Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H GlaxoSmithKline καταργεί τις πατέντες φαρμάκων στις φτωχές χώρες

H GlaxoSmithKline καταργεί τις πατέντες φαρμάκων στις φτωχές χώρες

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταργήσει τις πατέντες για τα προϊόντα της, ώστε να διευκολύνει την παραγωγή και πρόσβασή τους από τις φτωχές χώρες. Η είδηση χαρακτηρίζεται ήδη ως «τολμηρή και θετική» από ειδήμονες του χώρου.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταργήσει τις πατέντες για τα προϊόντα της, ώστε να διευκολύνει την παραγωγή και πρόσβασή τους από τις φτωχές χώρες. Η είδηση χαρακτηρίζεται ήδη ως «τολμηρή και θετική» από ειδήμονες του χώρου.

Πάντως, θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους σχετικούς κανονισμούς για την πλήρη προστασία της πατέντας των προϊόντων της στις πλούσιες χώρες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Σερ Γουίτι Άντριου «θέλουμε να χτίσουμε μια ‘κλιμακωτή προσέγγιση στην ‘πνευματική κληρονομιά’ της εταιρείας μας, βάσει της οικονομικής κατάστασης των εθνών, παγκοσμίως».

Η GSK ελπίζει ότι με την απόφασή της θα επιτραπεί σε ανεξάρτητες εταιρείες να παράγουν και να πουλάνε φθηνές εκδοχές των φαρμάκων της στις φτωχές χώρες, διευρύνοντας έτσι την πρόσβαση στα φάρμακα.

Ο Σερ Άντριου εκτιμά ότι η Αφρική θα είναι η περιοχή που θα ωφεληθεί περισσότερο από την συγκεκριμένη απόφαση.

Σε συμφωνία με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Τράπεζα, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη καταρτίσει μια λίστα 50 χωρών με συνολικό πληθυσμό ενός δισεκατομμυρίου ατόμων, όπου θα καταργήσει τις πατέντες των προϊόντων της.

Ωστόσο, στις χώρες που η GSK χαρακτηρίζει ως «χώρες ελάχιστου μέσου εισοδήματος» θα συνεχίσουν να ισχύουν οι πατέντες, αλλά θα χορηγεί άδειες σε παραγωγούς γενόσημων φαρμάκων με αντάλλαγμα μια «ελάχιστη εμπιστοσύνη».

«Οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο να διευκολύνουν και να απλοποιήσουν την διαδικασία παραγωγής και διανομής των φαρμάκων της GSK από παραγωγούς γενοσήμων» διευκρίνισε ο Σερ Άντριου.

Η εταιρεία επιθυμεί, επίσης, να εντάξει όλα τα μελλοντικά αντικαρκινικά της φάρμακα στην Ομάδα Φαρμακευτικής Πατέντας σε μια προσπάθεια να διευθετήσει το λεγόμενο «αυξανόμενο βάρος του καρκίνου για τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Αυτή η Ομάδα δημιουργήθηκε το 2010 και έχει αποδειχθεί επιτυχημένη στην επιτάχυνση της πρόσβασης σε θεραπεία για παθήσεις, όπως ο ιός HIV, η ηπατίτιδα C και η φυματίωση, καθώς μέσω εθελοντικών συμφωνιών χορήγησης αδειών, επιτρέπει την παραγωγή γενόσημων των φαρμάκων της GSK που διανέμονται στις φτωχότερες χώρες.

Η επέκταση της Ομάδας ώστε να συμπεριληφθούν και τα αντικαρκινικά φάρμακα θα «διευρύνει την συμβολή της GSK στην προσπάθεια βελτίωσης της πρόσβασης σε αποτελεσματική φροντίδα υγείας, παγκοσμίως» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η εμπειρία που έχει αποκτήσει η GSK από το παράδειγμα του Tivicay -του νεότερου αντιρετροϊκού φαρμάκου μας και πολύ εμπορικά επιτυχημένου- μας κάνει να πιστεύουμε ότι η προσβασιμότητα, η παροχή των κατάλληλων κινήτρων για καινοτομία και η επίτευξη επιχειρηματικής επιτυχίας μπορούν να συμβαδίζουν» υπογράμμισε ο Σερ Άντριου.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο καθηγητής Ρέιμοντ Χιλ, πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, πιστεύει ότι θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα κληθούν να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

«Πρόκειται για ένα τολμηρό και θετικό βήμα προς την διεύρυνση της πρόσβασης σε σημαντικά νέα φάρμακα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η επίπτωση αυτής της απόφασης στην θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών σε κάθε χώρα ξεχωριστά θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη κατά τόπους επαρκών υποδομών φροντίδας υγείας που θα επιτρέπουν την ασφαλή χρήση ισχυρών καινοτόμων φαρμάκων στις κατάλληλες ομάδες ασθενών» προσθέτει.

Τέλος, ο καθηγητής Άλαν Μπόιντ από το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρικής χαρακτηρίζει την απόφαση της GSK «καλά νέα» και «σημαντικά».

«Η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ζωτικής σημασία και είναι καλό να βλέπουμε μια τέτοια καινοτόμο προσέγγιση» υπογραμμίζει.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024