Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί δεν πρέπει να ξεχαστείτε διεθνώς online, επιχειρηματολογεί η Google

Γιατί δεν πρέπει να ξεχαστείτε διεθνώς online, επιχειρηματολογεί η Google

H Google άσκησε έφεση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας κατά της προ διμήνου απόφασης της γαλλικής Αρχής προστασίας του απορρήτου, με την οποία της επιβάλλει να μην επιστρέψει αποτελέσματα οπουδήποτε στον κόσμο όταν γίνεται αναζήτηση με το ονοματεπώνυμο Γάλλου υπηκόου που έχει ζητήσει την αφαίρεση των σχετικών παραπομπών, ασκώντας το Δικαίωμά του στη Λήθη. Η γαλλική CNIL έχει επίσης επιβάλλει πρόστιμο 100.00 ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό.

H Google άσκησε έφεση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας Conseil d’Etat κατά της προ διμήνου απόφασης της γαλλικής Αρχής προστασίας του απορρήτου, με την οποία της επιβάλλει να μην επιστρέφει η μηχανή της αποτελέσματα οπουδήποτε στον κόσμο όταν γίνεται αναζήτηση με το ονοματεπώνυμο Γάλλου υπηκόου που έχει ζητήσει την αφαίρεση των σχετικών παραπομπών, ασκώντας το Δικαίωμά του στη Λήθη. Η γαλλική CNIL έχει επιβάλλει πρόστιμο 100.00 ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό.

Η Google επιχειρηματολογεί για τη στάση της, με post σε επίσημο μπλογκ της εταιρείας για την πολιτική της στην Ευρώπη, με τον ηχηρό τίτλο «A principle that should not be forgotten», στον αντίποδα του Δικαιώματος στη Λήθη που καθιερώθηκε στην Ε.Ε., άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε προηγουμένως στη γαλλική Le Monde της Πέμπτης 19ης Μαΐου 2016. Η «Αρχή που δεν πρέπει να ξεχαστεί» κατά την Google είναι παγκόσμια: καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιβάλλει τους νόμους της στους πολίτες μιας άλλης χώρας.

Η γαλλική Αρχή έκρινε ότι η μηχανή αναζήτησης της Google είναι ενιαία και ως εκ τούτου δεν νοείται αφαίρεση από τις λίστες των κατά τόπους μηχανών με ευρωπαϊκή κατάληξη (π.χ. .fr).

Η Google έχει αποδεχτεί να αφαιρέσει από όλα τα ευρωπαϊκά domain της μηχανής της τις παραπομπές στα αποτελέσματα για τις οποίες διαμαρτυρήθηκε κάποιος Ευρωπαίος πολίτης όταν χρησιμοποιείται το ονοματεπώνυμό του, για συγκεκριμένους λόγους. Αρνείται όμως κατηγορηματικά να το πράξει για το google.com.

Εντούτοις, δεδομένης της δυνατότητας πρόσβασης στο google.com από οποιαδήποτε χώρα στην Ε.Ε., ο Ευρωπαίος ουσιαστικά δεν «ξεχνιέται» online, αν και έχει γίνει ήδη δεκτό ότι ήταν παραπομπές σε δημοσιεύματα με «ανεπαρκείς, άσχετες ή απαρχαιωμένες πληροφορίες για το πρόσωπό του», που συνεχίζουν να τον καταδιώκουν. Σημειώστε πως, εάν η Google δεν μπορεί να κρίνει το αίτημα διαγραφής,
τότε καλείται να το κάνει η εκάστοτε Αρχή προστασίας προσωπικών
δεδομένων της χώρας όπου ζει ο αιτούμενος τη διαγραφή.

Συμμορφωνόμαστε, απαντά η Google, αφού αυτό επιβάλλει ο νόμος της χώρας όπου δραστηριοποιούμαστε, «ακόμα και όταν το περιεχόμενο είναι αληθές και νόμιμα δημοσιευμένη πληροφορία σε εφημερίδες ή κυβερνητικούς δικτυακούς τόπους».

O Κεντ Γουόκερ, επικεφαλής των νομικών εκπροσώπων της Google επιμένει πως οι νόμοι της Γαλλίας δεν πρέπει να επιβάλλονται εκτός συνόρων, προβάλλοντας το ερώτημα «Τι θα συμβεί εάν άλλα κράτη, λιγότερο ανοικτά και δημοκρατικά από τη Γαλλία, αρχίσουν να απαιτούν να εφαρμοστούν οι νόμοι τους διεθνώς;»

Δεν είναι υποθετικές οι ανησυχίες μας ότι θα αυξηθούν οι προσπάθειες κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να ελέγξουν την πρόσβαση στην πληροφορία -δεχόμαστε τέτοια αιτήματα και αντιστεκόμαστε ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το μπλοκάρισμα στις υπηρεσίες μας στην εκάστοτε χώρα, γράφει ο εκπρόσωπος της εταιρείας προσβλέποντας στην αποδοχή των επιχειρημάτων αυτών από το Conseil d’Etat -απόφαση που δεν αναμένεται εντός του 2016.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024