Μια ποικιλία διαφορετικών ιών βρέθηκε σε υπολογιστές πυρηνικού εργοστασίου στη Γερμανία, ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα. Ο κακόβουλος κώδικας εκτιμάται πάντως ότι δεν αποτελούσε σημαντική απειλή, καθώς τα κρίσιμα συστήματα του εργοστασίου λειτουργούν απομονωμένα από το Διαδίκτυο.

Όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού RWE, οι ιοί βρέθηκαν στο εργοστάσιο του Γκουντρεμίνγκεν, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μονάχου. Τα μέτρα κυβερνοάμυνας ενισχύθηκαν, αν και η λειτουργία του εργοστασίου δεν επηρεάστηκε.

Διαβάστε επίσης:

Κακόβουλο λογισμικό βρέθηκε σε έναν υπολογιστή με λογισμικό απεικόνισης ο οποίος σχετίζεται με το σύστημα μεταφοράς ράβδων πυρηνικού καυσίμου, αναφέρει το Reuters. Ιοί βρέθηκαν επίσης σε 18 φορητές μονάδες αποθήκευσης, κυρίως στικάκια USB.

Ένας από τους ιούς είναι ο W32.Ramnit που επιτρέπει σε χάκερ να αποκτούν τον έλεγχο συστημάτων Windows και να υποκλέπτουν αρχεία. Ένας άλλος είναι ο Conficker, ένα ευέλικτο εργαλείο χάκινγκ που έχει μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές Windows από την εμφάνισή του το 2010.

Το πιθανότερο είναι ότι τα συστήματα του εργοστασίου μολύνθηκαν από στικάκια USB που έφεραν εργαζόμενοι -αυτή είναι η συνηθέστερη οδός μόλυνσης με τους εν λόγω ιούς.

Ο Μίκο Χαπόνεν της φινλανδικής εταιρείας ασφάλειας F-Secure δήλωσε στο Reuters ότι τέτοιου είδους μολύνσεις είναι μεν συχνές, δεν αποτελούν όμως απειλή εφόσον οι χάκερ δεν είχαν βάλει στο στόχαστρο το ίδιο το εργοστάσιο.

Ως παράδειγμα ο Χαπόνεν ανέφερε την περίπτωση μιας ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας που αναγκάζεται κάθε εβδομάδα να απομακρύνει ιούς για συσκευές Android από τους υπολογιστές των αεροπλάνων της. Το malware εξαπλώθηκε στα αεροπλάνα όταν εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν θύρες USB του κόκπιτ για να φορτίσουν τα κινητά τους.

Οι ιοί δεν θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει προβλήματα, δεδομένου ότι τα συστήματα των αεροπλάνων τρέχουν διαφορετικό λειτουργικό σύστημα, επισήμανε ο Χαπόνεν.

Παρόλα αυτά, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το ενδεχόμενο στοχευμένων κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Την Τρίτη ήταν η επέτειος των 30 ετών από την πυρηνική τραγωδία του Τσερνόμπιλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr