Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αμαρτίες γονέων...»: Η περίπτωση της περουβιανής Κέικο Φουτζιμόρι

«Αμαρτίες γονέων…»: Η περίπτωση της περουβιανής Κέικο Φουτζιμόρι

«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα». Η νεαρή περουβιανή Κέικο Φουτζιμόρι προφανώς δεν γνωρίζει την έκφραση, σίγουρα όμως την έχει νιώσει στο πετσί της. Ποια ακριβώς αμαρτία πληρώνει; Ασφαλώς του πατέρα της, του ανθρώπου που κυβέρνησε το Περού για 10 χρόνια (1990-2000) και εξακολουθεί να διχάζει.

«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα». Η νεαρή περουβιανή Κέικο Φουτζιμόρι προφανώς δεν γνωρίζει την έκφραση, σίγουρα όμως την έχει νιώσει στο πετσί της. Ποια ακριβώς αμαρτία πληρώνει;

Το 2011 η Κέικο Φουτζιμόρι διεκδίκησε την προεδρία του Περού και την έχασε για λίγο στον β’ γύρο. Σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έλεγαν ότι έφταιγε το νεαρό της ηλικίας: ήταν μόλις 35 ετών.

Επανήλθε το 2016 και στον πρώτο γύρο τα πήγε εξαιρετικά καλά. Μένει να φανεί αν τελικά στον β’ γύρο που θα γίνει τον Ιούνιο θα καταφέρει να συγκεντρώσει αυτό το λίγο που απομένει για γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Περού.

Αν αποτύχει, θα φταίει πάλι το νεαρό της ηλικίας; Στην περίπτωση της Κέικο, όχι. Με σιγουριά πλέον θα φταίει το επίθετο. Η αμαρτία που πληρώνει.

Η Κέικο είναι κόρη του πρώην προέδρου της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Γιος γιαπωνέζων μεταναστών, ο Φουτζιμόρι εξελέγη πρόεδρος το 1990, σχεδόν από το πουθενά. Κληρονόμησε μια χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά και έναν ακήρυχτο εμφύλιο.

Το 1992, ο Φουτζιμόρι έκανε ο ίδιος πραξικόπημα, διαλύοντας τη Βουλή και κυβερνώντας με σιδηρά πυγμή.

Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2000 και μετά άρχισε ο κατήφορος: μέχρι το κελί της φυλακής, όπου παραμένει και σήμερα στα 77 του.

Από εκείνα τα γεγονότα του πραξικοπήματος, έχουν περάσει 25 χρόνια, αλλά η χώρα εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη μεταξύ φανατικών οπαδών και αντιπάλων του Φουτζιμόρι.

Οι μεν θα μιλήσουν για τα επιτεύγματα στην οικονομία και τη σταθερότητα της χώρας, όπως και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος έβαλε τέλος στον τρόμο που σκορπούσε στις ζούγκλες και τα χωριά του Περού η μαοϊκή οργάνωση «Φωτεινό Μονοπάτι».

Δεν είναι απλά ότι την εξολόθρευσε, αλλά χάρισε στους πολίτες και μια μοναδική τηλεοπτική σκηνή: τον αρχηγό της οργάνωσης, Αμπιμαέλ Γκουσμάν σιδηροδέσμιο σε ένα κλουβί να φωνάζει και να απειλεί.

O ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος κράτησε πάνω από 10 χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης, το 37% των ανθρώπων σκοτώθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι αντίπαλοι ασφαλώς καταλογίζουν στον τότε πρόεδρο την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το καθεστώς του τρόμου υπό τον διαβόητο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρηση εξουσίας.

«Κυβερνούσα τη χώρα από την κόλαση, όχι από το προεδρικό μέγαρο» είχε πει ο Φουτζιμόρι στο δικαστήριο. Δεν έπεισε τους δικαστές, που τον έστειλαν στη φυλακή. Εκεί βρίσκεται και ο Μοντεσίνος.

Αυτή είναι η κληρονομιά που κουβαλά η νεαρή και χαμογελαστή Κέικο. Η ίδια προσπάθησε σκληρά πριν από 4 χρόνια να γίνει πρόεδρος, αλλά έχασε τις εκλογές στον β’ γύρο από τον Ολάντα Ουμάλα.

Εκείνος πήρε 51,3%, εκείνη 48,6%. Σε αριθμούς: επί περίπου 15 εκατομμυρίων ψηφισάντων, η Κέικο έχασε για 400 χιλιάδες ψήφους.

Το 2016 επανήλθε και κέρδισε τον πρώτο γύρο με μεγάλο προβάδισμα: συγκέντρωσε 40%, όταν το 2011 στον πρώτο γύρο είχε πάρει περίπου το μισό.

Μάλιστα, αυτή τη φορά το κόμμα της κατάφερε να πάρει και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ενώ ο αδελφός της Κέντζι Φουτζιμόρι αναδείχθηκε στον βουλευτή με τους περισσότερους «σταυρούς». Η δυναστεία καλά κρατεί.

«Ο κόσμος θέλει συμφιλίωση και το έδειξε» είπε η ίδια στα ΜΜΕ. Απέναντί της, στον β’ γύρο, θα βρεθεί ο 77χρονος βετεράνος πολιτικός και υπουργός Πέδρο Πάμπλο Κισίνσκι, κεντροδεξιός και λίαν αγαπητός στη μεσαία και ανώτερη τάξη του Περού.

Σε μια χώρα που οι αριστεροί υποψήφιοι δεν τα πάνε καθόλου καλά, δεν αποκλείεται όλοι να συσπειρωθούν στο πλευρό του δεύτερου –έστω και αν είναι 77 ετών- προκειμένου να εμποδίσουν την επιστροφή των Φουτζιμόρι στην εξουσία.

Ή μήπως το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και η νεαρή Κέικο αξίζει την ευκαιρία που έχασε το 2011; Το εκλογικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολο να ανατραπεί.

Η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη του Ιουνίου.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024