Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτα δείγματα από το «ground zero» των δεινοσαύρων

Πρώτα δείγματα από το «ground zero» των δεινοσαύρων

Επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ολοκλήρωσε μια φιλόδοξη επιχείρηση γεώτρησης στον κρατήρα του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Όπως ανακοινώθηκε οι ερευνητές έχουν ήδη στα χέρια τους δείγματα του κρατήρα τα οποία θα αναλύσουν.

Η κρατούσα θεωρία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων αναφέρει ότι υπεύθυνος για αυτή είναι ένας τεράστιος αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από περίπου 66 εκ. έτη. Οι επιστήμονες έχουν αποδεχτεί ότι ο αστεροειδής αυτός έπεσε σε μια περιοχή του σημερινού Μεξικού και πριν από λίγα χρόνια εντοπίστηκε ένας υποθαλάσσιος κρατήρας ο οποίος πιστεύεται ότι αυτός που άνοιξε ο αστεροειδής κατά την πτώση του. Επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ξεκίνησε μια φιλόδοξη επιχείρηση γεώτρησης για να φτάσουν στον κρατήρα που βρίσκεται σε βάθος 1.300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως ανακοινώθηκε η γεώτρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι ερευνητές έχουν ήδη στα χέρια τους δείγματα του κρατήρα τα οποία θα αναλύσουν.

Η προσπάθεια

Η επιχείρηση γεώτρησης στον Κρατήρα Τσιξουλούμπ στον Κόλπο του Μεξικού, χαρακτηρίζεται ήδη ως μια μεγάλη επιτυχία. Οι ερευνητές μέσα σε επτά εβδομάδες έφθασαν σε βάθος περίπου 1.300 μέτρων και έλαβαν γεωλογικά δείγματα, τα οποία θα αναλύσουν στα εργαστήριά τους, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στο τι συνέβη.

«Υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία. Φθάσαμε βαθύτερα από ό,τι είχα φαντασθεί ότι θα κάναμε» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Ντέιβ Σμιθ της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας. Η αποστολή διοργανώθηκε από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία ωκεάνιων γεωτρήσεων European Consortium for Ocean Research Drilling (ECORD) και από το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα International Ocean Discovery Program (IODP).

Τα δείγματα από τη γεώτρηση, που φυλάσσονται πλέον σε ένα κοντέινερ με ψύξη, θα σταλούν αρχικά σε ένα αμερικανικό εργαστήριο, όπου θα αναλυθεί η εσωτερική δομή τους με τομογραφίες και άλλες μεθόδους. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν στη Βρέμη της Γερμανίας, όπου τα 33 μέλη της επιστημονικής ομάδας από πολλές χώρες θα τα υποβάλουν σε μια σειρά τεστ. Τελικά, τα ευρήματα θα καταλήξουν στο Τέξας, όπου κάθε ενδιαφερόμενος επιστήμονας θα έχει πρόσβαση σε αυτά.

Ο κρατήρας

Εκτιμάται ότι η τρύπα στον φλοιό της Γης, που δημιουργήθηκε από τον αστεροειδή διαμέτρου πιθανώς 18 χιλιομέτρων, είχε αρχικά διάμετρο 100 χιλιομέτρων και βάθος 30 χλμ. Η μετέπειτα κατάρρευση και των γειτονικών εδαφών διεύρυνε τον κρατήρα στα 200 χλμ. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κρατήρα είναι θαμμένο στο βυθό του Κόλπου του Μεξικό, κάτω από ιζήματα πάχους 600 μέτρων.

Τα υλικά που θα εκτοξεύθηκαν στον ουρανό, μετά την κατακλυσμική πρόσκρουση, θα σκοτείνιασαν τη Γη επί μήνες, θα πάγωσαν τη θερμοκρασία και θα προκάλεσαν την εξαφάνιση πολλών άλλων ειδών, πέρα από τους δεινόσαυρους, οι οποίοι ήδη είχαν προβλήματα επιβίωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024