Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντονι Μπάνμπιουρι: Γιατί αποφάσισα να φύγω από τον ΟΗΕ

Αντονι Μπάνμπιουρι: Γιατί αποφάσισα να φύγω από τον ΟΗΕ

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ Αντονι Μπάνμπιουρι μιλά για μια οργουελική γραφειοκρατία και κακοδιοίκηση που υπονομεύουν το έργο του Οργανισμού και τονίζει: «Νοιάζομαι πολύ για τις αρχές τις οποίες τα Ηνωμένα Εθνη από ιδρύσεώς τους έχουν ως αποστολή να προωθούν. Και για αυτό αποφάσισα να φύγω.»

Εργαζόμουν για τα Ηνωμένα Εθνη το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ημουν υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αϊτή τη δεκαετία του 1990 και υπηρέτησα στην πρώην Γιουγκοσλαβία στη διάρκεια της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα. Ηγήθηκα της αρωγής μετά το τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό και στον σεισμό της Αϊτής, σχεδίασα την αποστολή για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και πιο πρόσφατα ηγήθηκα της αποστολής κατά του Εμπολα στη Δυτική Αφρική. Νοιάζομαι πολύ για τις αρχές τις οποίες τα Ηνωμένα Εθνη από ιδρύσεώς τους έχουν ως αποστολή να προωθούν.

Και για αυτό αποφάσισα να φύγω. Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με πολλές τρομακτικές κρίσεις, από την απειλή της κλιματικής αλλαγής ως τα θερμοκήπια τρομοκρατών σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η Σομαλία. Τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε μια μοναδικά προνομιακή θέση να αντιμετωπίζουν αυτές τις απειλές και κάνουν αξιόλογη δουλειά προστατεύοντας πολίτες και προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στο Νότιο Σουδάν και αλλού. Αλλά ως προς τη συνολική αποστολή τους, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, τα Ηνωμένα Εθνη αποτυγχάνουν.

Περίπλοκη λογική

Πριν από έξι χρόνια έγινα αναπληρωτής γενικός γραμματέας, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Γνώριζα από γραφειοκρατία, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος για τις οργουελικές νουθεσίες και την περίπλοκη λογική που διέπει αυτό το μέρος.
Αν κλείδωνες μια ομάδα σατανικών ιδιοφυϊών σε ένα εργαστήριο, δεν θα κατάφερναν να δημιουργήσουν μια γραφειοκρατία τόσο τρελά περίπλοκη, η οποία χρειάζεται τόσο μεγάλη προσπάθεια, αλλά στο τέλος δεν μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το σύστημα είναι μια μαύρη τρύπα στην οποία εξαφανίζονται εκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων και ποτέ κανείς δεν τα ξαναβλέπει. Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι το αρτηριοσκληρωτικό προσωπικό. Τα Ηνωμένα Εθνη χρειάζεται να προσελκύουν και γρήγορα να αξιοποιούν τα καλύτερα ταλέντα του πλανήτη. Ωστόσο, χρειάζονται 213 ημέρες για να προσλάβουν κάποιον. Στη διάρκεια της κρίσης του Εμπολα ήμουν απελπισμένος να βρω ικανό προσωπικό και, παρ’ όλα αυτά, μου είπαν ότι δεν μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει από το Νότιο Σουδάν στην Γκάνα αν δεν λάμβανε εκ νέου ιατρική άδεια.

Πολεμούσαμε μια ασθένεια που σκότωσε πολλές χιλιάδες και απειλούσε να βγει εκτός ελέγχου και, παρ’ όλα αυτά, περιμέναμε επί εβδομάδες τα χαρτιά ενός υγιούς συναδέλφου. Ενας από τους λόγους αυτής της δυσλειτουργίας είναι ότι κανείς δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει σε κανέναν. Αυτή τη στιγμή σε μια ειρηνευτική αποστολή υπάρχει ένας επιτελάρχης που είναι γνωστό ότι δεν είναι ικανός. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να τον ξεφορτωθούν, αλλά αν δεν έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό έγκλημα, αυτό είναι αδύνατο στα Ηνωμένα Εθνη. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν γνωρίζω να έχει γίνει ούτε μία απόλυση σε διεθνείς αποστολές –ή απλά επίπληξη.

Ενα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλές αποφάσεις λαμβάνονται βάσει πολιτικών συμφερόντων και όχι βάσει των αξιών που υπηρετεί ο ΟΗΕ. Οι ειρηνευτικές αποστολές συχνά δεν έχουν ξεκάθαρους στόχους ή σχέδιο εξόδου, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται κυβερνήσεις να αποχωρήσουν αποσπώντας την προσοχή από τα βαθύτερα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και κοστίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Χωρίς ηθικό υπόβαθρο

Η πρώτη μου ειρηνευτική αποστολή ήταν στην Καμπότζη το 1992. Φύγαμε σε λιγότερο από δύο χρόνια. Σήμερα είναι εξαίρεση μια ειρηνευτική αποστολή να διαρκέσει λιγότερο από δέκα χρόνια. Αυτό που με έχει στενοχωρήσει περισσότερο είναι οι ενέργειες του ΟΗΕ στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Οταν αναλάβαμε τις υποχρεώσεις μας εκεί, έπρεπε να επιλέξουμε ποιες στρατιωτικές δυνάμεις θα δεχόμασταν. Χωρίς πολλή σκέψη και για κυνικούς πολιτικούς λόγους επιλέξαμε στρατιώτες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αυτούς.

Η γραφειοκρατία πρέπει να εργάζεται για τις αποστολές της και όχι το αντίστροφο. Ενα καλό σημείο εκκίνησης θα ήταν η αναβάθμιση του προσωπικού μας. Επιπλέον, όλα τα διοικητικά έξοδα πρέπει να έχουν ένα ανώτατο όριο και η διαχείριση των εξόδων θα πρέπει να γίνεται από έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο που θα λογοδοτεί στον γενικό γραμματέα. Ο γενικός γραμματέαςΜπαν Κι Μουνείναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και τα Ηνωμένα Εθνη διαθέτουν πολλούς έξυπνους, γενναίους και ανιδιοτελείς ανθρώπους. Δυστυχώς πολλοί άλλοι δεν διαθέτουν το ηθικό υπόβαθρο και τις επαγγελματικές ικανότητες για να υπηρετούν στον ΟΗΕ. Χρειαζόμαστε έναν ΟΗΕ όπου θα ηγούνται άνθρωποι για τους οποίους το να κάνει κανείς το σωστό είναι το λογικό και το αναμενόμενο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024