Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το νερό επιστρέφει στη διψασμένη λίμνη Δοϊράνη

Το νερό επιστρέφει στη διψασμένη λίμνη Δοϊράνη

Χάρη στην αυξημένη βροχόπτωση των δύο τελευταίων ετών αλλά και τον περιορισμό των γεωτρήσεων, η λίμνη Δοϊράνη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αρχίζει να επιστρέφει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από μερικές δεκαετίες.

Χάρη στην αυξημένη βροχόπτωση των δύο τελευταίων ετών αλλά και τον περιορισμό των γεωτρήσεων, η λίμνη Δοϊράνη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αρχίζει να επιστρέφει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από μερικές δεκαετίες.

Μεγάλο μέρος της λίμνης είχε αποξηρανθεί λόγω του καναλιού που άνοιξε πριν από 28 χρόνια για να αρδευτεί ο κάμπος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε πληγεί τότε από τη λειψυδρία. Στα αμμώδη εδάφη που αποκαλύφθηκαν, φύτρωσαν δέντρα και θάμνοι που κάλυψαν ένα μεγάλο κομμάτι της.

«Σήμερα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και πάλι η Δοϊράνη μάς θυμίζει την εικόνα που έχουμε και εμείς από την παιδική μας ηλικία. Ωστόσο, η βλάστηση που έχει προκύψει στο εσωτερικό της πρέπει να καθαριστεί, ώστε να μπει τάξη στο τοπίο και να αξιοποιηθεί για λόγους αναψυχής» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.

Αφορμή ήταν πρόταση που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για δημιουργία συστήματος αειφορικής διαχείρισης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ελλάδα-ΠΓΔΜ 2014-2020».

Στην πλευρά της ΠΓΔΜ, η όχθη έχει γεμίσει με πλαζ, καταστήματα, χώρους εστίασης, βενζινάδικα και καζίνο. «Λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων της λίμνης πλημμύρισαν οι παραθεριστικές υποδομές που δημιουργήθηκαν στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Υπήρξε μάλιστα αίτημα στην ελληνική πλευρά για παρεμβάσεις, ώστε να κατέβει η στάθμη» σημειώνει ο κ. Βεργίδης.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει: «Θέλουμε να καθαρίσει η λίμνη, να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής και περιπάτου με κιόσκι και φωτισμό». Η ελληνική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, προβλέπει την εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου της λίμνης, που εκτιμάται ότι θα καθορίζει τα μέτρα για την προστασία, τη διαχείριση και την αποκατάστασή της, αλλά και την ανάπτυξη ενός κοινού μηχανισμού-δικτύου διαχείρισης, καθώς και την εγκατάσταση τηλεμετρικού δικτύου.

Οι εργασίες που εκτιμάται ότι θα γίνουν στη λίμνη περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο κανάλι υπερχείλισης, εκβάθυνση της κοίτης, διαμόρφωση αναχωμάτων, καθαρισμό από φερτά υλικά και εκσυγχρονισμό των θυροφραγμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024