Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Pfizer μπλοκάρει τη χρήση προϊόντων της σε θανατηφόρες ενέσεις

H Pfizer μπλοκάρει τη χρήση προϊόντων της σε θανατηφόρες ενέσεις

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ακόμα φαρμακοβιομηχανιών, η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα που αποτρέπουν τη χρήση φαρμάκων της σε εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ακόμα φαρμακοβιομηχανιών, η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα που αποτρέπουν τη χρήση φαρμάκων της σε εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος μας στη διαδικασία της θανατηφόρου ένεσης στην θανατική ποινή» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι τα φάρμακά της προορίζονται για τη σωτηρία ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Επτά προϊόντα της Pfizer που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκτελέσεις θα διατίθενται πλέον μόνο σε επιλεγμένους διανομείς υπό τον όρο ότι δεν θα πωλούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα ή κυβερνήσεις για χρήση σε εκτελέσεις.

Η μέθοδος της «θανατηφόρου ένεσης» στην πραγματικότητα περιλαμβάνει τρία φάρμακα, ένα ισχυρό κατασταλτικό που επιφέρει αναισθησία, ένα μυοχαλαρωτικό που προκαλεί παράλυση, και τέλος χλωριούχο κάλιο που προκαλεί ανακοπή.

Περισσότερες από 20 αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη υιοθετήσει τέτοιους περιορισμούς. Παρόλα αυτά, η απόφαση της Pfizer, μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως, θεωρείται ορόσημο, σχολιάζουν οι New York Times.

«Με την ανακοίνωση της Pfizer, όλοι οι αδειοδοτημένοι παραγωγοί φαρμάκων που μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν σε εκτελέσεις έχουν πλέον μπλοκάρει τις πωλήσεις για αυτήν τη χρήση» αναφέρει στην εφημερίδα η Μάγια Φο της βρετανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Reprieve.

Οι περισσότερες από τις 32 πολιτείες που επιτρέπουν τη θανατική ποινή αρνούνται να αποκαλύψουν την προέλευση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε εκτελέσεις, επικαλούμενες ανησυχία για την ασφάλεια των προμηθευτών.

Η όλο και μεγαλύτερη δυσκολία της προμήθειας νόμιμων φαρμάκων έχει οδηγήσει ορισμένες πολιτείες σε ανορθόδοξες τακτικές: άλλες αγοράζουν φάρμακα από εξειδικευμένα φαρμακεία που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), άλλες αποπειράθηκαν να αγοράσουν φάρμακα μέσω αχυρανθρώπων, ενώ οι πολιτείες του Τέξας και της Αριζόνα επιχείρησαν να εισαγάγουν φάρμακα που δεν είχαν την έγκριση της FDA και τελικά κατασχέθηκαν από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Αρκετές πολιτείες πειραματίζονται με νέους συνδυασμούς φαρμάκων, ορισμένες φορές με ολέθρια αποτελέσματα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Τζόζεφ Ρ. Γουντ το 2014 στην Αριζόνα. Το εναλλακτικό κατασταλτικό φάρμακο που του χορηγήθηκε δεν έδρασε όπως έπρεπε και η εκτέλεση ήταν παρατεταμένη και οδυνηρή.

Λόγω της δυσκολίας στη προμήθεια θανατηφόρων ενέσεων, ορισμένες πολιτείες έχουν πλέον στραφεί στην ηλεκτρική καρέκλα, το εκτελεστικό απόσπασμα ή τον θάλαμο αερίων.

Πάντως, για μια ποικιλία νομικών και πολιτικών λόγων, σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων, οι εκτελέσεις μειώνονται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Το 2015 περιορίστηκαν στις 28, συγκριτικά με 98 το 1999.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024