Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

To μεγαλύτερο πρακτορείο φωτογραφιών καταγγέλλει την Google στην ΕΕ

H Getty Images Inc., το μεγαλύτερο πρακτορείο φωτογραφιών στον κόσμο υπέβαλλε επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. εναντίον της Google, με την κατηγορία ότι καταχράζεται την κυριαρχία της στην διαδικτυακή αναζήτηση εμφανίζοντας στα αποτελέσματα φωτογραφίες που αντιγράφει από το πρακτορείο χωρίς αποζημίωση.

H Getty Images Inc., το μεγαλύτερο πρακτορείο φωτογραφιών στον κόσμο υπέβαλλε επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. εναντίον της Google, με την κατηγορία ότι καταχράζεται την κυριαρχία της στην διαδικτυακή αναζήτηση εμφανίζοντας στα αποτελέσματα φωτογραφίες που αντιγράφει από το πρακτορείο χωρίς αποζημίωση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τον Ιανουάριο του 2013 η Google άλλαξε τον τρόπο που προβάλλει φωτογραφίες στα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής της. Οι φωτογραφίες στην ενότητα Google Images σε υψηλή ανάλυση αντικατέστησαν τα εικονίδια που εμφανίζονταν στα αποτελέσματα παραπέμποντας στην πηγή της εκάστοτε φωτογραφίας για high res. Έκτοτε, με ένα δεξί κλικ, ο χρήστης γινόταν άθελά του «πειρατής», αφού δεν υπήρχε πλέον κίνητρο να φτάσει στην πηγή της φωτογραφίας για να επιθεωρήσει και να αποκτήσει τα ανάλογα δικαιώματα χρήσης.

H Getty Images έχει από το 2014 προτείνει την ενσωμάτωση φωτογραφιών από το πρακτορείο για μη εμπορικούς σκοπούς σε δικτυακούς τόπους και blog. Με το embed,
το πρακτορείο παραχωρεί την προβολή της φωτογραφίας, διατηρεί όμως τη δυνατότητα εντοπισμού της για να διασταυρώσει ότι δεν πλήττονται τα συμφέροντα του δημιουργού και του πρακτορείου. Ανάλογη ενσωμάτωση επιτρέπει και το Igmur.

H Google απολαμβάνει μόνη τα οφέλη -έσοδα από τη διάθεση των φωτογραφιών, από διαφημίσεις στους δικτυακούς τόπους που εξασφάλισαν το υλικό κ.ά.- από το περιεχόμενο αυτό, στερώντας τα παράλληλα από τους δημιουργούς, υπηρεσίες όπως η Getty Images, σημειώνει η εταιρεία που εκπροσωπεί 200.000 φωτογράφους, φωτορεπόρτερ και άλλους καλλιτέχνες.

Copyright, Creativity & Commerce: how photos are swept into search engine results from Getty Images on Vimeo.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι όταν πριν από τρία χρόνια κατήγγειλε τις πρακτικές της Google, εκείνη απάντησε απειλώντας με πλήρη εξαίρεση της προβολής των φωτογραφιών του πρακτορείου στα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής της, εκτός εάν οι φωτογραφίες του συνέχιζαν να προβάλλονται σε υψηλή ανάλυση εκεί. Αυτό δεν ήταν λύση, τονίζει η Getty Images, αφού θα ισοδυναμούσε είτε με την συνέχιση της βλαβερής πρακτικής ή, με την πλήρη εξαφάνισή της από το Ίντερνετ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ε.Ε. εξετάζει από καιρό καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές της Google, βασισμένη στην κυριαρχία της στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης. Στην έρευνά της διαπίστωσε ήδη ότι η Google φαίνεται να καταχράζεται την δύναμή της, στην αγορά Android για να προωθήσει τις δικές της υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και το Google Search.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024