Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο καταφύγιο για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Σάμο

Νέο καταφύγιο για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Σάμο

Καταφύγιο στη νέα Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο, που ξεκίνησε να λειτουργεί την Πέμπτη, έχουν βρει αρκετά προσφυγόπουλα. Η δομή παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε 20 παιδιά, σε παιδιά που έχουν φύγει από τα χαλάσματα του πολέμου και αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Καταφύγιο στη νέα Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο, που ξεκίνησε να λειτουργεί την Πέμπτη, έχουν βρει αρκετά προσφυγόπουλα. Η δομή παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε 20 παιδιά, σε παιδιά που έχουν φύγει από τα χαλάσματα του πολέμου και αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Πρόκειται γα τη δεύτερη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών που οργανώνεται από τη ΜΕΤΑδραση στα σύνορα, αφού αντίστοιχη Δομή λειτουργεί στη Λέσβο από τις 31 Δεκεμβρίου έχοντας ήδη φιλοξενήσει περισσότερα από 93 παιδιά.

Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία της και η τρίτη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, στη Χίο.

Ονομάζονται μεταβατικές δομές φιλοξενίας γιατί έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενήσουν παιδιά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής και των ιατρικών τους εξετάσεων.

Κύριος στόχος είναι να μην οδηγούνται οι ανήλικοι σε συνθήκες κράτησης ή να αφήνονται στα χέρια όποιου παρουσιάζεται ως συγγενής, λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών φιλοξενίας. Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και με τη βοήθεια συνοδών, τα παιδιά μεταφέρονται σε μια μόνιμη δομή φιλοξενίας.

«Οι μεταβατικές δομές φιλοξενίας στα σύνορα θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και χρόνια, έτσι ώστε να προστατεύονται τα παιδιά από την κράτηση και τα κυκλώματα διακινητών. Τα παιδιά αυτά αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μόνα τους από χώρες που πλήττονται από βία και συγκρούσεις, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς», δηλώνει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά.

Η ΜΕΤΑδραση φροντίζει, ακόμη, μέσα από το πρόγραμμα «Ένα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», να παράσχει νομική στήριξη στα ασυνόδευτα παιδιά και προσωρινή φιλοξενία σε οικογένειες που κατά προτεραιότητα προέρχονται από αντίστοιχο πολιτισμικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, από τον Ιούνιο του 2015, τρεις δικηγόροι στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο παρέχουν ενημέρωση και νομική στήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βοηθήσει περισσότερα από 650 παιδιά.

Στο μητρώο της ΜΕΤΑδρασης έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 20 οικογένειες, οι περισσότερες των οποίων είναι ομόγλωσσες με τα παιδιά (αραβόφωνες, φαρσόφωνες κ.α.), ενώ άλλες 20 έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών προκειμένου να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν συνοδευτεί με ασφάλεια 3.300 ασυνόδευτα παιδιά από την ομάδα συνοδών και διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης που τα παραλαμβάνει από τα Κέντρα Κράτησης και τα μεταφέρει στις Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας. Τα περισσότερα από όσα συνοδεύονται είναι έφηβοι και συνήθως αγόρια, ενώ η ομάδα διερμηνέων φροντίζει να συμβουλεύσει τα παιδιά ώστε να μην πέσουν θύματα των διακινητών.

Όπως είχε αναφέρει στο in.gr η Μαρη-Λώρα Καποδίστρια, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΜΕΤΑδρασης, η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης απαιτεί πολλούς μήνες, με τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην βοηθούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τα παιδιά να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε διακινητές.

Έτσι παρέχεται εξατομικευμένη υποστήριξη στους ασυνόδευτους ανηλίκους από το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων το οποίο, μέσω των 13 μελών του, έχει βοηθήσει περισσότερα από 402 παιδιά. Τα ασυνόδευτα παιδιά που υποστηρίζονται από το Δίκτυο έχουν τον «δικό τους άνθρωπο», τον οποίο μπορούν να καλέσουν οποιαδήποτε ώρα τον έχουν ανάγκη. Τα μέλη του Δικτύου αναλαμβάνουν εξουσιοδοτήσεις από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων και Πρωτοδικών του σημείου στο οποίο βρίσκονται οι ανήλικοι, σχετικά με το άσυλο και την οικογενειακή τους επανένωση, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, την εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη, κ.α.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024