Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σπύρος Παρασκευάκος: Η ιστορία «Απ'το μηδέν»

Σπύρος Παρασκευάκος: Η ιστορία «Απ’το μηδέν»

...

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ξεκίνησε να γράφει δίπλα στη θάλασσα της Μυτιλήνης όπου σπούδασε. Η δημιουργία στίχων έγινε αργότερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του για να κυκλοφορήσει με τον Ζαχαρία Καρούνη τον δίσκο Απ’το μηδέν στον οποίο συνεργάστηκε και με τον Μάνο Ελευθερίου. Ο Σπύρος Παρασκευάκος διανύοντας τα πρώτα του μουσικά βήματα, μιλά στο in.gr για όλα όσα τον προβληματίζουν, για το προσφυγικό, αλλά και για τα μεροκάματα σε περίπτερα που αναγκάζεται να κάνει για να ζει μόνος του στην Αθήνα.

Έχετε γράψει τους στίχους του άλμπουμ «Απ’ το μηδέν», ενός άλμπουμ που πραγματεύεται θέματα της επικαιρότητας. Από πού αντλήσατε υλικό για τη θεματολογία του;
Το άλμπουμ μιλά για καθημερινές σκέψεις ενός νέου ανθρώπου και το κοινό στοιχείο που έχουν όλα τα τραγούδια του είναι ότι γράφτηκαν σε μια περίοδο ιδιαίτερη που έκλεινε ένας κύκλος και άνοιγε ένας άλλος. Γι’αυτό και τονίζονται η επιμονή και η δύναμη που πρέπει να διαθέτει κανείς ώστε να ξεκινήσει από το μηδέν είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Συνειδητοποίησα όταν ολοκλήρωνα τον δίσκο πως τα τραγούδια τα έγραφα στο τέλος μιας κατάστασης και στην αρχή μιας καινούριας. Μεγάλο μέρος του δίσκου το έγραψα πάνω στον Ζαχαρία Καρούνη, υπήρχαν και τραγούδια που είχα πιο παλιά και χρησιμοποιήθηκαν.

Επηρεαστήκατε δηλαδή από την προσωπική σας ζωή για να διαμορφώσετε τη θεματολογία του δίσκου;
Φυσικά και έπαιξε ρόλο η αλλαγή των φάσεων. Η εφηβεία, η ενηλικίωση, οι σπουδές, η πρώτη φορά που έζησα μόνος μου, όλη αυτή η διαδρομή μού έδωσε έμπνευση.

Πώς θα περιγράφατε το ταξίδι από την εφηβεία στην ενηλικίωση;

Μεγάλωσα στην επαρχία και πήγα να σπουδάσω σε επαρχία πάλι, στη Μυτιλήνη. Από το πουθενά πήγα στη Μυτιλήνη, ήταν μια απότομη αλλαγή. Θυμάμαι τον εαυτό μου να θέλω να μεταβώ κάπου άλλου, να φύγω από τον Πύργο Ηλείας όπου μεγάλωσα. Τα φοιτητικά μου χρόνια στην αρχή ήταν δύσκολα, και στο πρώτο έτος ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική. Σπούδασα Περιβαλλοντολογία, αλλά στα 19 μου η μουσική με κέρδισε. Έγραφα στίχους, με ενέπνεε και η Μυτιλήνη, το Αιγαίο.

Στην εφηβεία σας τι μουσική ακούγατε;
Άκουγα ροκ, μέταλ, συμφωνικές ορχήστρες, ελληνική μουσική. Όταν έγραφα δεν ήξερα πού θα έβγαινε και ότι οι στίχου μου θα αφορούσαν στην ελληνική έντεχνη μουσική.

Συνεργαστήκατε με τον Μάνο Ελευθερίου στον δίσκο σας. Τι θα λέγατε ότι αποκομίσατε από τη σύμπραξη αυτή;

Είναι μια μεγάλη τιμή κι ευτυχία. Από παιδί θαυμάζω τον Μάνο Ελευθερίου, είναι κάτι ιδιαίτερο να συνεργάζεσαι με ανθρώπους τους οποίους θεωρείς γίγαντες.

Με τον Ζαχαρία Καρούνη, με τον οποίο δημιουργήσατε τον δίσκο, πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας;

Είναι πολύ ανθρώπινη, με τον Ζαχαρία είμαστε πολύ καλοί φίλοι και στη καθημερινότητά μας. Συζητάμε τα πάντα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε έτσι όμορφα ο δίσκος. Μοιραζόμαστε προβληματισμούς. Προσπάθησα να βρω κοινά σημεία του Ζαχαρία με εμένα. Έχουμε και οι δύο ζήσει τι σημαίνει να καταρρέει κάτι και να πρέπει να το δημιουργήσουμε από την αρχή.

Τι σας απογοητεύει περισσότερο παρατηρώντας την κοινωνία;
Όταν ξεκίνησα να γράφω και για μεγάλο διάστημα έγραφα με βάση το συναίσθημα και έχοντας επηρεαστεί από ένα γεγονός, όταν δηλαδή τα ερωτικά μου δεν ήταν όπως θα ήθελα να είναι. Πλέον όμως δεν είναι η ερωτική απογοήτευση που προκαλεί το μεγάλο συναίσθημα, αλλά βλέποντας στο δρόμο εικόνες που δεν μου αρέσουν, όπως αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες. Γεννώνται συναισθήματα φόβου και θυμού.

Έχετε αναγκαστεί παράλληλα με την ασχολία σας με τη μουσική να αναζητήσετε και αλλού δουλειές;
Έχω δουλέψει σε περίπτερο, παρατηρώ τον κόσμο και μου δημιουργούνται αισθήματα που πρέπει να μεταφέρω. Ακόμη δουλεύω στο περίπτερο για να μπορώ να ζω μόνος μου στην Αθήνα. Είναι μεγάλη εμπειρία, έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο και με όλων ειδών τους ανθρώπους. Έχω δουλέψει σε περίπτερο στο Κολωνάκι, στου Γκύζη και στο Παγκράτι. Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους είναι μεγάλη. Πλάθω ιστορίες μέσα μου και τις βγάζω στα τραγούδια μου.

Ασχολείστε και με το θέατρο

Γράφω μουσική για παραστάσεις. Αυτή την περίοδο συμμετέχω στην παράσταση Οδός Ολύμπου 12 του Βασίλη Ανδρέου με την ομάδα Αίολος, δεν έχουμε χορηγούς ούτε παραγωγή, μόνοι μας το στήσαμε στο Θέατρο Νέου Κόσμου. Ξεκινήσαμε το πρώτο μας έργο σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο κτίριο, πήγε καλά και το ανεβάσαμε στο θέατρο. Πέρσι ασχοληθήκαμε με τον Ματωμένο Γάμο. Για το θέατρο γράφω τώρα μονολόγους, το θεωρώ δυνατή μορφή τέχνης.

Πληροφορίες
Ζαχαρίας Καρούνης και Σπύρος Παρασκευάκος στο Χαμάμ (Δημοφώντος 97, Πετράλωνα) στις 8 και 15 Απριλίου

entertainment.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024