Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άντονι Χόπκινς: Ο «Αμπιγιέρ» και o ρόλος του στο «Westworld»

Άντονι Χόπκινς: Ο «Αμπιγιέρ» και o ρόλος του στο «Westworld»

Μαντώ Σιώμου

Ο Άντονι Χόπκινς, ανέβηκε και πάλι στο θεατρικό σανίδι μετά από δεκαετίες, ως Βασιλιάς Ληρ για την τηλεταινία The Dresser, μια συμπαραγωγή των δικτύων Starz και ΒΒC, που έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα, 30 Μαΐου, σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Έιρ.

Βασισμένο στοαυτοβιογραφικό, θεατρικό έργο του Ρόναλντ Χάργουντ, που εκτυλίσσεται στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, περιγράφει την σχέση μεταξύ ενός αμπιγιέρ και ενός μεγάλου Σαιξπηρικού ηθοποιού.

Ο επικεφαλής του θιάσου, και ηθοποιός Σερ Χόπκινς, γερασμένος, υπερόπτης, καταθλιπτικός και πλήρως εξαρτημένος από τον πιστό υπηρέτη του Νόρμαν,τον οποίο υποδύεται ο Ίαν ΜακΚέλεν, παλεύει να συνεχίσει την παράσταση «Ο Βασιλιάς Ληρ», εν μέσω των γερμανικών βομβαρδισμών. Ο Νόρμαν, εργατικός, στωικός και πονόψυχος, πλήρως αφοσιωμένος στο αφεντικό του, προσπαθεί απεγνωσμένα να τον κρατήσει όρθιο παραπαίοντας μεταξύ υστερίας και αλκοολισμού, παρέα με ένα εξίσου υποστηρικτικό καστ, την Έμιλι Γουάτσον και την Σάρα Λάνκασαϊρ.

Καταπληκτικό, συγκινητικό, ένα μικρό διαμάντι της μικρής οθόνης για την υποκριτική, τα γηρατειά, την αγάπη και την αφοσίωση.

«Είναι τελικά, μια σπαρακτική ιστορία», δηλώνει ο Χόπκινς στο Variety. Γεμάτη απογοήτευση, απώλεια, και μια αγάπη που δεν εκπληρώνεται ποτέ. Ενώ στο τέλος ο Σερ αποδεικνύεται ένας μοναχικός, παραπλανημένος γέρος.

Ο ηθοποιός είχε παρακολουθήσει το έργο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο, το 1980 με τις εκπληκτικές ερμηνείες τωνΦρέντι Τζόουνς και τον Τομ Κόρτνεϊ, το οποίο είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ολίβιε ως Καλύτερο Έργο της χρονιάς, όπως και αργότερα είδε την μεταφορά του στο κινηματογράφο με τους Άλμπερτ Φίνει και Τομ Κόρτνεϊ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Αρχικά, είχε απορρίψει την πρόταση του συγγραφέα Ρόναλντ Χάργουντ να υποδυθεί τον Σερ, γιατί ήθελε να τον ενσαρκώσει στο κινηματογράφο και όχι στο θέατρο. Ωστόσο, δέχτηκε όταν ανέλαβε την παραγωγή ο Κόλιν Κάλεντερ, ένας από τους καλύτερους παραγωγούς τηλεοπτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τον Χόπκινς, και προστέθηκε οΊαν ΜακΚέλεν στο καστ, τότε σκέφτηκε «Τώρα είναι σωστό, και ξέρω πώς να το κάνω».

Παρόλο που οι δύο ηθοποιοί, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην οθόνη, και δεν γνωρίζονταν, είχαν μια εκπληκτική συνεργασία.

«Ήταν από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Είναι συγκλονιστικός ηθοποιός. Γενναιόδωρος και ευγενικός», δηλώνει ο Χόπκινς για τον ΜακΚέλεν. «Εάν θαυμάζεις κάποιον, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση ανάμεσά τους. Δημιουργείται μια συνεργασία, με σεβασμό και αγάπη, και αυτό είχαμε. Δεν είναι μονομαχία», τονίζει. «Και οι δύο αγαπάμε ότι κάνουμε. Αυτό χρειάζεται μόνο.»

Επίσης, ο ηθοποιός αποκάλυψε τον ενθουσιασμό του, για την γρήγορη σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Έιρ, αφού θεωρούσε απίστευτο να γυριστεί η τηλεταινία μέσα σε 25 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε. Εκτός αυτού, δεν διέκρινε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην παραγωγή μιας ταινίας για την μικρή οθόνη και τον κινηματογράφο.

Ο Χόπκινς πρωταγωνιστεί και στη νέα σειρά του HBO, με τίτλο Westworld, την οποία απολαμβάνει πολύ, παρόλα αυτά ελπίζει και σε μια συνεργασία με το δίκτυο BBC. Ο Ιαν ΜακΚέλεν, πάλι, ευελπιστεί στην δημιουργία περισσότερων κλασικών έργων, όπως το The Dresser.

«Το κοινό του Λονδίνου λατρεύει τα κλασικά έργα, όπως και οι κριτικοί σειρών, καθώς αποτελούνται κυρίως από διαλόγους», δηλώνει ο ηθοποιός, ο οποίος απεχθάνεται τις ταινίες δράσης με τις καταδιώξεις με αυτοκίνητα. «Δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω, τα βαριέμαι. Ποιος ενδιαφέρεται; Αυτά τα κυνηγητά με τα αυτοκίνητα είναι υπερβολικά! Τα βαριέμαι πολύ».

Όσο για την νέα σειρά, ο Χόπκινς, λέει πως υποδύεται έναν άντρα, σαν τον Ρίτσαρντ Ατένμπορο από το Τζουράσικ Παρκ, μόνο που ο χαρακτήρας του διευθύνει το Westworld.

«Το ενδιαφέρον στην τηλεόραση είναι ότι δεν γνωρίζεις την τροπή των πραγμάτων. Υποδύομαι τον Δρ. Φορντ που έκτισε το Westworld, και όλα τα ρομπότ της σειράς. Έχει τον απόλυτο έλεγχο σε όλα, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως θα εξελιχθεί αυτό. Είμαι ένας άντρας με εμμονή», λέει ο 78χρονος.

Τέλος, όταν ερωτήθηκε για την επόμενο ρόλο του, ο Χόπκινς απάντησε πως επιθυμεί να παίξει ξανά τον Βασιλιά Ληρ, το οποίο είναι υπό συζήτηση με τον Κόλιν Κάλεντερ.

«Όταν έκανα το «Τhe Dresser», σκέφτηκα «Θεέ μου, ξέρω πώς να παίξω αυτόν τον ρόλο, τώρα ξέρω τι να κάνω». Είδα τον εαυτό μου. Ο Ληρ, συνοψίζει όλη την εμπειρία μου, ζωής και θανάτου. Την ανυπομονησία και την αλαζονεία.»

Στην Ελλάδα, το έργο του Χάργουντ, ανέβηκε πριν από έξι χρόνια στο Θέατρο Κάππα, σε σκηνoθεσία Νίκου Μαστοράκη, με τον Χρήστο Στέργιογλου και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, σε μια παράσταση που κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις.

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024