Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε δεινή θέση η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη για την ψηφιακή οικονομία

Σε δεινή θέση η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη για την ψηφιακή οικονομία

Τα τρία τέταρτα των ελληνικών νοικοκυριών εξακολουθούν να μην έχουν συνδρομή σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, είναι πολλοί εκείνοι που δεν συναλλάσσονται μέσω Διαδικτύου, οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν πρόκληση, το ποσοστό των ελλήνων ειδικών σε θέματα πληροφορικής είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.. Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI 2016, λίγο πριν επιβληθεί φόρος στη σταθερή τηλεφωνία, το Ίντερνετ και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Τα τρία τέταρτα των ελληνικών νοικοκυριών εξακολουθούν να μην έχουν συνδρομή σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, τρεις στους δέκα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο, είναι πολλοί εκείνοι που δεν συναλλάσσονται μέσω Διαδικτύου, οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν πρόκληση για την Ελλάδα, το ποσοστό των ελλήνων ειδικών σε θέματα πληροφορικής είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.(1,3%). Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI 2016, λίγο πριν επιβληθεί φόρος σε σταθερή τηλεφωνία και Ίντερνετ.

Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ CNECT) για να αξιολογεί την πρόοδο των χωρών της ΕΕ προς μια ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Ο δείκτης αυτός συναθροίζει μια σειρά σχετικών δεικτών διαρθρωμένων γύρω από 5 παραμέτρους: συνδεσιμότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο, χρήση του διαδικτύου, ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Ο δείκτης DESI για το 2016 καταρτίστηκε με βάση δείκτες που αφορούν κατά κύριο λόγο το ημερολογιακό έτος 2015 (εκτός από περιπτώσεις που, λόγω έλλειψης στοιχείων για το εν λόγω ημερολογιακό έτος, χρησιμοποιήθηκαν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία προηγούμενων ετών).

Η Ελλάδα λοιπόν κατά τον νεότερο υπολογισμό έχει συνολική βαθμολογία 0,37 (με ανώτατη βαθμολογία 1) και κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, το 34% δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές.

Η Ελλάδα υστερεί από την πλευρά της ζήτησης, με χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (μόνο το 63% είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 30% δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο) και εμπιστοσύνης (οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές). Η κατάσταση αυτή αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν βασική πρόκληση για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα είναι μεταξύ των τελευταίων στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι θετικό ότι το 37% των χρηστών του διαδικτύου έχουν ανταλλάξει συμπληρωμένα έντυπα με τη δημόσια διοίκηση μέσω διαδικτύου.

Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (ο δείκτης DESI για την ΕΕ, δηλαδή ο μέσος όρος είναι 0,52) και κατά το προηγούμενο έτος η βαθμολογία αυξήθηκε με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών που παρουσιάζουν υστέρηση -έχει βαθμολογία χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και οι επιδόσεις της χώρας εξακολούθησαν να αυξάνονται βραδύτερα απ’ ό,τι εκείνες της ΕΕ στο σύνολό της (σε σύγκριση με τον δείκτη DESI 2015). Άλλες χώρες που παρουσιάζουν υστέρηση είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024