Χωρίς τις τυμπανοκρουσίες που συνόδευαν τις προηγούμενες ανακοινώσεις για τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου και του θαυματουργού υλικού γραφενίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο για την επένδυση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις κβαντικές τεχνολογίες, από την κβαντική κρυπτογράφηση μέχρι τα ατομικά ρολόγια και τους κβαντικούς υπολογιστές.

Το πρότζεκτ «θα φέρει την Ευρώπη στην εμπροσθοφυλακή της δεύτερης κβαντικής επανάστασης, φέρνοντας ριζοσπαστικές εξελίξεις στην επιστήμη, τη βιομηχανία και την κοινωνία την επόμενη δεκαετία» δήλωσε στο περιοδικό Science εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ως πρώτη κβαντική επανάσταση νοείται η ανακάλυψη των νόμων της κβαντομηχανικής και η εφεύρεση του λέιζερ και του τρανζίστορ, μεταξύ άλλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πιθανώς «σημαντικό ρόλο» στη χρηματοδότηση της προσπάθειας αν και θα υπάρχουν και άλλες πηγές, ανέφερε στο Nature ο Τομάσο Καλάρκο του Πανεπιστημίου της Ουλμ της Γερμανίας, μέλος της συντακτικής ομάδας ενός Κβαντικού Μανιφέστο, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο με αίτημα της Επιτροπής.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, του οποίου η ανακοίνωση κρύβεται σε ένα μεγάλο έγγραφο της Κομισιόν για την ενιαία ψηφιακή αγορά της ΕΕ, έρχεται να προστεθεί σε δύο εξίσου φιλόδοξα προγράμματα για τη μελέτη του εγκεφάλου και την αξιοποίηση του γραφενίου, μια μορφή του άνθρακα με πολλά υποσχόμενες ιδιότητες.

Το πρόγραμμα για τον εγκέφαλο είχε πάντως δεχθεί σφοδρές επικρίσεις όσον αφορά τους στόχους και τη δομή του και χρειάστηκε να ανασχεδιαστεί μετά την απειλή εκατοντάδων νευροεπιστημόνων ότι θα το μποϊκοτάρουν.

Μια προηγούμενη ερευνητική πρωτοβουλία για τις κβαντικές τεχνολογίες είχε εξάλλου απορριφθεί το 2013.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επενδύουν πολλά στην κβαντική καινοτομία. Google και NASA πειραματίζονται ήδη με κβαντικούς υπολογιστές, ενώ η Κίνα πλησιάζει στην ολοκλήρωση μιας σύνδεσης μήκους 2.000 χιλιομέτρων που θα προσφέρει κβαντική κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες Πεκίνου-Σαγκάης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο