Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί χιλιάδες Νεοζηλανδοί ζουν πλέον σε κοντέινερ και γκαράζ;

Γιατί χιλιάδες Νεοζηλανδοί ζουν πλέον σε κοντέινερ και γκαράζ;

Η στεγαστική κρίση χτύπησε (και) την Νέα Ζηλανδία. Τα ενοίκια των σπιτιών ανήλθαν σε δυσθεώρητα ύψη και χιλιάδες Νεοζηλανδοί, μην αντέχοντας να πληρώνουν το υπέρογκο νοίκι, αναγκάζονται εδώ και πολλούς μήνες να μένουν σε κοντέινερ ή ακόμη και στα γκαράζ που μέχρι πρότινος είχαν τα αυτοκίνητα τους.

Και έτσι ξαφνικά… ενέσκηψε στεγαστική κρίση τεραστίων διαστάσεων στην Νέα Ζηλανδία.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του BBC, τα ενοίκια των σπιτιών ανήλθαν σε δυσθεώρητα ύψη με άμεσο αποτέλεσμα χιλιάδες Νεοζηλανδοί να αναγκάζονται εδώ και πολλούς μήνες να μένουν σε κοντέινερ ή ακόμη και στα γκαράζ που μέχρι πρότινος φυλούσαν τα αυτοκίνητα τους.

«Η αξία των κατοικιών στην χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια αύξηση της τάξεως του 77.5%, με αποτέλεσμα η μέση τιμή ενός σπιτιού να κυμαίνεται στα 940.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας [περίπου 562.000 ευρώ!]», αναγράφει το δημοσίευμα.

Η αύξηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη και οι τιμές των ενοικίων, με συνέπεια εκατοντάδες οικογένειες κυρίως στη πόλη του Οκλαντ να έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους και πλέον να μένουν σε κοντέινερ.

Άλλοι, πιο εφευρετικοί, έχουν νοικιάσει ένα γκαράζ έναντι περίπου 200-240 ευρώ τη μήνα και έχουν στριμωχτεί μέσα εκεί με όλη τους την οικογένεια προκειμένου να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

«Εκατοντάδες οικογένειες στη Νέα Ζηλανδία έχουν έρθει στη δυσχερή πλέον θέση να πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο να έχουν στέγαση ή να μπορούν τα ταΐσουν τα παιδιά τους», προσθέτει το ρεπορτάζ.

Φυσικά, κάτω από τέτοιες συνθήκες ανθεί και η τέχνη της αισχροκέρδειας: πολλοί ιδιοκτήτες κοντέινερ τα νοικιάζουν σε οικογένειες έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού, βρίσκοντας τις σε ανάγκη, ενώ έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι επιχειρηματίες να προχωρούν μέχρι και στην αγορά (!) πολλών κοντέινερ που προορίζουν για μελλοντική χρήση υπενοικίασης σε φτωχές οικογένειες.

«Αυτοί που έχουν πληγεί δεν είναι οι προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, αλλά απλοί μεροκαματιάρηδες άνθρωποι», λέει ο Κάμπελ Ρόμπερτς, εκπρόσωπος του Στρατού Σωτηρίας που πασχίζει να βοηθήσει όπως μπορεί.

«Ολόκληρες οικογένειες ζουν μέσα σε γκαράζ αυτοκινήτων πληρώνοντας νοίκι», σημειώνει η Τζένι Σαλέσα, βουλευτής των Εργατικών στην πόλη του Οκλαντ.

«Οι άνθρωποι αυτοί ντρέπονται που έχουν φτάσει στο σημείο να ζουν με αυτόν τον τρόπο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρύψουν το γεγονός πως κατάντησαν να μένουν σε γκαράζ. Βάζουν κουρτίνες στα παράθυρα, αλλά είναι ξεκάθαρο, περνώντας απ’ έξω, πως μέσα εκεί ζει κόσμος», λέει η Σαλέσα, προσθέτοντας πως η στεγαστική κρίση έχει πλήξει και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των αυτοχθόνων κατοίκων της χώρας, των Μαορί.

Επιπλέον, φτάνουν καταγγελίες πως τα περισσότερα από τα κοντέινερ αυτά δεν διαθέτουν καν εγκαταστάσεις για ηλεκτρικό ρεύμα ή αποχέτευση, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την διαβίωση των ένοικων του, ειδικά σε λίγες εβδομάδες που θα μπει ο βαρύς νεοζηλανδικός χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση σε άστεγο πληθυσμό στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Και, εντάξει, το καλοκαίρι μπορεί κάποιος να επιζήσει, αλλά όσο πλησιάζει ο βαρύς χειμώνας… κανείς δεν αντέχει να ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες και κάτω από τόσο κρύο», καταλήγει με νόημα ο Ρόμπερτς.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024