Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα φορολογηθεί η πρόσβαση στο Ίντερνετ και η συνδρομητική τηλεόραση;

Θα φορολογηθεί η πρόσβαση στο Ίντερνετ και η συνδρομητική τηλεόραση;

Αναστάτωση σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών και συνδρομητές έχει προκαλέσει η αναμενόμενη κατάθεση νέων μέτρων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού μεταξύ άλλων εξετάζεται η επιβολή φόρου 5% στην ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιουλίου, ενώ δεν γίνεται πλέον λόγος για πρόσθετη φορολόγηση στην κινητή τηλεφωνία.

Αναστάτωση σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών και συνδρομητές έχει προκαλέσει η αναμενόμενη κατάθεση νέων μέτρων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιβολή φόρου 5% στην ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιουλίου, ενώ δεν γίνεται πλέον λόγος για πρόσθετη φορολόγηση στην κινητή τηλεφωνία.

Νωρίτερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών έχει εκφράσει την αντίθεσή του: «[..] επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου θα αποτελέσει τροχοπέδη για πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα πλήξει το μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο στον πολίτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμα και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΠΕ.

Σε ότι αφορά στη φορολόγηση της συνδρομητικής τηλεόρασης, η υπηρεσία χαρακτηρίζεται από τον εκπρόσωπο των ελληνικών επιχειρήσεων πληροφορικής ως ο «βασικός χρηματοδότης του ελληνικού αθλητισμού και κινηματογράφου». Ενδεχόμενη φορολόγηση θεωρείται «βέβαιο πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιριών του εξωτερικού, που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες χωρίς επιπλέον φόρο». Ακόμα επισημαίνεται πως οι ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ήδη καταβάλλουν και 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής.

Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα έχει κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο συνδρομητές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, κος Π.Παπαδόπουλος είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο της φορολόγησης της υπηρεσίας στο συνέδριο Game Changer Sports στις 18 Απριλίου λέγοντας πως «η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα επιφέρει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους κλάδους όπως ο ελληνικός αθλητισμός και ο ελληνικός κινηματογράφος, κι αυτό γιατί κύριο -αν όχι μοναδικό- έσοδο των ομάδων των ελληνικών πρωταθλημάτων αποτελούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ μέσα από τις συμπαραγωγές που χρηματοδοτούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες, καταφέρνει και στέκεται στα πόδια του ο Ελληνικός Κινηματογράφος.»

Πάντως, στα μέτρα που εξετάζονται δεν περιλαμβάνεται η πρόσθετη φορολόγηση της κινητής τηλεφωνίας -η οποία, όπως έχει, κατ’επανάληψη, επισημάνει η Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, είναι ήδη η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ με συνολικό ύψος φόρου πάνω στον λογαριασμό που κυμαίνεται από 37,8% έως 47,6%. Η δυσανάλογη έμμεση φορολογία στη χώρα μας οφείλεται στο ειδικό τέλος (12%-20%).

Ενδεχόμενη φορολόγηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο και της συνδρομητικής τηλεόρασης θα προκαλούσε πονοκέφαλο στους παρόχους. Εκτιμάται πως θα εξαναγκάζονταν να αναπροσαρμόσουν τις τιμές των πακέτων υπηρεσιών, τα οποία πλέον μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, σταθερή ή/και κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση (τέσσερις υπηρεσίες με διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης), σε μια προσπάθεια να ανακόψουν, αναμενόμενη, μείωση στις συνδρομές.

Πρόταση για τη φορολόγηση της κίνησης δεδομένων στο Διαδίκτυο είχε προτείνει στα τέλη του 2014 η Ουγγαρία, ένα μέτρο που η κυβέρνηση Ορμπάν εκτιμούσε ότι θα απέφερε στα κρατικά ταμεία περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εντούτοις, μετά από σφοδρές αντιδράσεις, ο φόρος 0,49 ευρώ ανά GB δεν επιβλήθηκε.

Μάλιστα η Ν.Κρους, υπεύθυνη τότε για την ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης είχε χαρακτηρίσει «κάκιστη ιδέα» την πρόταση επιβολής φόρου στον βαθμό χρήσης του Διαδικτύου. Μετά την απόσυρση της πρότασης, η Επίτροπος της Ε.Ε. δήλωνε «ευτυχής για τον ουγγρικό λαό, η φωνή του οποίου εισακούστηκε» και υπερήφανη για τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Επιτροπή στο θέμα αυτό, «προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές αρχές και την ψηφιακή Ευρώπη».

Ανθή Παναγιωτάκη

tech.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024