Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τ.Κουκ: Αν ξεκλειδώσουμε ένα iPhone (τρομοκράτη), τα ξεκλειδώνουμε όλα

Τ.Κουκ: Αν ξεκλειδώσουμε ένα iPhone (τρομοκράτη), τα ξεκλειδώνουμε όλα

Ο Τιμ Κουκ απευθύνει ανοικτή επιστολή στους πελάτες της Apple, με την οποία τους καλεί να μελετήσουν τις επιπλοκές που θα έχει για την ιδιωτικότητά τους εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με την εντολή του FBI να δημιουργήσει μια κερκόπορτα που θα επιτρέπει το ξεκλείδωμα του iPhone.  Αφορμή, η προσπάθεια των αμερικανικών Αρχών να φέρουν περισσότερα πειστήρια για έναν από τους υπεύθυνους για επίθεση με 14 νεκρούς στο Σαν Μπερναντίνο το Δεκέμβριο του 2015.

Ο Τιμ Κουκ απευθύνει ανοικτή επιστολή στους πελάτες της Apple, με την οποία τους καλεί να μελετήσουν τις επιπλοκές που θα έχει για την ιδιωτικότητά τους εάν η εταιρεία συμμορφωθεί με την εντολή του FBI να δημιουργήσει μια κερκόπορτα που θα επιτρέπει το ξεκλείδωμα του iPhone. Αν και το αίτημα αφορά σε ένα και μοναδικό iPhone, ο επικεφαλής της Apple δηλώνει με βεβαιότητα ότι εάν αναπτυχθεί ο τρόπος, δεν θα παραμείνει κρυφός, ούτε θα περιοριστεί σε ένα μόνο iPhone.

Αφορμή, η προσπάθεια των αμερικανικών Αρχών να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για τις επαφές ενός από τους υπεύθυνους για την πολύνεκρη επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ στις 3 Δεκεμβρίου 2015. Ένα ζευγάρι, η Τασφίν Μαλίκ και ο Σαγέντ Φαρούκ θεωρούνται οι δράστες της επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση κέντρου κοινωνικών υπηρεσιών. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 14 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 21. Οι δράστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία. Το FBI πιστεύει ότι το ζευγάρι είχε επηρεαστεί από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, και επιχειρεί να κατανοήσει με ποιο τρόπο συνδεόταν με αυτές τις οργανώσεις και από ποιον συγκεκριμένα επηρεάστηκαν.

Παρά το γεγονός ότι έχει επιδοθεί στην Apple απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου που της επιβάλλει να συνεργαστεί με τις Αρχές για να ξεκλειδώσει το επίμαχο iPhone, ο διάδοχος του Στηβ Τζομπς στο τιμόνι της Apple επιμένει ότι δεν θα πρέπει το πράξει.

Το FBI ζητά στην Apple να αναπτύξει μια νέα έκδοση του λειτουργικού της που θα επιτρέπει την αλλεπάλληλη εισαγωγή κωδικών, ηλεκτρονικά, στο πεδίο του passcode που ξεκλειδώνει τη συσκευή. Κάτι τέτοιο, θα επέτρεπε τις δοκιμές με την τεχνική του brute force, δηλαδή χιλιάδες ή, αν χρειαστεί και εκατομμύρια, απόπειρες εισαγωγής κωδικών με ταχύτητα υπολογιστή.

Κατά τον Τιμ Κουκ, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κλειδιού-πασπαρτού που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει οποιοδήποτε Apple iPhone. Επισημαίνει δε, ιδιαίτερα στους Αμερικανούς, πως η κυβέρνηση θα μπορούσε -αξιοποιώντας ένα νόμο του 1789 που ονομάζεται All Writs Act- «να απαιτήσει από την Apple να αναπτύξει λογισμικό για να παρακολουθεί τα μηνύματά σας, να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν στην υγεία ή τα οικονομικά σας, να σας εντοπίσει ή ακόμα, να έχει πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνό σας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple τονίζει ότι η Apple έχει συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές στην υπόθεση του Σαν Μπερναντίνο, ωστόσο η δημιουργία μιας κρυφής, πίσω πόρτας που θα επέτρεπε την πρόσβαση τρίτων στο περιεχόμενο των πελατών της -στο οποίο, σημειώνεται, δεν έχει πρόσβαση η εταιρεία- θα αποτελούσε «κακό προηγούμενο», χαρακτηρίζει υπερβολική την έμμεση επέκταση εξουσιών της αμερικανικής κυβέρνησης και δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα εναντιωθεί στην εντολή αυτή.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024