Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δώδεκα στιγμές που έμειναν στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών

Δώδεκα στιγμές που έμειναν στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών

Κάτι η άνοιξη, κάτι ο ήλιος, κάτι η θάλασσα... η θερμοκρασία ανεβαίνει συχνά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που έχει να επιδείξει ουκ ολίγες χαριτωμένες, αστείες και παράξενες στιγμές. Ιδού δώδεκα στιγμιότυπα που έμειναν στην ιστορία του Φεστιβάλ.

Κάτι η άνοιξη, κάτι ο ήλιος, κάτι η θάλασσα… η θερμοκρασία ανεβαίνει συχνά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που έχει να επιδείξει ουκ ολίγες χαριτωμένες, αστείες και παράξενες στιγμές.

Ιδού δώδεκα στιγμιότυπα που έμειναν στην ιστορία του Φεστιβάλ.

  1. «Ανάβουν τα αίματα» τo 1946, την πρώτη -επίσημη- χρονιά διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όταν οι προσκεκλημένοι αρχίζουν να τσακώνονται για το ποιος θα κάτσει που, παρόλο που οι θέσεις είναι αριθμημένες.
  2. Οι αποκαλυπτικές εμφανίσεις που έγιναν τμήμα της μυθολογίας του Φεστιβάλ ξεκινούν με μια νεαρή στάρλετ: το 1949 εμφανίζεται στην αίθουσα γυμνή, φορώντας μόνο μία γούνα μινκ. Λίγα χρόνια αργότερα (το 1955) σάλο προκαλεί η γυμνόστηθη εμφάνιση νεαρής αιθέριας ύπαρξης στο πλευρό του Ρόμπερτ Μίτσαμ. Το 1988 η Τσιτσιολίνα θα κάνει μια προκλητική εμφάνιση που θα συζητηθεί: θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ φορώντας μόνο δύο κομμάτια νυφικό πέπλο, χωρίς εσώρουχο και κρατώντας ένα ροζ αρκουδάκι.
  3. Το 1953 ο Ζαν Κοκτό, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, ζητά από τα μέλη της επιτροπής του να βλέπουν κάθε ταινία δύο φορές, σε μια προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιος γίνεται.
  4. Η Μπριζίτ Μπαρντό κατάφερνε πάντα να προσελκύει τα βλέμματα, κάθε φορά που πήγαινε στην Κρουαζέτ. Το 1955 κάνει την εμφάνισή της, σέρνοντας με σκοινί ένα αρνάκι. Η Μπεμπέ προσελκύει τα βλέμματα και για έναν ακόμα λόγο: φωτογραφίζεται μαζί με τον Φρανσουά Μιτεράν. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε και πάλι τραβήξει τα φλας των φωτογράφων, όταν εμφανίστηκε με μπικίνι σε παραλία, δίπλα στον Κερκ Ντάγκλας. «Δεν έχω ποτέ δει ένα τέτοιο» δηλώνει εκείνος, χαμογελώντας. Το 1967 η Μπαρντό πέφτει θύμα ληστείας και αποφασίζει να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στο Φεστιβάλ.
  5. Ένα επίσημο ένδυμα –ή καλύτερα η απουσία αυτού- εμποδίζει τον σκηνοθέτη Φρανσουά Τριφό να παρακολουθήσει την ταινία του 400 Χτυπήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα, κέρδισε τελικά το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ. Αρκετά χρόνια μετά, γυναίκες προσκεκλημένες στην ταινία Carol θα καταγγείλουν ότι το Φεστιβάλ δεν τους επέτρεψε να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί, επειδή δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα! Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν…
  6. Ο Μάης του ’68 ρίχνει τη σκιά του και στο Φεστιβάλ των Καννών εκείνης της χρονιάς. Το Φεστιβάλ ξεκινά κανονικά, ωστόσο, μετά την παρέμβαση δημιουργών της νουβέλ βαγκ (Ζαν Λικ Γκοντάρ, Φρανσουά Τριφό), και άλλων κινηματογραφιστών (Όρσον Γουέλς, Ρομάν Πολάνσκι) οι προβολές σταματούν και το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία πριν από την προγραμματισμένη λήξη του.
  7. Αντιμέτωπες με γιουχαΐσματα έρχονται δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του Μικαλάντζελο Αντονιόνι. Το 1960 το κοινό βρίζει τον σκηνοθέτη στη διάρκεια της προβολής Η περιπέτεια και εκείνος εξοργισμένος αποχωρεί, έχοντας στο πλευρό του τη δακρυσμένη πρωταγωνίστρια της ταινίας του, Μόνικα Βίτι. Το 1975 το κοινό αντιδρά και πάλι αρνητικά στο Επάγγελμα Ρεπόρτερ.
  8. Το 1982 προβάλλεται η διάρκειας 7 ωρών ταινία Πάρσιφαλ του Χανς-Γιούργκεν Σίμπερμπεργκ. Οι διοργανωτές υπόσχονται πως όσοι παρακολουθήσουν την προβολή θα σερβιριστούν το πρωί σαμπάνια και πρωινό σε εστιατόριο στην παραλία. Όσοι «θαρραλέοι» έφτασαν στην πλαζ, βρήκαν κλειστό το εστιατόριο και μερικοί θερμόαιμοι εισήλθαν με τη βία μέσα, προκειμένου να βρουν κάτι να φάνε.
  9. Το 1985 Βέλγος δημοσιογράφος ρίχνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μία τούρτα στο πρόσωπο του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Εκείνος γλύφει τα γυαλιά του και λέει: «Τουλάχιστον έχει ωραία γεύση». Οι φήμες ότι ο ίδιος μπορεί να «σκηνοθέτησε» το περιστατικό εξετάζονται ακόμα…
  10. Το εμβληματικό σουτιέν της Μαντόνα (διά χειρός Ζαν Πολ Γκοτιέ) συγκεντρώνει τα βλέμματα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ, πριν την προβολή της ταινίας In Bed with Madonna.
  11. Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέλι κινδύνευσε να μην παρακολουθήσει την ταινία του Southland Tales το 2006. Το τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας τον συνέλαβε, θεωρώντας ότι πρόκειται για τον τρομοκράτη Τζέιμς Κέλι. Βλέπετε το πλήρες όνομα του σκηνοθέτη είναι Τζέιμς Ρίτσαρντ Κέλι.
  12. To 2011 ο σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ σοκάρει τις Κάννες με τα φιλοναζιστικά του σχόλια και ανακηρύσσεται από το Φεστιβάλ, persona non grata. Κανείς, βέβαια, δεν κατάλαβε τι ακριβώς σημαίνει αυτό…

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024