Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελέτη για το «χέρι του Δημιουργού» αποσύρεται άρον άρον

Μελέτη για το «χέρι του Δημιουργού» αποσύρεται άρον άρον

H θαυμαστή επιδεξιότητα του ανθρώπινου χεριού μαρτυρά ότι πρόκειται για έργο του «Δημιουργού», ανέφεραν κινέζοι ερευνητές στο PLoS ONE, τη μεγαλύτερη επιστημονική επιθεώρηση του κόσμου σε αριθμό άρθρων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατακραυγή που ακολούθησε οδήγησε στην απόσυρση της επίμαχης μελέτης.

H θαυμαστή επιδεξιότητα του ανθρώπινου χεριού μαρτυρά ότι πρόκειται για έργο του «Δημιουργού», ανέφεραν κινέζοι ερευνητές στο PLoS ONE, τη μεγαλύτερη επιστημονική επιθεώρηση του κόσμου σε αριθμό άρθρων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατακραυγή που ακολούθησε οδήγησε στην απόσυρση της επίμαχης μελέτης.

Ο Τσάι-Χουά Σιονγκ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κεντρικής Κίνας ζήτησαν από εθελοντές να πραγματοποιήσουν μια σειρά κινήσεων με τα άνω άκρα τους. Τα ευρήματα, ανέφερε η ομάδα, «επιβεβαιώνουν ότι η μηχανική αρχιτεκτονική είναι το σωστό σχέδιο του Δημιουργού για την επιδέξια εκτέλεση πολλαπλών λειτουργιών».

Η δημοσίευση περιέχει επίσης την προκλητική φράση «Ο συντονισμός του χεριού υποδηλώνει το μυστήριο της εφεύρεσης του Δημιουργού».

Οι συντάκτες της μελέτης δείχνουν έτσι να ασπάζονται τον Δημιουργισμό, την ιδέα ότι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι υπερβολικά περίπλοκοι για να δημιουργήθηκαν από την Εξέλιξη, και πρέπει επομένως να «σχεδιάστηκαν» από κάποιον «δημιουργό» -μια άλλη λέξη για τον Θεό που τα πάντα με σοφία εποίησεν.

Παρόλο που ο Δημιουργισμός έχει αποδειχθεί ψευδοεπιστήμη, παραμένει σήμερα δημοφιλείς σε συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Δεδομένης της πολυετούς διαμάχης ανάμεσα στους εξελικτικούς βιολόγους και τους δημιουργιστές, δεν είναι να απορεί κανείς με την κατακραυγή που δέχτηκε η μελέτη: «To PLoS ONE έχει γίνει πλέον ανέκδοτο» έγραψε στο Twitter o Τζέιμς ΜακΆινερνεϊ, εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ερευνητής Ενρίκο Πετρέτο του Imperial College στο Λονδίνο χαρακτήρισε την υπόθεση «σκανδαλώδη» και προειδοποίησε τους εκδότες του PLoS ONE πως αν δεν αποσύρουν την επίμαχη μελέτη θα υποστούν το μποϊκοτάζ του ίδιου και της ομάδας του.

Στις 3 Μαρτίου, σχεδόν ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της προκλητικής μελέτης, οι υπεύθυνοι του PLoS ONE ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν το άρθρο. «Ένας αριθμός αναγνωστών έχει επιφυλάξεις για προτάσεις του άρθρου που αναφέρονται σε έναν «Δημιουργό»» εξηγούν στην ανακοίνωσή τους.

Το PLoS ONE, όπως όλες οι επιστημονικές επιθεωρήσεις, υποβάλλουν σε έλεγχο τις μελέτες που δέχονται πριν δεχτούν να τις δημοσιεύσουν -στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εκδότες ζητούν συγγνώμη για την παράλειψή τους.

Το PLoS ONE, το οποίο δημοσιεύει στο δικτυακό τόπο του γύρω στις 85 μελέτες την ημέρα κατά μέσο όρο, είναι μια επιθεώρηση «ανοιχτής πρόσβασης», χρεώνει δηλαδή τους ερευνητές που δημοσιεύουν μελέτες και όχι τους αναγνώστες της.

Το μοντέλο αυτό μειώνει τις δαπάνες των ερευνητών για συνδρομές σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, έχει όμως κατηγορηθεί ως παράγοντας μείωσης της αξιοπιστίας.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024