Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Διάφανο ξύλο» για φωτεινούς τοίχους

«Διάφανο ξύλο» για φωτεινούς τοίχους

Για να κάνουν το σπίτι πιο φωτεινό, οι διακοσμητές χρησιμοποιούν ανοιχτά χρώματα, καθρέπτες και τρικ στο φωτισμό. Όλα όμως θα ήταν απλούστερα αν οι τοίχοι ήταν διάφανοι.

Για να κάνουν το σπίτι πιο φωτεινό, οι διακοσμητές χρησιμοποιούν ανοιχτά χρώματα, καθρέπτες και τρικ στο φωτισμό. Όλα όμως θα ήταν απλούστερα αν οι τοίχοι ήταν διάφανοι.

Αυτό ίσως θα μπορούσε να γίνει στο εγγύς μέλλον χάρη στο «διάφανο ξύλο» που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της Σουηδίας με χημική κατεργασία του φυσικού ξύλου.

Πρόσφατες εξελίξεις που επέτρεψαν την παραγωγή διαφανούς χαρτιού κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των ερευνητών για την ανάπτυξη παρόμοιων αλλά πιο ανθεκτικών υλικών.

Ο Λαρς Μπέργκλουντ και οι συνεργάτες του στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμη πειραματίστηκαν με το ξύλο του δέντρου μπάλσα, ένα σπογγώδες, ελαφρύ και μαλακό ξύλο που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε σανίδες του σερφ και αρχιτεκτονικές μακέτες.

Σε πρώτη φάση, το ξύλο υποβλήθηκε σε χημική επεξεργασία για την αφαίρεση της λιγνίνης, ενός δομικού πολυμερούς που χαρίζει σταθερότητα στο ξύλο αλλά απορροφά το 80 με 95 τοις εκατό του φωτός που πέφτει πάνω του.

Το υλικό που προέκυψε δεν ήταν διάφανο αλλά άσπρο επειδή διαθλούσε το φως αντί να περάσει κατευθείαν από μέσα του. Για να γίνει πιο διάφανο, το υλικό υποβλήθηκε σε μια δεύτερη χημική κατεργασία κατά την οποία ενσωματώθηκε στην επιφάνειά του το ακρυλικό υλικό που γνωρίζουμε ως Plexiglass.

Το τελικό προϊόν δεν είναι απόλυτα διάφανο σαν το γυαλί, προσφέρει όμως διπλάσια αντοχή από το Plexiglass και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι κατάλληλο για χρήση ως οικοδομικό υλικό.

Επιπλέον, το διάφανο ξύλο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το γυαλί στα φωτοβολταϊκά πάνελ, δεδομένου ότι παγιδεύει ένα μέρος του φωτός που δέχεται και θα μπορούσε έτσι να αυξήσει την απόδοση.

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να πειραματιστεί και με άλλα είδη ξύλου και να αυξήσει περαιτέρω τη διαφάνεια του υλικού.

Αν το νέο προϊόν αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμο και πρακτικό, οι τοίχοι του μέλλοντος θα μπορούσαν να παίζουν και ρόλο φεγγίτη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biomacromolecules.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024