Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερη προσνήωση χρησιμοποιημένου πυραύλου από την SpaceX

Δεύτερη προσνήωση χρησιμοποιημένου πυραύλου από την SpaceX

Μια απλή ιδέα που υπόσχεται να μειώσει το κόστος των διαστημικών επιχειρήσεων δούλεψε σύμφωνα με το σχέδιο για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα: πύραυλος Falcon της αμερικανικής SpaceX έθεσε σε τροχιά έναν γεωστατικό δορυφόρο και στη συνέχεια προσνηώθηκε σε πλατφόρμα στον Ατλαντικό.

Μια απλή ιδέα που υπόσχεται να μειώσει το κόστος των διαστημικών επιχειρήσεων δούλεψε σύμφωνα με το σχέδιο για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα: πύραυλος Falcon της αμερικανικής SpaceX έθεσε σε τροχιά έναν γεωστατικό δορυφόρο και στη συνέχεια προσνηώθηκε σε πλατφόρμα στον Ατλαντικό.

«Γιούπι!» έγραψε στο Twitter ο Έλον Μασκ, o φιλόδοξος ιδρυτής της εταιρείας που θέλει να χρησιμοποιήσει τον πύραυλο για μια μη επανδρωμένη προσεδάφιση στον Άρη εντός του 2018.

Η SpaceX είναι μια από τις δύο εταιρείες που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λογαριασμό της NASA. Εξυπηρετεί επίσης μεγάλους πελάτες στην αγορά εκτόξευσης δορυφόρων και αναπτύσσει μια επανδρωμένη βερσιόν της κάψουλας Dragon που θα χρησιμοποιούν στο μέλλον οι αμερικανικές επανδρωμένες αποστολές.

Έπειτα από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες, η εταιρεία έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο η πρώτη που καταφέρνει να φέρει πίσω στη Γη το χρησιμοποιημένο πρώτο στάδιο ενός μεγάλου πυραύλου. Τον περασμένο Μάρτιο ακολούθησε η πρώτη προσνήωση, μια πιο τεχνικά πιο απαιτητική επιχείρηση.

Η BlueOrigin, μια άλλη νεοσύστατη αεροδιαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον δημιουργό του Amazon Τζεφ Μπέζος, έχει καταφέρει κι αυτή να προσεδαφίσει χρησιμοποιημένο πύραυλο, ο οποίος όμως δεν μετέφερε φορτίο σε τροχιά.

Ο Falcon 9 που εκτοξεύτηκε την Παρασκευή, ένας γιγάντιος πύραυλος με ύψος 23ώροφου κτηρίου, εκτοξεύτηκε το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας μεταφέροντας τον βαρύ ιαπωνικό δορυφόρο JCSAT-14, σχεδιασμένο να προσφέρει υπηρεσίες τηλεόρασης και δεδομένων στην Ασία, την Αυστραλία και τον Ειρηνικό.

Δυόμισι λεπτά μετά την εκτόξευση, το φορτίο αποσυνδέθηκε από το πρώτο και μεγαλύτερο στάδιο του πυραύλου και συνέχισε την πορεία του προς την προκαθορισμένη τροχιά. Το πρώτο στάδιο αναποδογύρισε και άρχισε την κάθοδο για να επιστρέψει 650 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα στον Ειρηνικό.

Εκεί, ανέπτυξε σκέλη προσεδάφισης και ακούμπησε κατακόρυφος σε μια μη επανδρωμένη πλωτή εξέδρα, η οποία θα εξυπηρετεί στο μέλλον τις περισσότερες αποστολές της SpaceX.

Το εγχείρημα ήταν δυσκολότερο από ό,τι την προηγούμενη φορά δεδομένου ότι το φορτίο έπρεπε να φτάσει σε μεγαλύτερο ύψος και ο πύραυλος ανέπτυξε διπλάσια ταχύτητα και μεγαλύτερη θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τον Έλον Μασκ, o οποίος έχει επίσης ιδρύσει τις εταιρείες PayPal και Tesla Motors, στην τελευταία προσπάθεια ο Falcon 9 χρειάστηκε διπλάσια επιβράδυνση.

Ο πρώτος πύραυλος που κατάφερε να φέρει πίσω στη Γη η SpaceX θα γίνει μόνιμο έκθεμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χόθορν της Καλιφόρνια, ενώ ο πύραυλος της πρώτης επιτυχημένης προσνήωσης προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί εκ νέου το καλοκαίρι.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024