Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τον τελευταίο κρατούμενο της εξέγερσης της Τιενανμέν απελευθερώνει η Κίνα

Τον τελευταίο κρατούμενο της εξέγερσης της Τιενανμέν απελευθερώνει η Κίνα

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2016 σκοπεύει να αφήσει ελεύθερο τον τελευταίο κρατούμενο της αιματηρής εξέγερσης της Τιενανμέν. Πρόκειται για τον Μιάο Ντεσούν, ο οποίος ήταν 25 ετών όταν φυλακίστηκε το 1989. Πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες στη φυλακή και για πολλά χρόνια δεν είχε επαφή με τον έξω κόσμο.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2016 σκοπεύει να αφήσει ελεύθερο τον τελευταίο κρατούμενο της αιματηρής εξέγερσης της Τιενανμέν.

Πρόκειται για τον Μιάο Ντεσούν, ο οποίος ήταν 25 ετών όταν φυλακίστηκε το 1989.

Πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες στη φυλακή και για πολλά χρόνια δεν είχε επαφή με τον έξω κόσμο.

Τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου του 1989 στο Πεκίνο διοργανώθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις (μετά τον θάνατο του μεταρρυθμιστή πρώην γγ του ΚΚΚ, Χου Γιαομπάνγκ). Φοιτητές έκαναν κατάληψη στην πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου και ορισμένοι από αυτούς ξεκίνησαν απεργίες πείνας.

Οι φοιτητές είχαν τη στήριξη μεγάλου μέρους του κινεζικού λαού. Εργάτες και πολίτες ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές.

Η απάντηση ήταν στρατιωτικός νόμος και αιματηρή καταστολή. Την 3η προς 4η Ιουνίου 1989, τα άρματα μάχης εισβάλλουν στην Πλατεία της Αιώνιας Γαλήνης.

Ο Μιάο Ντεσούν ήταν ένα από τα περίπου 1.600 άτομα που φυλακίστηκαν μετά την καταστολή της εξέγερσης. Εκατοντάδες άτομα θεωρείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τον Αύγουστο του 1989, ο Μιάο, εργάτης από την επαρχία Χεμπέι, καταδικάστηκε για εμπρησμό με την κατηγορία ότι εκσφενδόνισε ένα καλάθι σε τανκ που καιγόταν, μαζί με τέσσερις συναδέλφους του.

Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολή, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1991. Η ποινή του μειώθηκε εκ νέου και αναμένεται να έχει αποφυλακιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Ντούι Χούα, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιάο έχει εμφανίσει προβλήματα υγείας. Ο ίδιος είχε ζητήσει πάνω από 10 χρόνια πριν να σταματήσει να δέχεται επισκέψεις από συγγενείς του.

Το Ίδρυμα ανέφερε ότι φαίνεται πως ο Μιάο είχε αρνηθεί να εργαστεί στις φυλακές και ότι έχει περάσει αρκετό χρόνο σε απομόνωση.

«Έχει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και θα χρειαστεί αρκετό καιρό να συνηθίσει τη ζωή εκεί έξω» είχε δηλώσει αρκετά χρόνια νωρίτερα συγκρατούμενός του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024