Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίνοντας από τα μέρη του, τo iPhone SE είναι ένα 6S φθηνότερο κατά € 300

Κρίνοντας από τα μέρη του, τo iPhone SE είναι ένα 6S φθηνότερο κατά € 300

Η αποσυναρμολόγηση του iPhone SE και η σύγκριση των εξαρτημάτων του με αυτά του κορυφαίου μέλους της οικογένειας, του iPhone 6S, πείθουν τους δυνητικούς αγοραστές του ότι η Apple μόλις τους έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουν iPhone με πολύ λιγότερα χρήματα, έστω ένα 4 ιντσών. Εκτός εάν, το σύνολο είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των μερών του.

Η αποσυναρμολόγηση του iPhone SE και η σύγκριση των εξαρτημάτων του με αυτά του κορυφαίου μέλους της οικογένειας, του iPhone 6S, πείθουν τους δυνητικούς αγοραστές του ότι η Apple μόλις τους έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουν iPhone με πολύ λιγότερα χρήματα, έστω ένα 4 ιντσών. Εκτός εάν, το σύνολο είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των μερών του.

Το iPhone 6s 4,7 ιντσών πωλείται στα 789 ευρώ (16GB), ανεβαίνει στα 899 ευρώ για 64GB και αγγίζει τα 1000 ευρώ στο μοντέλο με 128GB.

Στην (ελληνική) αγορά, το iPhone 5S είναι το μόνο με οθόνη 4 ιντσών και πωλείται σήμερα στα 399 ευρώ και 459 ευρώ αντίστοιχα με 16GB ή με 32GB χώρο.

Από τις 7 Απριλίου 2016, το iPhone SE θα βρίσκεται και στην ελληνική αγορά σε δύο εκδόσεις, ανάλογα με τη χωρητικότητά του. Στα 16GB η τιμή ορίστηκε στα 499 ευρώ και στα 64GB αντί 599 ευρώ. Με αυτές τις τιμές, το iPhone SE είναι ένα iPhone που κοστίζει περίπου 300 ευρώ λιγότερο (στην πρώτη και στη δεύτερη έκδοσή του) από το iPhone 6S 4,7».

Η Chipworks εξέτασε το εσωτερικό των δύο τηλεφώνων και διαπίστωσε ότι οι διαφορές είναι μάλλον αμελητέες: η επεξεργαστική μονάδα που καθορίζει την ταχύτητα του συστήματος είναι η ίδια (Α9), όπως και το τσιπ μνήμης RAM 2GB και ο ελεγκτής του αισθητήρα NFC.


Το 6 και το 6S, τα iPhone των δύο τελευταίων ετών, έχουν οθόνες 4,7 ιντσών και στην περίπτωση του 6S Plus η διαγώνιος της οθόνης φτάνει στις 5,5 ίντσες -δεν θέλουν όμως όλοι ένα μεγαλύτερο smartphone 4,7» με ύψος 13,8 και πλάτος 6.71 εκατοστά ή ακόμα μεγαλύτερο 15,82 x 7,79 εκατοστά με βάρος 146 ή 192 γραμμαρίων. Συγκριτικά, το 4άρι iPhone SE έχει διαστάσεις12,38 x 5,86εκατοστά και ζυγίζει 113 γραμμάρια.

Η οθόνη διαφέρει σε μέγεθος και το κύκλωμα που καθορίζει την απόκριση στην αφή, χωρίς την υποστήριξη για παρατεταμένη άσκηση πίεσης που ζωντανεύει το περιεχόμενο (3D Touch), δεν μπορεί παρά να προέρχεται από το iPhone 5S -ο touchscreen controller είναι ο ίδιος με αυτόν στο 5S, διαπιστώνουν οι μηχανικοί της Chipworks.

Αλλαγές διαπιστώνονται στο τσιπ μνήμης flash 16GB, καθώς προέρχεται από εργοστάσιο της Toshiba.

Διαφορετικό είναι επίσης το σύστημα διαχείρισης ισχύος -γεγονός το οποίο δημιουργεί ελπίδες για αυξημένη αυτονομία της έκδοσης αυτής 4» σε σχέση με το «αναιμικό» iPhone 5S, σχολιάζει το Gizmodo.

Πάντως, παρά τις διαφορές αυτές, το iPhone SE είναι ένα μικρότερο iPhone 6S, «ένα μικρό, γρήγορο iPhone, όπως ακριβώς το ζητούσαν οι χρήστες», κρίνει ο Κρις Μιλς, και δεν είναι ο μόνος.

Όμοια παραμένουν και άλλα εξαρτήματα του τηλεφώνου, όπως ο αισθητήρας έξι αξόνων (υπεύθυνος για την καταγραφή της κίνησης, της επιτάχυνσης, της κατεύθυνσης, και της εμβέλειας), το τσιπ για τη δικτύωση κινητής τηλεφωνίας και τα κυκλώματα ήχου.

Η Chipworks θα εξετάσει σε βάθος τα νέα ολοκληρωμένα κυκλώματα του iPhone SE και συγκεκριμένα τον ενισχυτή Skyworks SKY77611, το κύκλωμα για τη διαχείριση ισχύος Texas Instruments 338S00170, τη μνήμη NAND flash Toshiba THGBX5G7D2KLDXG, το κύκλωμα εναλλαγής κεραιών EPCOS D5255 , και το μικρόφωνο AAC Technologies 0DALM1.

Εκτός λοιπόν εάν το σύνολο δεν είναι το άθροισμα των μερών του, το iPhone SE φαίνεται ότι έχει τουλάχιστον τα προσόντα hardware που απαιτούνται και δεν είναι αναμενόμενο να υπολείπεται σε software αφού βασίζεται στη νεότερη έκδοση του iOS, οπότε θα εμφανιστεί με αξιώσεις στη σχετικά χαμηλότερη κατηγορία τιμών, χωρίς ωστόσο να θεωρείται φθηνό, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

H Apple επισημαίνει ιδιαίτερα τις ομοιότητες του SE με το 6S, αναδεικνύοντας την επιλογή του 64μπιτου Α9 και το ρόλο του στις επιδόσεις του τηλεφώνου, στην αύξηση της αυτονομίας της συσκευής και την ταχύτητα ασύρματης δικτύωσης, αλλά και τη συνδρομή του στην κάμερα iSight 12Mpixel με την υποστήριξη των Live Photos και τη λήψη 4K video, καθώς και την υποστήριξη του αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID για την αξιοποίηση του Apple Pay, όπου υπάρχουν συνεργαζόμενες επιχειρήσεις για πληρωμές με iPhone.

Η Chipworks δεν αναφέρεται στην κάμερα, η Apple όμως δηλώνει επισήμως πως οι λήψεις της iSight και σε αυτό το μοντέλο είναι «όμοιες με αυτές από την iSight του iPhone 6S». Επίσης, αναφέρεται στις πρόσθετες δυνατότητες της κάμερας στο iPhone των 4», όπως η δυνατότητα λήψης βίντεο στα 4Κ, με ανάλυση 3840 x 2160 -με το iMovie στο iPhone, το iPhone SE μπορεί να υποστηρίξει την επεξεργασία δύο παράλληλων stream 4K. Τονίζεται η προσθήκη Retina Flash, η οποία κάνει στιγμιαία την οθόνη τρεις φορές πιο φωτεινή για να βελτιωθεί το αποτέλεσμα στα selfies υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού από την FaceTime HD camera. Τέλος, η Apple συνεχίζει την συγκριτική αναφορά στο iPhone 6S, αναφερόμενη σε λειτουργίες που άρχισε να υποστηρίζει από αυτό το μοντέλο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης πανοραμικών φωτογραφιών 63Mpixel, τη λήψη βίντεο με ρυθμό 60 καρέ για βίντεο με ανάλυση 1080p και 240 καρέ το δευτερόλεπτο για αργή κίνηση, καθώς και το time-lapse με σταθεροποίηση της λήψης.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024