Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Αγωνία, φόβος και θλίψη κυριεύουν τα τελευταία 24ωρα συγγενείς και φίλους των θυμάτων από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ταυτότητες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή παραμένουν αγνοούμενοι έχουν έρθει στο φως, με τον αποτροπιασμό να δείχνει το πρόσωπό του, ενώ ένα αναπάντητο «γιατί» αιωρείται.

Αγωνία, φόβος και θλίψη κυριεύουν τα τελευταία 24ωρα συγγενείς και φίλους των θυμάτων από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ταυτότητες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή παραμένουν αγνοούμενοι έχουν έρθει στο φως, με ένα αναπάντητο «γιατί» να αιωρείται.

H περουβιανή Aντέλμα Tαπία Ρουίζ ήταν το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου ζούσε. Βρισκόταν στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ για να αποχαιρετήσει συγγενείς του βέλγου συζύγου της, Κριστοφέερ Ντελακάμπ που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εκατοντάδες τραυματίες, τη μοιραία εκείνη στιγμή της έκρηξης.

Διαβάστε μαρτυρίες από τις Βρυξέλλες:

Σε συνέντευξή του στους New York Times ο αδερφός της Ρουίζ, Φερνάντο Ταπία Κοράλ, που επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της, σημείωσε πως τα δίδυμα τετράχρονα κορίτσια του ζευγαριού στάθηκαν πιο τυχερά. Πριν την ώρα της έκρηξης απομακρύνθηκαν από την αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου για να παίξουν. Ο πατέρας, Κρίστοφερ, τις ακολούθησε και έτσι σώθηκε. Έχασε όμως την σύζυγό του την οποία απελπισμένα έψαχνε μετά την έκρηξη.

Ώρες αγωνίας περνά και η οικογένεια ενός Βρετανού που δεν εμφανίστηκε στη δουλειά του στις Βρυξέλλες την Τρίτη, και μετά τις επιθέσεις δεν έχει επικοινωνήσει με τους συγγενείς του.

Ο 51χρονος Ντέιβιντ Ντίξον μπήκε στο μετρό πριν την έκρηξη. «Είμαι καλά και ασφαλής», ήταν τα λόγια που ήχησαν ως φωνή καθησυχασμού για τη θεία του Άννα Ντίξον που τον πήρε τηλέφωνο λίγο μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο.

Ο Ντέιβιντ εργαζόταν στον τομέα της Πληροφορικής και δεν γνώριζε για την επίθεση στο αεροδρόμιο μέχρι που τον ενημέρωσε η Άννα. Δεν μπορούσε να φανταστεί όμως πως αργότερα θα συνέβαινε το ίδιο στον σταθμό Μπάαλμπεκ. Μπήκε στο μετρό και από τότε η τύχη του αγνοείται.
Η σύντροφός του Σάρλοτ Σουτκλιφ προσπαθεί να τον βρει τηλεφωνώντας μανιωδώς σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, οι έρευνές της όμως έχουν αποβεί μάταιες.

Τραγική και η ιστορία του Βελγό – Βραζιλιάνου Σεμπάστιαν Μπέλλιν που έπαιζε μπάσκετ για το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια του καθώς περίμενε στην ουρά για να κάνει check-in στην πτήση του. Για μια ώρα βρισκόταν κατάκοιτος στο πάτωμα του αεροδρομίου με αιμορραγία στο αριστερό του πόδι.

Ο πατέρας του, Ζαν, δήλωσε στο CNN πως ο γιος του έχει διαφύγει τον κίνδυνο και έχει ήδη υποβληθεί στην πρώτη εγχείρηση. Έχασε όμως μεγάλη ποσότητα αίματος αφού έμεινε αβοήθητος για περίπου μια ώρα.

«Μίλησε μαζί μου δύο φορές. Είναι τρομοκρατημένος. Οι πρώτες λέξεις που εκστόμισε ήταν οι εξής: »Δεν μπορείς να πιστέψεις το μακελειό που είδα γύρω μου». Όσα έλεγε ακούγονταν με σαφήνεια παρά τον πόνο που ένιωθε. Τη δεύτερη όμως φορά που του μίλησα ήταν εμφανώς πιο κουρασμένος. Το μόνο που γνωρίζω είναι πως η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που τον πέταξε στον αέρα. Τραυματίσηκε στο αριστερό του πόδι και το δεξί του ισχίο» είπε.

Η είδηση του τραυματισμού του γιου του έφτασε γρήγορα στα αυτιά του αφού ο Ζαν έχει πολλούς φίλους που ζουν στο Βέλγιο και έστειλαν τη φωτογραφία του Σεμπάστιαν που κυκλοφόρησε στα βελγικά μέσα και τον δείχνει να κείτεται στο πάτωμα.

Η οικογένειά του αναρωτιόταν αρχικά εάν ο απεικονιζόμενος στη φωτογραφία ήταν πράγματι ο Σεμπάστιαν. Αρνητικές σκέψεις συνόδευσαν την σκληρή εικόνα που στις 4 τα ξημερώματα στην Καλιφόρνια φάνηκε ως η πιο τραγική συνέπεια της βίας.

Θύματα των επιθέσεων και οι Αντρέ και Ντανιέλ Άνταμ, που ήταν παντρεμένοι για πολλά χρόνια, και σύμφωνα με την ενήλικη κόρη τους, Ζιρζί, βρίσκονταν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου τη στιγμή της έκρηξης. Φόβος, απέραντη θλίψη και αγωνία διακατέχουν την κόρη που έσπευσε να αναρτήσει στο Facebook την τραγική είδηση της εξαφάνισης των γονιών της. Η μητέρα της βρέθηκε τελικά σε νοσοκομείο της Φλάνδρας, ο πατέρας της όμως αγνοείται.

O ιεραπόστολος που επέζησε των επιθέσεων σε Παρίσι, Βοστώνη και Βρυξέλλες

Τέσσερις Μορμόνοι ιεραπόστολοι βρίσκονται, ακόμη, ανάμεσα στους τραυματίες. Ο 19χρονος Μέισον Γουέλς , ο 66χρονος Ρίτσαρντ Νόρμπι και ο 20χρονος Τζέσεφ Έμπι από τη Γιούτα τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο τέταρτος, Φάνι Κλέιν, υπέστη μικροτραυματισμούς στο αεροδρόμιο.

Αξιοσημείωτη η σχέση του Γουέλς με την τύχη. Μέσα στην ατυχία του έχει σταθεί τρεις φορές τυχερός, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα NY Daily News, έζησε τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, αλλά και βρισκόταν στην γραμμή του τερματισμού στον αιματηρό μαραθώνιο της Βοστώνης.

«Πιστεύω πως η εμπειρία του Γουέλς από τη Βοστώνη τον βοήθησε να μην πανικοβληθεί και να φανεί ψύχραιμος», δήλωσε στο ABC ο πατέρας του Τσαντ.

Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στο αεροδρόμιο και η αμερικανίδα Κάρολαιν Μουρ που σκόπευε να επιστρέψει στην πατρίδα της μετά από επίσκεψη στην κόρη και τον γαμπρό της, Στέφανι και Τζάστιν Σουλτς. Η Κάρολαιν δεν τραυματίστηκε, δεν έχει όμως καταφέρει ακόμη να επικοινωνήσει με τα παιδιά της.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024