένα είδος που δεν είναι παράνομο, καθώς ο νόμος 4139/2013 άνοιξε τον δρόμο για την καλλιέργειά της.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κλωστική βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείται και επιδοτείται από τη δεκαετία του 1990.

Στην ελληνική πραγματικότητα, εκτός από τα Χανιά το είδος αυτό καλλιεργείται πλέον στη Βοιωτία και στα Ψαχνά Ευβοίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο in.gr ο κ. Κανδύλας, προκαταλήψεις και άγνοια πυροδοτούν το φόβο για τέτοιες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, τη στιγμή που η κλωστική βιομηχανική κάνναβη μοιάζει με πολυχρηστικό εργαλείο.

«Όλο το υπέργειο τμήμα της κάνναβης είναι αξιοποιήσιμο και μπορεί το κάθε τμήμα του να παράγει διαφορετικά προϊόντα. Από τις ίνες βγαίνει το ύφασμα, από τον κορμό βγαίνει χαρτί, από τους σπόρους το λάδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κοσμετική για κρέμες όπως και στα χρώματα και στα βερνίκια», δηλώνει ο κ. Κανδύλας για να προσθέσει πως πριν από ένα μήνα υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κλωστικής κάνναβης.

«Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν την καλλιέργεια αυτού του είδους κάνναβης. Η τελευταία καλλιέργεια χρονολογείται τη δεκαετία του 1970», επισημαίνει ο κ. Κανδύλας ο οποίος εκτιμά πως συμφέροντα που ήθελαν τα πετροχημικά προϊόντα να κυριαρχήσουν εκτόπισαν την κάνναβη.

«Η Ελλάδα παρανομούσε μη εφαρμόζοντας τον ευρωπαϊκό κανονισμό», τονίζει και εξηγώντας τις διαφορές ανάμεσα στην ινδική και την κλωστική βιομηχανική κάνναβη λέει πως το ποσοστό της τελευταίας σε Δ9 τετρανδροκανναβινόλη T.H.C., ουσία που ευθύνεται για τις ευφορικές ιδιότητες της κάνναβης, φτάνει μόλις το 0,2%.

Η καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ, που κατέστησε νόμιμη την καλλιέργεια κάνναβης, ανάγκασε τον κ. Κανδύλα, όπως αναφέρει, να προχωρήσει στην καλλιέργεια σε μη ιδανικές συνθήκες και κάτω από 30 βαθμούς στην Κρήτη. Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ενασχόλησης με την δραστηριότητα έπρεπε να σταλούν 600 γραμμάρια από τους σπόρους κλωστικής κάνναβης για τεστ βλαστικότητας. Βασικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από την ΚΥΑ για την καλλιέργεια είναι η άδεια χρήσης νερού που πρέπει να διαθέτει το χωράφι, η παρουσίαση τοπογραφικών στοιχείων του χωραφιού και το καθαρό ποινικό μητρώο.

Το 1998 οπότε και συνέλαβαν τον κ. Κανδύλα του κατάσχεσαν τα εμπορεύματα από το κατάστημά του, Kannabishop, στα Χανιά. Λίγο αργότερα όμως αθωώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, και επί 16 χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο ζητώντας αποζημίωση για την οικονομική φθορά που υπέστη από το λουκέτο.

Την περίοδο αυτή συνεργάζεται με τους ανθρώπους που καλλιεργούν κλωστική βιομηχανική κάνναβη στα Ψαχνά, έχοντας όλοι μαζί δημιουργήσει μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που σκοπό έχει την μεταποίηση. «Η δυναμική της καλλιέργειας είναι μεγάλη γιατί έχει απεριόριστες δυνατότητες ως μεταποίηση» αναφέρει, και επισημαίνει πως οι ποικιλίες σπόρων χαρακτηρισμένες ως κλωστική κάνναβη είναι περί τις 45 στην ΕΕ, ενώ η τιμή του σπόρου κυμαίνεται στα 12 ευρώ.


Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr