Πύργος του Καλατράβα στο Ντουμπάι θα ξεπεράσει το Μπουρζ Χαλίφα
Έξι χρόνια μετά τα εγκαίνια του Μπουρζ Χαλίφα, του ψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου, το Ντουμπάι βάζει τον πήχη λίγο πιο ψηλά. Σε λίγα χρόνια η υψηλότερη κατασκευή της πόλης θα είναι ένας φουτουριστικός πύργος με συρματόσχοινα που σχεδιάστηκε από τον ισπανό Σαντιάγο Καλατράβα με έμπνευση τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.
Έξι χρόνια μετά τα εγκαίνια του Μπουρζ Χαλίφα, του ψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου, το Ντουμπάι βάζει τον πήχη λίγο πιο ψηλά. Σε λίγα χρόνια η υψηλότερη κατασκευή της πόλης θα είναι ένας φουτουριστικός πύργος με συρματόσχοινα που σχεδιάστηκε από τον ισπανό Σαντιάγο Καλατράβα με έμπνευση τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.
Η μακέτα που παρουσιάστηκε την Κυριακή δείχνει συρματόσχοινα να κατεβαίνουν σπειροειδώς από την κορυφή του πύργου μέχρι το έδαφος. Σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρεία Emaar Properties το κτήριο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, εστιατόρια και γυάλινα περιστρεφόμενα μπαλκόνια.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το πύργος θα είναι «κατά τι» ψηλότερος από το Μπουρζ Χαλίφα των 828 μέτρων, το οποίο επίσης κατασκευάστηκε από την Emaar. Δεν διευκρίνισε πάντως πόσο ψηλότερο.
Λόγω του ασυνήθιστου σχεδίου, πάντως, ο νέος πύργος είναι απίθανο να αναγνωριστεί ως το ψηλότερο «κτήριο» του κόσμου. Για παράδειγμα, ο οργανισμός Council of Tall Buldings, με έδρα στο Σικάγο, περιλαμβάνει στη λίστα των υψηλότερων κτηρίων μόνο κατασκευές που προσφέρουν αξιοποιήσιμη επιφάνεια στο 50% του ύψους τους. Αυτό συνήθως εξαιρεί πύργους τηλεπικοινωνιών και παρατήρησης που διαθέτουν λίγους μόνο ορόφους.
Τόσο ο νέος πύργος όσο και το Μπουρζ Χαλίφα είναι εξάλλου πιθανό να ξεπεραστούν από ουρανοξύστη που κατασκευάζεται στη Σαουδική Αραβία και λέγεται ότι θα υπερβαίνει το ένα χιλιόμετρο.
Από την Emaar Emirates είχε κατασκευαστεί και το Address Downtown, ένα ξενοδοχείο των 63 ορόφων που καταστράφηκε από πυρκαγιά στο Ντουμπάι την παραμονή της πρωτοχρονιάς.
Ο νέος πύργος προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το World Expo του Ντουμπάι το 2020.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Βιλντόζα πήρε το… πορτοφόλι του Πετρούσεφ και χάρισε τη νίκη στη Βίρτους (vids)
- Κρήτη: Θλίψη για τον αθλητή ΑμεΑ που πέθανε μετά από τροχαίο – Είχε καθηλωθεί σε αμαξίδιο πριν από 23 χρόνια μετά από τροχαίο
- Οδοιπορικό του in: Πολύπαθη Μάνδρα – Η επόμενη μέρα
- «Υπάρχει και φιλότιμο»: Το αφιέρωμα της Finos Film για τα 60 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας
- Φάμελλος για Τσίπρα: Άδικο να ισοπεδώνεται όλη η αντιπολίτευση
- Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Νεκρό 2χρονο παιδί από επίθεση σκύλου



